Συνάντηση με τους εκπροσώπους των Δικηγορικών Συλλόγων Πύργου και Αμαλιάδας είχε σήμερα, στα πλαίσια της διήμερης επίσκεψης του στην Ηλεία, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Πύργου κ. Δήμητρης Δημητρολόπουλος, ενώπιον αρκετών συναδέλφων του, αφού προσφώνησε τον Υπουργό και συνάδελφο του κ. Κοντονή, του έθεσε το σημαντικό θέμα, της 20μηνης αναστολής λειτουργίας του υποθηκοφυλακείου Πύργου και της αναστολής λειτουργίας του υποθηκοφυλακείου Αμαλιάδας, τονίζοντας ότι «το πρόβλημα είναι σοβαρό, με διαστάσεις που ξεπερνούν αυτές που έκ πρώτης όξεως φαίνονται ως προφανείς και αυτονόητες, διότι δεν είναι μόνο η ανασφάλεια που δημιουργείται στις συναλλαγές -διότι δεν μπορούν να καταχυρωθούν πράξεις, που γίνονται για μεταβίβαση ακινήτων ή να διασφαλισθούν εμπράγματα δικαιώματα- δεν είναι μόνο το γεγονός ότι τίθεται θέμα ασφάλειας των βιβλίων που φυλάσσονται επί δεκαετίες στα γραφεία. Είναι ότι μια σειρά από κοινωνικές δραστηριότητες δεν μπορούν να εξελιχθούν κατά τρόπο ομαλό, όπως στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας».
Ακόμα ο κ. Δημητρουλόπουλος, έθεσε στον υπουργό Δικαιοσύνης το πρόβλημα με τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Πρωτοδικείο Πύργου τονίζοντας τα πολλά οικοδομικά θέματα που έχει το κτίριο τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Επίσης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πύργου έθεσε στον Υπουργό το θέμα του Ειδικού Καταστήματος Προσωρινής Κράτησης Νέων στην περιοχή της Ανδρίτσαινας, δηλώνοντας ότι «έγιναν οι απαλλοτριώσεις στο οικόπεδο και δαπανήθηκαν μεγάλα ποσά, προκειμένου να εξαφαλισθεί η οδική σύνδεση και υπήρξε μια αρχική θεμελίωση. Αλλά μετά το έργο εγκαταλήφθηκε. Αυτό το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί».
Ακολούθως το λόγο πήρε ο κ. Κοντονής, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, θέλησε να ξεκινήσει την ομιλία του, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση έχει πάρει πρωτοβουλία για την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών. Ηδη στο πρώτο νομοσχέδιο που ψηφίσαμε, υπήρχαν σημαντικές διατάξεις, οι οποίες τροποποιούν τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας και επιταχύνουν τις διαδικασίες ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων, διαδικασίες οι οποίες ήταν απολύτως προβληματικές» επεσήμανε ο κ. Κοντονής, ο οποίος στην συνέχεια της ομιλίας έκανε ειδική αναφορά στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου για το θέμα των παραβόλων και τόνισε ότι «υπήρξε μια προσπάθεια για να καταστεί δυνατή η πρόσβαση των συμπολιτών μας που έχουν οικονομικό πρόβλημα στη Δικαιοσύνη. Πήραμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες όσο αφορά στα δικαστικά ένσημα και τα παράβολα».
Ο κ. Κοντονής, στην συνέχεια αναφέρθηκε στη μη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων Πύργου και Αμαλιάδας, επησημαίνοντας ότι το γεγονός αυτό «σηματοδότησε μία εκτεταμένη ανασφάλεια Δικαίου και συναλλάγων, αλλά ακύρωσε σε μεγάλο βαθμό οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής. Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, πήρε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και είχε συνταχθεί νομοσχέδιο από τον κ. Παρασκευόπουλου, το οποίο επέλυε το σύνολο των προβλήματων των υποθηκοφυλακείων. Αλλά προέκυξε πρόβλημα με τους θεσμούς που ζήτησαν μια συνολική ρύθμιση υποθηκοφυλακείων και κτιματολογικών γραφείων. Είχαμε καθυστερήσεις επί του θέματος, διότι οι προτάσεις που δεχτήκαμε ήταν να δημιουργηθεί ένα κοινό Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, στο οποίο δεν θα προϊστατο υποχρεωτικά νομικός. Η άποψη μας είναι ότι θα έπρεπε να έχουμε ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το οποίο θα διευθύνεται από νομικό. Θέλω να σας υποσχεθώ ότι μετά την ψήφιση της συγκεκριμένης νομοθετικής διάταξης, οι διαδικασίες που προβλέπονται στο νομοθετικό κείμενο θα γίνουν άμεσα».
Όσον αφορά στα θέματα των κτιριακών υποδομών, ο υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε για «μια μόνιμη πληγή» και δήλωσε ότι «τα κτίρια πάρα πολλών ειρηνοδικείων της χώρας καταρρέουν και το γεγονός ότι η ΘΕΜΗΣ Κατασκευαστική συγχωνεύθηκε με άλλες κατασκευαστικές εταιρείες, δημιουργεί πρόβλημα, καθώς η νέα εταιρεία υπάγεται σε άλλο υπουργείο και όχι σε αυτό της Δικαιοσύνης».
Σημαντική αναφορά στη στελέχωση των Δικαστηρίων έκανε κατά την διάρκεια της ομιλίας τους, κ. Κοντονής, δηλώνοντας ότι «ήδη έχουν διοριστεί αρκετοί υπάλληλοι, στα Ειρηνοδικεία της χώρας και είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός πρόσληψης 4.000 δικαστικών υπαλλήλων». Επίσης, τόνισε ότι «βάλαμε μια τελεία στη διαδικασία αποστελέχωσης των δικαστικών υπηρεσιών και πλέον βλέπουμε τη στελέχωση τους και με δικαστικούς υπαλλήλους και με δικαστικους λειτουργούς».