«Κάθε κυβέρνηση προσπάθησε να διαμορφώσει ένα ευνοϊκό πεδίο ώστε να έχει και ευνοϊκή αντιμετώπιση από τα ΜΜΕ. Τα κρατικά ΜΜΕ τα ήλεγχαν, ενώ για τα ιδιωτικά προσπαθούσαν να δημιουργήσουν καλύτερο περιβάλλον, τους στήριζαν οικονομικά, πολιτικά, επιχειρηματικά, διαμόρφωναν εργασιακό περιβάλλον που ανέτρεπε τις εργασιακές σχέσεις», ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά τη συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής στην Ολομέλεια.
«Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια παρατεταμένη διαδικασία αναδιανομής της πίτας ανάμεσα σε παλιούς και νέους επιχειρηματικούς ομίλους που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στα ΜΜΕ», είπε ο κ. Καραθανασόπουλος και σημείωσε ότι σε αυτή την αναδιανομή η κυβέρνηση παίζει καθοριστικό ρόλο. «Τι άλλο άλλωστε προοιωνίζονται οι εξελίξεις στον ΔΟΛ, τι άλλο οι διαγωνισμοί που έγιναν από την κυβέρνηση για τις νέες τηλεοπτικές άδειες, παρά μια προσπάθεια της κυβέρνησης να παίξει ρόλο σε αυτή την αναδιανομή της πίτας», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Ο κ. Καραθανασόπουλος, αναφερόμενος στις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής, είπε πως «όχι με το δένδρο, αλλά ούτε με το κλαδί του προβλήματος ασχολήθηκαν», γιατί «ο συνολικός δανεισμός και τα κόκκινα δάνεια είναι σε πολύ μεγάλο αριθμό» και αντί η εξεταστική να δει αυτό, τελικά ασχολήθηκε με τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων. «Κόμματα και ΜΜΕ πήραν με ευνοϊκούς όρους δάνεια την ίδια ώρα που το τραπεζικό σύστημα χρηματοδοτεί τα υπόλοιπα τμήματα του κεφαλαίου», είπε ο κ. Καραθανασόπουλος και επισήμανε ότι μεγαλομέτοχοι τραπεζών είναι ταυτόχρονα και μεγαλομέτοχοι σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε άλλους κλάδους. Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε πως δεν είναι μόνο ελληνικό το φαινόμενο του ευνοϊκού δανεισμού επιχειρηματικών ομίλων και της μετατροπής του ιδιωτικού χρέους σε κρατικό.
«Αν κάτι αποδείχθηκε από τις εργασίες της εξεταστικής είναι ο ταξικός τρόπος δανειοδότησης. Στις επιχειρήσεις παρείχαν άφθονο χρήμα με ευνοϊκούς όρους, χωρίς ή με ελάχιστες διασφαλίσεις, ενώ αντίθετα στα νοικοκυριά με μη ευνοϊκούς όρους, με υψηλά επιτόκια και εγγυήσεις την πρώτη κατοικία», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και κατήγγειλε ότι οι τράπεζες αντλούσαν φθηνό χρήμα από τα νοικοκυριά για να χρηματοδοτούν το κεφάλαιο και τους καπιταλιστές και ταυτόχρονα στήριζαν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Ειδικά για τα δάνεια στα κόμματα, ο εισηγητής του ΚΚΕ είπε ότι η στήριξη του πολιτικού συστήματος απέναντι στις τράπεζες και τα υπόλοιπα τμήματα του κεφαλαίου, όλα αυτά τα χρόνια, είχε αντανάκλαση την στήριξη του και μέσω του ευνοϊκού τραπεζικού δανεισμού και χωρίς διασφαλίσεις και εγγυήσεις δίνονταν δάνεια στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για να ισχυροποιηθούν και να υπάρχει το δικομματικό πολιτικό σύστημα.
Ο κ. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε και στα δάνεια του κόμματός του. «Το ΚΚΕ αναγκάστηκε να καταφύγει στον τραπεζικό δανεισμό για να καλύψει τις ανάγκες του και το έκανε κάτω από πολύ επώδυνες συνθήκες και μάλιστα με ισχυρές εγγυήσεις και διασφαλίσεις, είτε μέσω της κρατικής χρηματοδότησης, αποκλειστικά και μόνο είτε με εγγύηση, προσημείωσε σε ακίνητη περιουσία που είχε», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και τόνισε ότι τα δάνεια του ΚΚΕ είναι δάνεια ενήμερα και υπάρχει πλήρης διασφάλιση και εξυπηρετούνται κανονικά.
Αναφορικά με το πόρισμα είπε ότι υπάρχουν θέματα που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές.