Την αντίθεση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ, εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά κατά την παρουσίαση του βιβλίου του βουλευτή και πρώην υπουργού Γιάννη Μανιάτη «Μεταρρυθμίσεις και προοδευτικός πατριωτισμός», το βράδυ στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι, ακόμη και το ΔΝΤ στην έκθεσή του επισημαίνει ότι η εμμονή σε εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα και μάλιστα για αρκετά χρόνια, θα οδηγήσει σε σκληρά μέτρα, σε διαρκή λιτότητα, σε φτωχοποίηση του Ελληνικού λαού, ενώ πρόσθεσε ότι: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να εγκλωβίσει την χώρα μας με μια τέτοια συμφωνία, στην ανατριχιαστική λογική, «ποιος ζει, ποιος πεθαίνει, μετά το 2019», που ακούσαμε σήμερα από υφυπουργό της», υπονοώντας τον Κώστα Ζουράρι. Σημείωσε επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να παγιδεύσει την χώρα στο δίλημμα Grexit ή διαρκής λιτότητα, γιατί, όπως είπε, εκεί οδηγούν με τα αδιέξοδα που δημιουργούν.
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υποστήριξε ότι «πρέπει να αποφευχθεί μια νέα εθνική καταστροφή και τα δύο δήθεν μεγάλα κόμματα έχουν χρέος να ξεπεράσουν τις ψυχώσεις τους: τον λαϊκισμό και τον κρατισμό από τη μία ο ΣΥΡΙΖΑ και την ασυδοσία της αγοράς από την άλλη η ΝΔ». Και συμπλήρωσε: «Τα δοκιμάσαμε αυτά, δεν υπάρχουν τέτοιου είδους λύσεις για την χώρα. Είναι ώρα για μια άλλη πολιτική, με Εθνική Συνεννόηση, με Εθνική Γραμμή εξόδου από την κρίση και τα Μνημόνια. Η Εθνική Συνεννόηση ξεκινά ως αναγκαιότητα, αλλά θεμελιώνεται με το κοινό έργο».
Αναφορικά με το βιβλίο του Γιάννη Μανιάτη παρατήρησε ότι αναδεικνύει:
– την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου, ως μοχλό ανάπτυξης, αλλά κυρίως ως μέσο γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας,
– την προστασία του Περιβάλλοντος ως το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα σε ένα σύγχρονο αναπτυξιακό σχεδιασμό,
– τον χωροταξικό σχεδιασμό ως βασική προϋπόθεση παραγωγικής ανασυγκρότησης. Έκανε πολύ σημαντικά βήματα που δυστυχώς κατάργησε η σημερινή κυβέρνηση,
– την θεσμική ισορροπία ως παράγοντα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας,
– μια ευέλικτη, παραγωγική, «έξυπνη» Δημόσια Διοίκηση στην υπηρεσία των σύγχρονων αναγκών της χώρας και του πολίτη.
Σχετικά με την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων και δη προοδευτικών, που έχει ανάγκη η Ελλάδα, η Φώφη Γεννηματά είπε ότι δεν χρειάζεται μια δήθεν «μεταρρυθμιστική» πολιτική, «πουκάμισο αδειανό». Δεν πρέπει κανείς να βαυκαλίζεται πως οι πολιτικές του θέσεις είναι όντως προοδευτικές, πραγματικά μεταρρυθμιστικές, επειδή απλά επέλεξε να τις βαπτίσει έτσι. Τελικά, οι πραγματικές ρήξεις, κρίνονται από το αποτέλεσμα. Για την Δημοκρατική Παράταξη αυτό δεν είναι κάτι νέο», είπε και υπενθύμισε μεταρρυθμίσεις που έκανε το ΠΑΣΟΚ μέσα στην κρίση, γνήσια πατριωτικές, όπως ο Καλλικράτης, η Διαύγεια, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο Φορέας Έρευνας Υδρογονανθράκων και το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών.
«Δεν χαρίζουμε σε κανέναν τον γνήσιο πατριωτισμό που μαζί με την έννοια της «Αλλαγής», ταυτίστηκε με την παράταξη μας. Πατρίδα δεν σημαίνει εθνικοφροσύνη», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας πώς ένα από τα πιο σημαντικά βήματα στην κατοχύρωση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, έγινε με πρωτοβουλία του Γιάννη Μανιάτη ως υφυπουργού Ενέργειας, όταν εισηγήθηκε το άρθρο 156 του ν. 4001/2011, μέσα στην καρδιά της κρίσης, το οποίο συνιστά μια τομή για τη ρύθμιση και οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ και χρησιμοποιείται στις ρηματικές διακοινώσεις της χώρας στον ΟΗΕ, κάθε φορά που η Τουρκία διενεργεί παράνομες έρευνες. «Για πρώτη φορά η χώρα μας, δημοσίευσε στην επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε., χάρτη με περίγραμμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, στα θαλάσσια όρια μας με Αλβανία, Ιταλία και Λιβύη. Η πιο σημαντική εν τοις πράγμασι άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι ότι προσδιορίσθηκαν και προκηρύχθηκαν 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και στα νότια της Κρήτης, πολιτική που η σημερινή κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει στην τύχη της».
Για τις μεταρρυθμίσεις και την κυβερνητική θητεία του Γιάννη Μανιάτη, μίλησε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, κάνοντας ειδική αναφορά στο πώς για πρώτη φορά εγκρίθηκε το χωροταξικό σχέδιο για το κέντρο της Αθήνας και πώς ακόμη και την τελευταία στιγμή λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, συγκεντρώνονταν οι υπογραφές των αρμοδίων υπουργών. Εξέφρασε το παράπονό του ότι από τότε δεν έχει γίνει τίποτα επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Την ανάγκη ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, που θα συμβάλουν στην έξοδο της χώρας από τη κρίση και θα φέρουν την ανάπτυξη, υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης.