«Φαίνεται ως πιθανότητα φάρσας, αλλά επικίνδυνη φάρσα, να επαναληφθεί το 2017 αυτό που ζήσαμε το 2015», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον ρ/σ «ΒΗΜΑ FM» και πρόσθεσε: «..εάν ο κ. Τσίπρας είχε στοιχειώδη αίσθηση εθνικού συμφέροντος και στοιχειώδη μέριμνα για την προοπτική του χώρου του, θα είχε κάνει προ πολλού εκλογές, θα είχε κάνει εχθές εκλογές».
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «το πλάνο Β, το πλάνο Β της δραχμής, το πλάνο Β του Grexit, το πλάνο Β της συνομωσιολογίας, το οποίο το εξέφρασε ξανά ο κ. Λαφαζάνης, λέγοντας ότι μέχρι το 2017 δεν θα το γλιτώσουμε, θα πάμε στη δραχμή, θα γίνει επιτέλους το όνειρό μας με το νομισματοκοπείο και το λέει ο άνθρωπος επειδή το πιστεύει. Αυτός το λέει επειδή το πιστεύει, αυτή είναι η διαφορά με τον κ. Τσίπρα, που δεν πιστεύει σε απολύτως τίποτα. Λοιπόν, αυτό το πλάνο Β έχει πια αυτονομηθεί, δηλαδή δεν είναι πια ένα πολιτικό πλάνο, δεν είναι ένα πλάνο καθοδηγούμενο. Αυτό αφορά πια την στάγδην, σταγόνα-σταγόνα δηλητηρίαση της νοοτροπίας της κοινής γνώμης, η οποία γίνεται ευρωσκεπτιστική, έντονα ευρωσκεπτιστική, αντιευρωπαϊκή».
Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, πρέπει η χώρα να αποκτήσει άλλη κυβέρνηση, μία κυβέρνηση ευρύτατης εθνικής συνεργασίας όλων των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού, όπως είπε, στην οποία συμπεριέλαβε και τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ, αφού ηττηθεί στις εκλογές που θα έχουν προηγηθεί και πληρώσει το κόστος της τεράστιας βλάβης που έχει προκαλέσει.
Επεσήμανε ότι η εκδοχή αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας είναι ανιστόρητη, πέραν όλων των άλλων, λόγω της ευθύνης που είχε η Νέα Δημοκρατία για την πορεία της χώρας. Επανέλαβε την άποψή του για τη στρατηγική της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και τον σχηματισμό κυβέρνησης μετεκλογικά, των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.
«Αλλά για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει εμείς να είμαστε παράγοντας ασφάλειας, δεν πρέπει να δημιουργούμε αβεβαιότητα. Εάν δημιουργούμε την αίσθηση ότι παίζουμε με διάφορα σενάρια, ότι δεν θα συμβάλουμε στο να υπάρχει εναλλακτικό σχήμα μετά τις εκλογές, βεβαίως αυτό δεν δημιουργεί το ρεύμα που μπορούμε να δημιουργήσουμε. Αυτά τα έχει πει το συνέδριό μας τον Ιούνιο του 2015 και θεωρώ ότι πρέπει να εφαρμόσουμε αυτό που είπε το συνέδριό μας το 2015. Τώρα, αν με ρωτάτε για την προσωπική μου στάση, ισχύουν αυτά που είπα στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Έχω εξηγήσει δηλαδή, ποιο πλαίσιο μπορώ να υπηρετήσω και άρα τι δεν μπορώ να υπηρετήσω, εκτός του πλαισίου αυτού».
Σχολίασε τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Α. Φλαμπουράρη, ότι επίκειται η ανάπτυξη, λέγοντας ότι δεν θα συμβεί γιατί δεν υπάρχουν στοιχειώδεις προϋποθέσεις, δεν μπορεί να επιτευχθεί αυτό χωρίς ισχυρό τραπεζικό σύστημα που λειτουργεί χωρίς ρευστότητα, χωρίς επιστροφή καταθέσεων, χωρίς δανειοδοτήσεις, χωρίς ένα επενδυτικό κλίμα, όχι λίγων μεγάλων ξένων επενδύσεων, αλλά οριζόντιο, διάχυτο, όπου η κάθε ελληνική επιχείρηση κάτι κάνει για να κινηθεί η οικονομία και ο πολίτης, το νοικοκυριό έχει τη διάθεση και τη δυνατότητα να καταναλώσει για να αυξηθεί το ΑΕΠ. Δεν γίνεται αυτό χωρίς μεταρρυθμιστική διάθεση.
Σχετικά με το ενδεχόμενο να διεξαχθεί δημοψήφισμα, ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία υποχρέωση της αντιπολίτευσης να το αποδεχθεί και να μετάσχει σε μία διαδικασία. «Μία αποχή συντριπτική, πανηγυρική, δεν είναι αποχή του 1946, είναι αποχή στο πλαίσιο ενός νόμου που προβλέπει ελάχιστη συμμετοχή για να είναι έγκυρος».
Αναφορικά με την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι με τον νόμο 4001/2011 έχει καθοριστεί πλήρως το εύρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και συμπλήρωσε πως τα Ίμια είναι ένα ελληνικό νησί το οποίο περιλαμβάνεται στην ελληνική επικράτεια, όχι απλά και μόνο δυνάμει της Συνθήκης της Λοζάνης, αλλά και δυνάμει της Συνθήκης των Παρισίων, γιατί ανήκει στην Δωδεκάνησο.