Τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. «Έχουμε πολύ καλές πιθανότητες, πριν το τέλος του χρόνου, να έχουμε εξαιρετικές ειδήσεις», εκτίμησε χαρακτηριστικά. Ενώ, όπως διεφάνη από όσα άλλα δήλωσε, σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του παραπάνω στόχου παίζει η επίσκεψη του Προέδρου των Η.Π.Α. Μπαράκ Ομπάμα στη χώρα μας, αυτό το «παγκόσμιας σημασίας γεγονός», όπως το χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης. Ο οποίος σε άλλο σημείο της ενημέρωσης, εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου της Ν.Δ. για την καταστροφολογική τακτική που ακολουθεί.
Επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου
Εν πρώτοις, για την επίσκεψη Ομπάμα, ο κ. Δ. Τζανακόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την αναγνώριση των προσπαθειών της και των αποτελεσμάτων που έχει επιτύχει. Ιδιαίτερα στάθηκε στις αναφορές του Προέδρου των Η.Π.Α. για τη λιτότητα και τη ρύθμιση του χρέους. Και στο ερώτημα αν ο κ. Ομπάμα άσκησε πίεση για νέες μεταρρυθμίσεις, ο εκπρόσωπος διευκρίνισε πως η αναφορά του αυτή δεν αφορούσε την ατζέντα της β’ αξιολόγησης ή τις αξιώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (με βάση τις διαρροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας).
Μια επίσκεψη, συν τοις άλλοις, που έρχεται να επιβεβαιώσει την κυβερνητική προσέγγιση, σημείωσε ο εκπρόσωπός της, ότι η χώρα βγήκε από τη διεθνή απομόνωση του προηγούμενου διαστήματος. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και τις από άλλες επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τις προάλλες (των Προέδρων Ολάντ και Πούτιν, αλλά και του Πάπα Φραγκίσκου), όπως επίσης τη διοργάνωση της 1ης Ευρωμεσογειακής Συνόδου.
Τήρηση χρονοδιαγράμματος
Ένα από τα σημεία στα οποία επέμεινε εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος -λίγες ώρες μετά την αναχώρηση του Αμερικανού Προέδρου σημειωτέον- ήταν η τήρηση του χρονοδιαγράμματος, έτσι όπως συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 24ης Μαϊου. Ταυτόχρονα με το πέρας της β’ αξιολόγησης, πρέπει να ληφθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, εν συνεχεία να συγκεκριμενοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Τελευταίος σύμμαχος της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, που προέβη σε σχετική δήλωση σήμερα, που «είναι και η θέση της ελληνικής κυβέρνησης», παρατήρησε ο κ. Δ. Τζανακόπουλος.
Επικαλούμενος εξάλλου τους σημερινούς συσχετισμούς υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης (με βάση και δηλώσεις που είναι πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθησή του, όπως επί λέξει είπε, για κλείσιμο της β’ αξιολόγησης ως τις 5 Δεκεμβρίου (και συμφωνία με τα τεχνικά κλιμάκια ως τις 28 Νοεμβρίου), για λήψη των βραχυπρόθεσμων μέτρων, για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και, εν τέλει, συζήτηση των μεσοπρόθεσμων -μακροπρόθεσμων μέτρων. Αντιθέτως, ο κ. Δ. Τζανακόπουλος αρνήθηκε να σχολιάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων, όσο αυτή εξελίσσεται, όπως και τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η σελίδα αλλάζει
Προς επίρρωσιν των θετικών προοπτικών, επικαλέστηκε την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ που ξεπερνούν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, αφού οι ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφει, είναι οι θετικότεροι από το 2008, όπως θύμισε. Αλλά όμως, η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει, αφού αναγνωρίζει ότι οι αριθμοί δεν αντανακλούν την κατάσταση της κοινωνίας που στενάζει. Παρόλ’ αυτά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως «η σελίδα αλλάζει, μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι για το μέλλον».
Αλλά και το κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -δήλωση του Π. Μοσκοβισί για πρόταση προς τα κράτη -μέλη να ασκήσουν επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, συνιστά κατ’ αρχήν σωστή απόφαση, απομένουν όμως πολλά ακόμη να γίνουν, συμπλήρωσε.
Η απειλή της Ρώμης για βέτο
Και σε ερώτηση του ΑΠΕ -ΜΠΕ για την απειλή βέτο εκ μέρους της Ιταλίας στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό, ο κ. Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε: «Είμαστε πάντοτε θετικοί απέναντι σε προσπάθειες που τείνουν στην αντιστροφή της πολιτικής λιτότητας, είτε προέρχονται από εθνικές κυβερνήσεις είτε από την Κομισιόν. Η τακτική που θα ακολουθήσει η ιταλική κυβέρνηση, είναι θέμα δικό της».
Επίθεση κατά του κ. Μητσοτάκη
Ερωτηθείς όμως για τη σημερινή συνέντευξη του προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σε αμερικανικό ραδιόφωνο, τον κατηγόρησε ότι «για άλλη μια φορά επέμεινε στην καταστροφολογία και την απόπειρα ακύρωσης των κυβερνητικών προσπαθειών». Και κυρίως, κατηγόρησε την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι με όσα λέει, δεν υπονομεύει την κυβέρνηση, αλλά είναι επικίνδυνη για τη χώρα. Ενώ θύμισε ότι αντίστοιχες δηλώσεις «υπονομευτικής ρητορικής» είχε διατυπώσει ο κ. Μητσοτάκης και σε συνέδριο με ‘Αραβες επενδυτές.
10 δισ. μέτρα από ΠΑΣΟΚ -ΝΔ
Εν συνεχεία, επιτέθηκε μάλιστα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αξιοποιώντας συγκεκριμένους αριθμούς και στοιχεία. Απαντώντας στο επιχείρημα της Ν.Δ. ότι η χώρα είχε μπει σε αναπτυξιακή τροχιά το 2014 και ήταν έτοιμη να βγει στις αγορές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατήγγειλε αυτό «το απολύτως ψευδές αφήγημα» και εξήγησε πως ο πραγματικός λόγος που οικονομία ήταν σε αναπτυξιακή τροχιά τότε, ήταν ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαν σταματήσει να εφαρμόζουν το πρόγραμμα. Ο λογαριασμός, αν έκλεινε η αξιολόγηση, θα έφθανε τα 10 δισεκατομμύρια μέτρα, κυρίως λόγω των μεγαλύτερων πρωτογενών πλεονασμάτων. Και, αν λαμβάνονταν τα μέτρα αυτά, τότε θα είχαμε «ταχύτατη επιστροφή στην ύφεση», τόνισε. Συνεπώς, η διαπραγμάτευση του α’ εξαμήνου από την παρούσα κυβέρνηση ήταν απολύτως αναγκαία προκειμένου να βγει η οικονομία από τον παραλογισμό αυτό, υποστήριξε ο κ. Τζανακόπουλος.
Κυπριακό
Για το Κυπριακό τόνισε πως «σταθερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία των δύο μερών και μετά να υπάρξει πολυμερής διάσκεψη». Είναι διεθνές ζήτημα και όχι διμερές, ανέφερε.
Προσφυγικό
Όσον αφορά την αντιμετώπιση του προσφυγικού και σε συνέχεια προφανώς, και των δηλώσεων Ομπάμα, η ελληνική κυβέρνηση αντιπαρατίθεται στον απομονωτισμό, τη μισαλλοδοξία, το φανατισμό.