Η κυβέρνηση αποδέχτηκε και συμφώνησε στους άξονες του ΔΝΤ, δήλωσε ο τομεάρχης οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας. «Δεν υπάρχει καμία συμφωνία στο Eurogroup, ούτε καν πολιτική, όπως λέει η κυβέρνηση. Επί δυο ημέρες δεν έχουμε επίσημη ανακοίνωση ούτε από την κυβέρνηση ούτε από το υπουργείο Οικονομικών» υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας και συμπλήρωσε πως η δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε εγγράφως ότι δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία.
«Συμφωνήσαμε με υποχωρήσεις να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια. Εύχομαι να κλείσει η αξιολόγηση, γιατί το μη κλείσιμο θα έχει τραγικά αποτελέσματα» είπε ο τομεάρχης οικονομικών της ΝΔ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 Fm», και σημείωσε ότι ο τρόπος που θα κλείσει η αξιολόγηση είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Για τη στάση της ΝΔ σχολίασε: «Νέα δημοσιονομικά μέτρα εμείς δεν θα ψηφίσουμε, αλλά θα στηρίξουμε διαρθρωτικές αλλαγές και επενδύσεις. Δεν είμαστε η αντιπολίτευση του “όχι”».
Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η διαπραγματευση θα έπρεπε να έχει κλείσει από τον Φεβρουάριο του 2016 και εντούτοις σέρνεται για το επόμενο διάστημα με αποτέλεσμα ούτε τα μέτρα για το χρέος να έχουν ληφθεί, ούτε να έχει μπει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Λέγαμε στην κυβέρνηση “κλείστε τη διαπραγμάτευση με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο για τη χώρα, γιατί ο λογαριασμός ανεβαίνει”» είπε ο τομεάρχης οικονομικών της ΝΔ.
«Η κυβέρνηση αποδέχτηκε και συμφώνησε στους άξονες του ΔΝΤ. Να νομοθετήσει μέτρα λιτότητας για μετά το 2019, που αφορούν το αφορολόγητο και το ασφαλιστικό και αποδέχτηκε και τα πολύ υψηλά πλεονάσματα» είπε, ενώ σε ερώτηση αν η ΝΔ θα ψηφίσει τα αντίμετρα, απάντησε: «Αυτά τα αντίμετρα μπορεί να τα δίνει η κυβέρνηση αν πιάνει τους στόχους. Άλλωστε, έδωσε το έκτακτο επίδομα, αλλά και η ΝΔ μείωσε τον ΦΠΑ […] και σήμερα η κυβέρνηση θριαμβολογεί ότι μετά από τρία χρόνια μπορεί να μειώσει τον ΦΠΑ στο 13% που παρέλαβε από εμάς και τον πήγε στο 23%» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και επανέλαβε πως η θέση της ΝΔ είναι να στηρίζεται η δημοσιονομική προσαρμογή στη μείωση της φορολογίας.
Ο κ. Σταϊκούρας συμπλήρωσε ότι σε κάθε περίπτωση για να δοθούν τα αντίμετρα, θα πρέπει να πιάνεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5%. «Αυτό που μας έλεγε η κυβέρνηση ως ανέφικτο, τώρα υποστηρίζει ότι είναι εφικτό» είπε και εκτίμησε ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα έπρεπε να προτάξουν ως εθνικό στόχο τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη μείωση τους.
«Εμείς μιλήσαμε για παράλογες απαιτήσεις, δεν μπορείς να ζητάς σε μια χώρα που βρίσκεται σε ύφεση υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά η κυβέρνηση το δέχτηκε. Είπαμε είναι παράλογο να νομοθετείς για μετά το 2019, αλλά και πάλι η κυβέρνηση το αποδέχτηκε και δέσμευσε και την επόμενη κυβέρνηση. Άλλωστε το έκανε και με το υπερταμείο» τόνισε ο τομεάρχης οικονομικών της ΝΔ. Πάντως, όπως είπε, για τα αδιέξοδα της διαπραγμάτευσης έχουν ευθύνη και οι δανειστές που προβάλλουν παράλογες απαιτήσεις.
Σχετικά με το αίτημα για εκλογές ο κ. Σταϊκούρας είπε: «Το αίτημα εκλογών από τη ΝΔ δεν έχει σχέση με το πώς θα πάει η διαπραγμάτευση. Η οικονομία είναι ένα κρίσιμο πεδίο, αλλά ζητήσαμε την εξουσία για τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση πολλά θέματα, όπως η παιδεία, η ασφάλεια, αλλά και για τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία».