Άρχισε με τη διαδικασία του επείγοντος στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και με τους εισηγητές των κομμάτων, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τον «Εθνικό Μηχανισμό Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής».
Υπέρ της συζήτησης με το χαρακτήρα του επείγοντος τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ και Χρυσή Αυγή, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης τάχθηκαν κατά, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι συστηματικά φέρνει την τελευταία στιγμή νομοσχέδια τα οποία δεν συζητιούνται με τις κανονικές διαδικασίες.
Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου, υπεραμυνόμενη του επείγοντος, επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο αφορά ευάλωτες κοινωνικές ομάδας οι οποίες θα έχουν οφέλη από 1/1/2017 και σε αυτό εμπεριέχονται 3 μεγάλες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις: η λειτουργία του Εθνικού Μηχανισμού Κοινωνικής Ασφάλισης, η επέκταση του κοινωνικού επιδόματος και ρυθμίσεις για συνταξιούχους και ασφαλισμένους.
«Κατανοούμε ότι πρέπει να λειτουργήσει από 1/1/2017 ο ΕΦΚΑ, ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε ότι παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις το φαινόμενο η κυβέρνηση να καταθέτει αιφνιδιαστικά νομοσχέδια χωρίς να μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση», σημείωσε από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Μάριος Σαλμάς.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό στον οποίο συμφώνησαν τα μέλη της Επιτροπής, σήμερα θα γίνει η επεξεργασία του επί της αρχής, αύριο στις 10.00 π.μ. θα κληθούν να εκφράσουν τις απόψεις τους οι αρμόδιοι φορείς και θα συνεχιστεί μετά τις 3.00 μ.μ. επί των άρθρων. Τέλος, Τετάρτη και Πέμπτη θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια.