Τη σύναψη διμερούς οικονομικής συμφωνίας με τη Γαλλία, στο πρότυπο εκείνης που συνήφθη πρόσφατα με την Γερμανία, κατά την επίσκεψη του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, επιδιώκει η Ελλάδα, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοϊδης.
Ο υπουργός ανέφερε ότι «η αναβλητικότητα αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση σκοτώνει την πραγματική οικονομία», και κάλεσε τους Γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ο κ. Χρυσοχοϊδης, υπενθύμισε ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις αποτελούν το δεύτερο μεγαλύτερο επενδυτή στην Ελληνική οικονομία και σημείωσε ότι επενδύουν στην πραγματική οικονομία με σταθερό και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.
Στα θετικά στοιχεία μιας τέτοιας συνεργασίας είναι, όπως είπε ο υπουργός, ότι η Γαλλία διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία και διοικητική εμπειρία σε θέματα ριζικών διαρθρωτικών αλλαγών στην πραγματική οικονομία «και η ελληνική οικονομία για τις γαλλικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δεν είναι ένα αχαρτογράφητο περιβάλλον. Η παρουσία τους στην Ελλάδα έχει συμβάλει καθοριστικά στους κύκλους ανάπτυξης της χώρας και η Γαλλία είναι μια χώρα στην οποία η Ελλάδα μπορεί να αυξήσει δυνητικά τις εξαγωγές της’».
Στη συνέχεια, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης παρουσίασε το ολοκληρωμένο και σαφές σχέδιο που εφαρμόζεται για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, και το οποίο έχει ήδη αρχίζει να αποδίδει, καθώς:
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, η χώρα μας κέρδισε 14 θέσεις, καταλαμβάνοντας την 9η ανάμεσα σε 30 χώρες στην κατάταξη για το επιχειρηματικό περιβάλλον. Πάνω από 3000 ελληνικές και ξένες εταιρίες έχουν ιδρυθεί τους τελευταίους εφτά μήνες μέσω του «one stop shop».
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, το πρώτο εξάμηνο του 2011, η αύξηση των εξαγωγών σε ετήσια βάση ήταν 41%, ενώ η φετινή αύξηση του τουρισμού προβλέπεται να ξεπεράσει το 10%.
«Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία επιδιώκουμε τη μεταστροφή της χώρας μας σε μια παραγωγική, ανταγωνιστική και εξωστρεφή οικονομία. Ικανή να στέκεται στα πόδια της με τις δικές της δυνάμεις και να κερδίζει μέσα σ’ ένα δύσκολο διεθνές οικονομικό περιβάλλον με θετικές προκλήσεις για την υγιή επιχειρηματικότητα», τόνισε ο Έλληνας υπουργός απευθυνόμενος στους Γάλλους επιχειρηματίες.
Και συνέχισε: «Η Ελλάδα σε αυτή τη συγκυρία έχει ανάγκη από σοβαρές, μεσοπρόθεσμες επενδύσεις. Και γνωρίζω καλά ότι αυτό είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό γνώρισμα των Γαλλικών επενδύσεων. Είμαι πολιτικός που πιστεύει στον πραγματισμό της πολιτικής και στα απτά αποτελέσματα».
Κατέληξε στη ομιλία του λέγοντας «σας καλώ λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο, να οικοδομήσουμε μια επωφελή και για τις δύο χώρες συνεργασία που θα διερευνήσει και θα χαρτογραφήσει μέσα στον επόμενο μήνα όλες τις πιθανές επενδυτικές προοπτικές που παρουσιάζονται σήμερα στην Ελλάδα, για τις μεγάλες και μεσαίες γαλλικές επιχειρήσεις».