Τον Απρίλιο του 2017 η κυβέρνηση θα πάρει ξανά κάποια μέτρα «δότη» και όχι «κόφτη», ενώ θα επεκτείνει και το 2018 τη διατήρηση του ΦΠΑ σε μια σειρά από νησιά, λόγω της συνέχισης του προσφυγικού προβλήματος, εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.
«Τον Απρίλη του 2017, όταν θα βγουν τα τελικά αποτελέσματα του πλεονάσματος, και είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ πάνω, ένα κομμάτι θα πάει στο χρέος, ένα κομμάτι θα είναι αποθεματικό και ένα κομμάτι θα μπορεί η κυβέρνηση να το κάνει κοινωνικές παροχές. Τώρα δώσαμε ένα κομμάτι και ένα άλλο κομμάτι θα το δώσουμε τον Απρίλιο, πιθανά σε άλλους τομείς ή στον ίδιο τομέα. Τον Δεκέμβριο του 2017, αν έχουμε ξεπεράσει το 1,75%, σας θυμίζω ότι ο προϋπολογισμός μιλάει για 2,1% πλεόνασμα, τότε θα υπάρχουν νέας παρεμβάσεις στήριξης της κοινωνίας», επισήμανε.
«Το να κάνουμε τώρα συζήτηση πάνω στο 3,5 % πλεόνασμα για το 2018, το οποίο έχουμε υπογράψει όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και όλη η Βουλή, είναι άτοπο», σχολίασε περαιτέρω. Ο κ. Βίτσας παρατήρησε ότι «το θέμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων ρύθμισης του χρέους, με βάση την απόφαση του Eurogroup του Μαΐου, ήταν υπόθεση της πρώτης αξιολόγησης, άρα εκεί οι θεσμοί είναι φάουλ, δεν μπορεί να το συνδέουν με τη δεύτερη αξιολόγηση». Εκτίμησε δε, ότι η δεύτερη αξιολόγηση «από πολιτική άποψη, ότι μέσα στον Ιανουάριο θα κλείσει, καθώς από τον Μάρτιο ξεκινάνε οι διάφορες πολιτικές διαδικασίες» στην Ευρώπη, Ιταλία, Ισπανία.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας τάχθηκε εναντίον της προσφυγής στις κάλπες και σχολίασε ότι «η ΝΔ βάζει το ζήτημα “φύγετε εσείς να’ ρθουμε εμείς, γιατί θα τα κάνουμε καλύτερα”, αλλά τι θα κάνει καλύτερα, απλά “ό,τι μας λένε θα το κάνουμε και θα κάνουμε και περισσότερα”».
«Αυτό που πραγματικά μας ενδιαφέρει σήμερα είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, να κλείσει το ζήτημα των δόσεων Ιουνίου και Ιουλίου του 2017 και να πάμε στην τρίτη αξιολόγηση, ώσπου να φθάσουμε στην πέμπτη αξιολόγηση, όπου το καλοκαίρι του 2018 θα μπορέσει να ανακοινωθεί ότι η Ελλάδα βγαίνει από τη διαδικασία των μνημονίων», πρόσθεσε. Ο κ. Βίτσας επισήμανε την ανάγκη να προχωρήσει η ανασυγκρότηση του Δημοσίου, η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και οι διαδικασίες της αναδιανομής της ανάπτυξης. Γιατί χωρίς ανάπτυξη δεν πας πουθενά.
Μέσα από την ανάπτυξη «δυναμώνεις την κοινωνική συνοχή, ανεβάζεις τη συμμετοχή σου και τη δυναμική σου μέσα σε ό,τι γίνεται στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο και χτίζεις ένα νέου τύπου κοινωνικό κράτος που θα είναι ανακουφιστικό και αντίθετο σε αυτό που μπορεί να ονομαστεί τιμωρητικός νεοφιλελευθερισμός», κατέληξε.