«Η οικονομική πολιτική της λιτότητας, η οποία εφαρμόζεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, είναι κακή και χώρες όπως η Ελλάδα, οι οποίες υποχρεούνται να την εφαρμόσουν, υποφέρουν ιδιαίτερα. Τα περιθώρια είναι πάρα πολύ στενά και μολαταύτα πιστεύω ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να τα διευρύνει» δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του για οικονομικά ζητήματα στη Μπούντεστακ /γερμανική Βουλή.
Ο Αξελ Τρόοστ τάχθηκε υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους το συντομότερο «για να καταφέρει ξανά η ελληνική οικονομία να βγεί σιγά-σιγά από το τούνελ» και κάλεσε τις χώρες του νότου «να ασκήσουν πίεση στη Γερμανία, ώστε να εφαρμοστεί επιτέλους στην Ευρώπη μια διαφορετική πολιτική».
Τόνισε ότι «είναι σκανδαλώδες το γεγονός η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, που πάνω από τριάντα χρόνια οδηγούσαν την Ελλάδα στην καταστροφή, τώρα που εδώ και ενάμισυ χρόνο ο Τσίπρας κάνει μια διαφορετική πολιτική, την οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλες χώρες διαβεβαιώνουν ότι είναι η καλύτερη πολιτική εδώ και δεκαετίες, να εμφανίζονται και να λένε ότι η χώρα καταστρέφεται». Πρόσθεσε δε ότι «αυτοί είναι υπεύθυνοι για τα ερείπια που επισώρευσαν στη χώρα και ο Τσίπρας με τον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν τώρα για την ανάκαμψη της χώρας».
Το μήνυμα του προς τους Ελληνες είναι: «Mην εγκαταλείψετε! Προσπαθήστε να κάνετε το καλύτερο μέσα σε αυτήν την δύσκολη κατάσταση. Αντισταθείτε ώστε οι θεσμοί να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να αποφασίζουν για όλα και ασκείστε πίεση στη Γερμανία για να αλλάξει επιτέλους την πολιτική της».
Ολόκληρη η συνέντευξη του Αξελ Τρόοστ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Αντώνη Πολυχρονάκη έχει ως εξής:
Ερ: Κύριε Τρόοστ, ποιές είναι οι εντυπώσεις σας από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ;
Απ: Είναι ένα πολύ ζωντανό συνέδριο, περίμενα ότι θα υπήρχε μεγαλύτερη κριτική και στο βαθμό αυτό πιστεύω ότι η κυβερνητική πολιτική συνοδεύεται από την αλληλεγγύη του κόμματος.
Ερ: Είστε εκπρόσωπος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) για θέματα οικονομίας στην Μπούντεστακ / το γερμανικό Κοινοβούλιο. Nομίζετε ότι έχει το περιθώριο η ελληνική κυβέρνηση υπό τις παρούσες δύσκολες συνθήκες να εφαρμόσει μιαν αριστερή πολιτική;
Απ: Καταρχάς θα ήθελα να πω ότι η οικονομική πολιτική η οποία εφαρμόζεται σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι κακή. Πρόκειται για μια αυστηρή πολιτική λιτότητας και χώρες όπως η Ελλάδα, οι οποίες υποχρεούνται να την εφαρμόσουν υποφέρουν ιδιαίτερα. Στο βαθμό αυτό τα περιθώρια είναι πάρα πολύ στενά και μολαταύτα πιστεύω ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να διευρύνει αυτά τα πλαίσια, αλλά πρέπει να υπάρξει και βοήθεια μεταξύ άλλων και από τη Γερμανία.
Ερ: Ποιά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών μπορούν να διατηρηθούν μέσα σε αυτά τα πλαίσια;
Απ: Θα πρέπει να επεξεργαστεί κανείς το ένα ή το άλλο θέμα. Νομίζω για παράδειγμα ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας δεν ήταν βιώσιμο και έπρεπε να τεθεί σε άλλες βάσεις. Στο βαθμό αυτό πιστεύω ότι οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό ήταν πραγματικά σκόπιμες. Αυτά τα οποία επιβάλλονται τώρα από τους θεσμούς στην αγορά εργασίας, η κατεδάφιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, είναι κατά τη γνώμη μου λανθασμένα, αλλά δεν υπάρχει και κάποια εναλλακτική διότι (η ελληνική κυβέρνηση) έχει υποχρεωθεί να τα εφαρμόσει.
Ερ: Ποιά εμπόδια θέτουν οι δανειστές ώστε να μην ληφθούν τα οικονομικά μέτρα τα οποία υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ;
Απ: Πρέπει το συντομότερο να γίνουν ελαφρύνσεις του χρέους. Εγώ προσωπικά δεν τάσσομαι υπέρ το κουρέματος, αλλά πρέπει να γίνουν λογικές αναδιαρθρώσεις, πρέπει να υπάρξουν χαμηλά επιτόκια, τόσο ώστε να μην εξαρτάται η Ελλάδα από τις διεθνείς αγορές. Τότε θα συμμετάσχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μετά θα μπορέσουν να γίνουν συμφωνίες για να μπορέσει να διευρύνει τα περιθώρια η ελληνική κυβέρνηση. Δεν είμαι κατά των ελαφρύνσεων του χρέους, αλλά κατά του κουρέματος, το οποίο θα επιβάρυνε άλλες χώρες. Αλλά πρέπει να βρεθεί ένα έξυπνο σύστημα διαχείρισής του, έτσι ώστε να μπορέσει κανείς μετά να ζήσει με αυτό μειώνοντας τους τόκους και να καταφέρει ξανά η ελληνική οικονομία να βγεί σιγά-σιγά από το τούνελ.
Ερ: Γνωρίζετε ότι μετά από πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα συναντήθηκαν στην Αθήνα οι ηγέτες του ευρωπαϊκού νότου. Διαμορφώνεται κατά τη γνώμη σας ένα μπλόκ κατά της αυστηρής πολιτικής λιτότητας το οποίο θα μπορούσε να επεκταθεί και στην πέραν των Αλπεων Ευρώπη;
Απ: Βορείως των Αλπεων δεν νομίζω, διότι θα περιελάμβανε και τη Γερμανία. Υπήρχε η ελπίδα πριν την εκλογή του Ολάντ ότι η Γαλλία θα βρεθεί στο πλευρό της νότιας Ευρώπης, αλλά δυστυχώς η εξέλιξη ήταν εντελώς απογοητευτική. Δεν υπάρχει όμως καμιά άλλη εναλλακτική. Πρέπει οι χώρες της νότιας Ευρώπης κατά το δυνατόν με την Ιταλία, φυσικά με τη Ισπανία και την Γαλλία να ασκήσουν πίεση στη Γερμανία, ώστε να εφαρμοστεί επιτέλους στην Ευρώπη μια διαφορετική πολιτική.
Ερ: Η ελληνική αντιπολίτευση, ιδίως η Νέα Δημοκρατία, θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρα και η κυβέρνησή του ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψαν την Ελλάδα. Τι γνώμη έχετε εσείς;
Απ: Βρίσκω σκανδαλώδες το γεγονός ότι ένα κόμμα το οποίο μαζί με το ΠΑΣΟΚ εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια οδηγούσαν αυτήν τη χώρα στην καταστροφή, τώρα -που εδώ και ενάμισυ χρόνο ο Τσίπρας κάνει μια διαφορετική πολιτική, την οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλες χώρες διαβεβαιώνουν ότι είναι η καλύτερη πολιτική εδώ και δεκαετίες- να εμφανίζονται τέτοιοι άνθρωποι που λένε πως η χώρα καταστρέφεται. Αυτοί είναι υπεύθυνοι για τα ερείπια που επισώρευσαν και ο Τσίπρας με τον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί τώρα για την ανάκαμψη της χώρας.
Ερ: Το μήνυμά σας προς τους Ελληνες συντρόφους σας και τους Ελληνες γενικά;
Απ: Mην εγκαταλείψετε! Προσπαθήστε να κάνετε το καλύτερο μέσα σε αυτήν την δύσκολη κατάσταση. Αντισταθείτε ώστε οι θεσμοί να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να αποφασίζουν για όλα και ασκείστε πίεση στη Γερμανία για να αλλάξει επιτέλους την πολιτική της.