Συνεχίζονται σήμερα -για δεύτερη μέρα- στο «Greentree Estate» της περιοχής Μανχάσετ του Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης, οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
Το πρωί (τοπική ώρα) άρχισε ένας «νέος γύρος» εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, τις οποίες διεξάγουν οι Αλεξάντερ Ντάουνερ και Λιν Πάσκο με τις αντιπροσωπείες των δυο πλευρών, ενώ γίνονται και συναντήσεις εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού με τους συμβούλους των ηγετών των δύο κοινοτήτων.
Στη συνέχεια, θα συμμετάσχουν όλοι σε γεύμα εργασίας και στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) θα ξεκινήσει κοινή συνάντηση, παρουσία και του Γενικού Γραμματέα, Μπαν Κι-μουν, που έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει για τέσσερις ώρες. Μετά, θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με δείπνο εργασίας, για άλλες δύο ώρες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ, ο Γ.Γ. του διεθνούς Οργανισμού θα διαβάσει τη γραπτή δήλωση, στο περιεχόμενο της οποίας θα έχουν προσυμφωνήσει οι δύο πλευρές, αύριο στις 4:30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν θα είναι παρόντες ο πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, όπως είχε γίνει στις προηγούμενες κοινές συναντήσεις.
Επιδίωξη τού ΟΗΕ είναι η καταγραφή των μέχρι τώρα συγκλίσεων σε μερικά κεφάλαια, (όπως: οικονομίας, Ευρωπαϊκής Ένωσης, αστυνομίας-ασφάλειας), η αναφορά σε «κοινή απόφαση» για «περαιτέρω επιτάχυνση» της διαδικασίας, η επανάληψη της πρότασης για σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης, όταν συμφωνήσουν και οι δυο πλευρές, και ο ορισμός νέας κοινής συνάντησης σε μερικούς μήνες.
Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνέντευξης Τύπου, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πρώτη μέρα των συνομιλιών, θεωρώντας ότι η ατμόσφαιρα ήταν «πολύ θετική». Χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις «θετικές, παραγωγικές, έντονες» και ότι αυτό τον χαρακτηρισμό έχουν δώσει και οι δύο πλευρές, σημειώνοντας ότι με τη συμμετοχή του Μπαν Κι-μουν έγιναν «ουσιαστικές συνομιλίες» σε «ουσιώδη κεφάλαια» και ότι δεν παρουσιάστηκαν «γεφυρωτικές προτάσεις».
Ο κ. Ντάουνερ είπε, επίσης, ότι αποφασίστηκε η συζήτηση τεσσάρων κεφαλαίων. Πρώτα απ’ όλα, για τη διακυβέρνηση και τον καταμερισμό της εξουσίας, ιδίως με επίκεντρο το θέμα της εκτελεστικής εξουσίας, δηλαδή, την προεδρία. Δεύτερον, το περιουσιακό, τρίτο το εδαφικό και τέταρτο την ιθαγένεια.
Κυπριακή πηγή επιβεβαίωσε ότι η εικόνα που έδωσε ο κ. Ντάουνερ ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, σημειώνοντας ότι «γίνεται ενδιαφέρουσα συζήτηση, παρουσιάζονται κάποιες διαφοροποιημένες θέσεις, αλλά ακόμη δεν μπορούμε να μιλούμε για γεφύρωση διαφορών στα τέσσερα κεφάλαια που συζητούνται».