Θετικά αποτιμά τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου. Η κ. Αχτσιόγλου, από τα Χανιά όπου πραγματοποιεί περιοδεία, κλήθηκε να σχολιάσει τα αποτελέσματα που προέκυψαν, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Το χθεσινό Eurogroup αποτύπωσε πολλά σημεία σύγκλισης και ένα σημείο απόκλισης. Τα σημεία της σύγκλισης που αποτύπωσε είναι τα εξής:
Υπήρξε κοινός τόπος στο ότι η ελληνική οικονομία έχει σοβαρά απτά δείγματα ανάκαμψης.
Δηλαδή έχουμε μια πολύ σημαντική υπέρ απόδοση εσόδων, επίτευξη στόχων και μία υπέρ απόδοση σε σχέση με τους στόχους. Δηλαδή τα πρωτογενή πλεονάσματα που σημειώθηκαν είναι πολύ υψηλότερα από αυτά τα οποία είχε δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση να πετύχει.
Μιλάμε για πλεονάσματα της τάξης του 2%, ενώ ο στόχος ήταν 0,5% και αυτό είναι ένα γεγονός.
Το δεύτερο γεγονός που υπήρξε κοινή αποτύπωση, ήταν ότι περνάμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ η εκτίμηση που υπήρχε για το έτος είναι ότι θα υπάρξει αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης.
Το τρίτο σημείο το οποίο δεν είναι γεγονός αλλά ήταν συνεκτίμηση όλων των εμπλεκόμενων στο γιούρογκρουμπ είναι ότι δεν θα πρέπει να χαθεί χρόνος.
Όλα τα μέρη δηλαδή συμφώνησαν ότι ο χρόνος αυτή τη στιγμή είναι κρίσιμος και ότι θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις το συντομότερο δυνατόν.
Επομένως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θέλουν την επίτευξη της συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν».
Αναφερόμενη στην απόκλιση η οποία καταγράφηκε και αφορά τη θέση του ΔΝΤ για λήψη νέων μέτρων, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων.
«Η απόκλιση στην οποία αναφέρθηκα στην αρχή αφορά τη θέση του ΔΝΤ το οποίο, όπως είναι γνωστό, ζητά τη νομοθέτηση επιπλέον μέτρων για μετά το τέλος του προγράμματος για μετά το 2019 δηλαδή και μετά.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει στη νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά το τέλος του προγράμματος και αυτό δεν είναι μόνο ζήτημα πολιτικής αρχής, είναι και ζήτημα δύο επιπλέον παραμέτρων.
Πρώτον, ότι τα γεγονότα δεν επιβάλουν κάτι τέτοιο.
Δηλαδή όταν έχεις υπέρ απόδοση εσόδων, δεν υπάρχει κανένας λόγος να προχωρείς σε περαιτέρω νομοθέτηση μέτρων λιτότητας. Το δεύτερο όμως και σημαντικότερο είναι ότι είναι ζήτημα δημοκρατίας.
Το κράτος δικαίου, οι δημοκρατικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχύουν, ο νομικός πολιτισμός που υπάρχει στην ΕΕ δεν επιτρέπει την προληπτική νομοθέτηση μέτρων με αυτόν τον τρόπο για διάστημα πολύ μεταγενέστερο του παρόντος πολιτικού πλαισίου».
H εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης που είναι αποφασισμένη να επιβάλει τη νομιμότητα, τόνισε σήμερα από τα Χανιά η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.
Η κ. Αχτσιόγλου, στο πλαίσιο περιοδείας της στα Χανιά, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΔΕΗ στην Ξυλοκαμάρα Χανίων όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση και το προσωπικό της μονάδας καθώς και το τοπικό υποκατάστημα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).
«Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στη μάχη του γίνεται στην καθημερινότητα των εργαζομένων για την επιβολή της νομιμότητας στους χώρους εργασίας», δήλωσε η υπουργός εργασίας.
«Σκοπός μας είναι να στείλουμε στους εργαζόμενους το μήνυμα για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα, μία κομβική πολιτική μάχη, αλλά και για να συζητήσομε μαζί τους τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι άνεργοι» τόνισε.
Η υπουργός Εργασίας περιέγραψε το βασικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για πάταξη της παράνομης εργασίας εστιάζοντας στην ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, στην αλλαγή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία του και στην αξιοποίηση του πληροφορικού συστήματος για τη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων.
«Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών αλλά και μια ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού θα αρχίσουν οι άνθρωποι να βλέπουν αλλαγές στους χώρους εργασίας και στην καθημερινότητά τους», τόνισε.
Από τα Χανιά η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στο θέμα των ομαδικών απολύσεων λέγοντας ότι αποτελεί κομμάτι των εργασιακών που βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές. «Είναι γνωστό ότι το ισχύον όριο των ομαδικών απολύσεων στην Ελλάδα είναι πλήρως συμβατό με το ενωσιακό δίκαιο, πλήρως εναρμονισμένο με την ευρωπαϊκή οδηγία. Επομένως και από τεχνικής και μόνο πλευράς δεν υπάρχει κανένας λόγος αύξησής του. Πέραν τούτου, πέραν της τεχνικής πλευράς, υπάρχει και μια ουσία πολιτική που λέει ότι όταν σε μια χώρα υπάρχει τόσο υψηλό ποσοστό ανεργίας, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι να διευκολύνει κανείς τις ομαδικές απολύσεις οι οποίες αποτελούν παράγοντα παραγωγής μαζικής ανεργίας.
Ωστόσο όλο αυτό το ζήτημα είναι και αυτό κομμάτι της διαπραγμάτευσης, η θέση του ΔΝΤ βρίσκεται μακριά από τη δική μας θέση και νομίζω ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης θα επιμείνουμε για μια απαίτηση, δηλαδή τη μη αλλαγή του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων την οποία δεν την ζητά μόνο η πολιτική κατάσταση της Ελλάδας αλλά και ο ορθός λόγος».
Η υπουργός Εργασίας επισκέφθηκε και το Εργατικό Κέντρο της πόλης όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση και σωματεία εργαζομένων. Αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας δήλωσε:
«Παραλάβαμε μια ανεργία που είχε εκτοξευθεί στο 27% το 2015, μιλάμε για μια εκτόξευση της τάξεως του 17% που συνέβη στην περίοδο του 2010-2015 και αυτή τη στιγμή η ανεργία έχει μειωθεί κατά τέσσερις μονάδες. Δεν αποτελεί λόγο για να επιχαίρουμε αλλά σίγουρα δείχνει ότι ο τρόπος που κινούμαστε είναι στη σωστή κατεύθυνση».
Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στα προγράμματα ανεργίας που εκπονεί η κυβέρνηση λέγοντας ότι έχουν βασικούς άξονες την πλήρη εργασία με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που υλοποιείται σε όλους τους δήμους της χώρας και αφορούν 25.000 θέσεις εργασίας.
«Νομίζω ότι το αμέσως επόμενο διάστημα επειδή ακριβώς και τα σημάδια της οικονομίας είναι πλέον θετικά και το πρόβλημα της ανεργίας θα αρχίσει σταδιακά να αφομοιώνεται».