Βαρύνουσας σημασίας χαρακτήρισε την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης.
Μιλώντας το μεσημέρι στον ραδιοσταθμό «Αθήνα 9.84» είπε πως «δεν έχουν γίνει παρά μόνο 4 επισκέψεις Αμερικανών προέδρων στην Ελλάδα, είναι μέρος μιας ειρηνευτικής κληρονομιάς που αφήνει με την Κούβα και το Ιράν αλλά και την κατάσταση στην Ευρώπη. Η υποδοχή του θα γίνει με πολλή θέρμη από την Ελλάδα δεν είναι τυχαίος πρόεδρος». Συμπλήρωσε ότι «όπως όλοι γνωρίζουμε ανανέωσε τη ρητορική, τη δυναμική και την πολιτική των φιλελεύθερων δημοκρατικών και κινητοποίησε τις νεότερες γενιές στις φυλετικές διακρίσεις αλλά και στα κοινωνικά δικαιώματα. Τέτοιος πολιτικός δεν εμφανίζεται συχνά… Η αριστερή διακυβέρνηση αναγνωρίζει τις ιστορικές οφειλές της και στην αμερικανική ιστορία του εργατικού κινήματος και την αμερικανική διανόηση μετά τον πόλεμο και το 1960. Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι παιδί της μεγάλης φιλελεύθερης ριζοσπαστικής παράδοσης της Αμερικής. Θυμάστε τι είχε γίνει με τον περίφημο λόγο της Φιλαδέλφειας και του Σικάγο, όταν νίκησε. Είναι εμπνευσμένα πολιτικά κείμενα και η υποδοχή που του επιφύλαξαν στο Βερολίνο ήταν αντίστοιχη ενός πολύ μεγάλου πολιτικού».
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η επίσκεψη τελειώνει στις 16 Νοεμβρίου ενώ την επόμενη μέρα, επέτειο εορτασμού του Πολυτεχνείου , ετοιμάζεται η καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία σημείωσε: «Έχει έναν συμβολισμό στην επταετή δικτατορία κι ως γνωστό υπήρχε ανάμειξη του αμερικανικού παράγοντα τεκμηριωμένου ιστορικά σύμφωνα και με τα αρχεία. ‘Αλλωστε μη ξεχνάμε τον Μπιλ Κλίντον ο οποίος είχε ζητήσει μια γενναία συγνώμη. Η αμερικανική ιστορία έχει και επίζηλα στοιχεία όπως η τόλμη και η πρακτικότητα τους, τα οποία πρέπει να τα αναγνωρίζουμε». Αναφορικά με τις αμερικανικές εκλογές είπε πως «σε περίπτωση που βγει ο Τραμπ θα υπάρχουν σημαντικές αναταράξεις αλλά κυρίως στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Όταν συντρίβεται η μεσαία τάξη από το έθνος που ουσιαστικά τη γέννησε συν την απελπισία όσων θεωρούν τον εαυτό τους θύματα της παγκοσμιοποίησης και τον ψηφίζουν, γεννιέται ένας μεγάλος προβληματισμός για τη δημοκρατία της Αμερικής. Δηλαδή, η ίδια η δημοκρατία που γέννησε τον Μπαράκ Ομπάμα, τον πρώτο μαύρο πρόεδρο, έναν ταλαντούχο, χαρισματικό ευφυή τολμηρό πολιτικό για δύο θητείες δεν θα έχει καταφέρει να βγάλει έναν άξιο διάδοχο προκειμένου να συνεχίσει το κληρονομικό έργο του, προς τη φιλελεύθερη κατεύθυνση. Ο Σάντερς θα είχε τα κότσια και το θάρρος να το υλοποιήσει ωστόσο, έχασε λόγω ηλικίας καθώς οι Αμερικανοί προτιμούν και νέους ανθρώπους στην κυβέρνηση».
Σε ερώτηση για τη συμβολή του Μπαράκ Ομπάμα στο θέμα διευθέτησης του χρέους, απάντησε πως δεν μπορεί μεν να το λύσει, είναι σημαντικό ωστόσο, ότι θα χρησιμοποιήσει την εμπειρία του και την επιρροή του.
Τόνισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα γιατί η εκκρεμότητα της Ελλάδας δεν εξυπηρετεί κανέναν» και πρόσθεσε «δεν μπορούν να υποφέρουν οι μεσαίες και οι μικρές τάξεις στην Ευρώπη με μία υπόσχεση ή με μία μεταφορά πλεονασμάτων και πόρων σε κάποια κράτη- μέλη. Όπως δεν μπορούμε να παρατηρούμε απαθείς την αναζωπύρωση ακροδεξιών και εθνικιστικών φωνών στην Ευρώπη και στην Ελλάδα… Οι μικροεθνικισμοί και οι κραυγές είναι η πραγματική απειλή στην Ευρώπη, η οποία πρέπει να θυμάται πάντα τι έγινε στον 20ο αιώνα με τους δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς. Η επίσκεψη του Ομπάμα είναι ουσιαστικά ένα σπουδαίο εργαλείο που συντελεί στον μεγάλο σκοπό. Ο μεγάλος σκοπός είναι να σταματήσουμε την κρίση στην Ελλάδα να μπούμε σε κλίμα σταθερότητας και να αναγεννηθεί η κοινωνία, να βρει ξανά το χαμόγελο και την ελπίδα της».