Με τα όπλα παρά πόδα μετά την «πολεμική πράξη» από την πλευρά του Eurogroup με την αναστολή των μέτρων για το βραχυπρόθεσμο χρέος λόγω των εξαγγελιών Τσίπρα, ξεκινούν οι επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες και θα κορυφωθούν την Παρασκευή με το τετ α τετ με την Άνγκελα Μέρκελ.
Στις επαφές που θα έχει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας με τους Φρανσουά Ολάντ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς επιχειρεί να επαναβεβαιώσει την πολιτική στήριξη για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στη βάση των συμφωνηθέντων και να ορθώσει αναχώματα στις αιτιάσεις ΔΝΤ και Σόιμπλε που δείχνουν να κινούνται συντονισμένα με υπόγειους διαύλους επικοινωνίας.
Στην ίδια κατεύθυνση, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πίσω από τις χθεσινές πολεμικές εξελίξεις βλέπουν προσπάθεια του Βερολίνου να ναρκοθετήσει τη δεύτερη αξιολόγηση, τραβώντας την χρονικά επ’ αόριστον, προκειμένου να αποτελέσει ένα «προεκλογικό χαρτί» στα χέρια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σενάριο το οποίο είναι εύλογα καταστροφικό για την κυβέρνηση αλλά και συνολικά τη χώρα.
Μετά το «ηλεκτροσόκ» του Eurogroup πάντως, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα παρέπεμπαν τόσο στις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, Πιερ Μοσκοβισί, όπως και στην ασυνήθιστα σκληρή ανακοίνωση του Τζιάνι Πιτέλα εκ μέρους των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών. Ο πρώτος τόνισε πως «στα μάτια μου οι όροι της συμφωνίας δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα», ενώ ο δεύτερος έκανε λόγο για «εξοργιστική απόφαση – όνειδος του Eurogroup».
Είναι σαφές πως οι ισορροπίες στην διελκυστίνδα του ελληνικού προγράμματος κρέμονται από μία κλωστή, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επιχειρεί να ενισχύσει τις ελληνικές θέσεις μέσα από το νέο γύρο πολιτικής διαπραγμάτευσης το προσεχές διήμερο. Την ίδια ώρα, αν και επισήμως διαψεύδεται, όπως διαφάνηκε και από τη συστοιχία ελληνικών πυρών κατά του Ταμείου από την αρχή της εβδομάδας, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης στο ραντεβού με την Άνγκελα Μέρκελ είναι ο «παροπλισμός» του ΔΝΤ έστω στο ρόλο του τεχνικού συμβούλου αν όχι η πλήρης απεμπλοκή του. Μία τέτοια απόφαση θα συνέβαλε στην κατεύθυνση της ώθησης ενός προωθητικού συμβιβασμού, αν και ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλούσε μείζον πολιτικό ζήτημα για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ωστόσο, το κλίμα στο Βερολίνο δείχνει να έχει αλλάξει για το Ταμείο, εάν αναλογιστεί κανείς τη σκληρή επίθεση του Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή και υπεύθυνου ευρωπαϊκών υποθέσεων στην κυβέρνηση Μέρκελ, Μ. Στίμπγκεν, ο οποίος σε δηλώσεις του εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά της Ουάσιγκτον καλώντας την «να σκεφτεί να αποφασίσει εάν θα βοηθήσει την Ελλάδα αντί να σκορπά προτάσεις».
Το Μέγαρο Μαξίμου στέλνοντας σαφές μήνυμα τόσο στο ΔΝΤ όσο κυρίως στον Βόλφκγανγκ Σόιμπλε που «γρατζούνισε» τα αντανακλαστικά του Eurogroup, προχωρά κανονικά στη νομοθέτηση των εξαγγελιών για τη 13η σύνταξη και το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά βορείου και ανατολικού Αιγαίου. Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές αναφερόμενες στο μπλόκο του Eurogroup τόνιζαν πως όλα τα στοιχεία που ζήτησαν οι θεσμοί έχουν δοθεί από το ελληνικό επιτελείο και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται κανονικά. Πάγια θέση της κυβέρνησης, την οποία τόνισε και ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη, είναι ότι δεν υπάρχει κάτι αντισυμβατικό στις εξαγγελίες, δεδομένου ότι δεν επηρεάζουν το συμφωνηθέντα στόχο και τα κεφάλαια αντλούνται από το υπερπλεόνασμα.
Πρωτοφανής επίθεση στη ΝΔ
Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα, θέλοντας να στείλει το μήνυμα στους δανειστές αλλά και να στριμώξει την αντιπολίτευση και κυρίως τη ΝΔ, αμέσως μετά την προσγείωσή του στις Βρυξέλλες έδωσε εντολή να προχωρήσει κανονικά σήμερα το νομοσχέδιο, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι εξαγγελίες του, και μάλιστα με ονομαστική ψηφοφορία.
Ενδεικτική είναι είναι πολύ σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε το Μέγαρο Μαξίμου κατά της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, με χαρακτηρισμούς όπως «πέμπτη φάλαγγα» και «Εφιάλτης», εγκαλώντας τον πως ταυτίζεται με τις πλέον ακραίες φωνές των δανειστών. Εξίσου σκληρό ήταν και το δίλημμα, το οποίο προτάσσουν κυβερνητικοί κύκλοι προς την Πειραιώς, τονίζοντας πως «ή θα καταψηφίσει τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, δηλώνοντας με παρρησία την άποψή του ή θα υπερψηφίσει τα μέτρα αλλά μην τολμήσει στη συνέχεια να επανέλθει στην καταστροφολογία».