Αισιόδοξος ότι η έξοδος της χώρας από την κρίση μπορεί να γίνει και μάλιστα επιτυχώς, εμφανίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης ενημερώνοντας την Υποεπιτροπή της Βουλής για το ελληνικό χρέος και την απομείωσή του.
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε σημείο καμπής. Η έξοδος από την κρίση μπορεί να γίνει και μάλιστα επιτυχώς. Δεν είπαμε ότι όλα θα λυθούν τον επόμενο χρόνο», σημείωσε ο κ. Σταθάκης.
Πρόσθεσε ακόμα, ότι το ζήτημα του χρέους εμπλέκεται αναπόφευκτα με μια διαδικασία ανάκαμψης της οικονομίας, η οποία μπορεί να γίνει υπό προϋποθέσεις, ενώ σημείωσε ότι «ούτε η θεωρία ότι το 2018 θα συζητηθούν όλα ούτε ότι θα λυθεί τον επόμενο μήνα».
Ο υπουργός Ανάπτυξης, δήλωσε ότι θα αποφύγει να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην οικονομία από την ΝΔ, σημειώνοντας ότι, δεν θέλει να μπει «σε μια συζήτηση για το πόσο τραγικά τα χειρίστηκε η σημερινή κυβέρνηση ή πόσο καλά τα χειρίστηκε η ΝΔ την περίοδο 1990 – 1993, ή την περίοδο του Κώστα Καραμανλή το 2009 και το έλλειμμα που έστειλε τότε ή για τα 40 δισ. ευρώ που δανείστηκε ο τότε υπουργός Οικονομικών».
Δεν είναι φαντασιώσεις, τόνισε ο κ. Σταθάκης, οι δηλώσεις των θεσμών, η απόφαση του Γιούρογκρουπ, οι συζητήσεις και συναντήσεις του κ. Μοσκοβισί για να κλείσει η αξιολόγηση και να βρεθεί λύση μέχρι τα Χριστούγεννα ούτε το ΔΝΤ κινείται σε φαντασιακό κόσμο όταν ζητά μέχρι τότε να συζητηθεί το χρέος.
Παράλληλα, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία δική του διαφοροποίηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, για την ερμηνεία της απόφασης του Γιούρογκρουπ σε ότι αφορά τον χρόνο συζήτησης του χρέους.
«Το θέμα το χειρίζεται 100% ο κ. Τσακαλώτος εμείς βοηθάμε, παρακολουθούμε ότι είπε, είναι ακριβώς αυτά που σας είπα και εγώ και δεν υπάρχει καμία διαφοροποίησή μου μαζί του» τόνισε.
Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ακόμα, ότι δεν είπε πως αποκλειστική περίοδος που αυξήθηκε το χρέος ήταν η περίοδος του ΠΑΣΟΚ την 10ετία του 1980 και πρόσθεσε ότι δεν υποτιμά ότι οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν σημαντικά για να οικοδομηθεί, όπως είπε, το κοινωνικό κράτος.
«Το κοινωνικό κράτος ήταν ανύπαρκτο. Την 10ετία του 1980 οικοδομήθηκε, χτίστηκε το κοινωνικό κράτος, όλοι το εκτιμούμε αυτό το κακό είναι ότι έγινε με δανεικά λεφτά. Κανείς δεν αφαιρεί το γεγονός του μετασχηματισμού της κοινωνίας με πολλά θετικά σε αυτές τις κατευθύνσεις, καθώς και με άλλα αρνητικά, που δεν είναι της στιγμής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.