Πρόταση για τη βελτίωση και ελληνοποίηση του σχεδίου «Εύρηκα», με στόχο τη μείωση του ελληνικού χρέους και την απεμπλοκή της χώρας μας από το μνημόνιο και την τρόικα, κατέθεσε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, από το βήμα της Τελετής Απονομής των Επιχειρηματικών Βραβείων του ΕΒΕΑ.
Ο κ. Μίχαλος, αφού προηγουμένως αναφέρθηκε λεπτομερώς στις προτάσεις που επί χρόνια γίνονται από τον επιχειρηματικό κόσμο, για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, (αποκρατικοποιήσεις και εξορθολογισμό των ΔΕΚΟ, απελευθέρωση κλειστών αγορών και επαγγελμάτων, σύγχρονο, ευέλικτο και ανταγωνιστικό θεσμικό πλαίσιο στην αγορά εργασίας, λιγότερη γραφειοκρατία και ανταγωνιστικότερο φορολογικό σύστημα κλπ.) κατέληξε ότι με την σημερινή συνταγή της τρόικας και της κυβέρνησης το ελληνικό πρόβλημα δεν πρόκειται να επιλυθεί.
Τόνισε δε ότι το ΕΒΕΑ σε καμία περίπτωση δε θεωρεί ότι υπάρχουν μαγικές και εύκολες λύσεις. «Υπάρχουν, όμως, λύσεις, που έχουν υπέρ και κατά. Αυτές πρέπει να ζυγίσουμε και να επιλέξουμε τις καλύτερες.
Τις τελευταίες ημέρες είδε το φως της δημοσιότητας ένα σχέδιο διεθνούς εταιρίας Συμβούλων που προτείνει, την ιδιωτικοποίηση ελληνικών περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα αναγκαία κονδύλια για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της χώρας.
Το σχέδιο αυτό έχει θετικά και αρνητικά στοιχεία. Εμείς όμως μπορούμε να το βελτιώσουμε και να το προσαρμόσουμε στις ανάγκες μας, με ένα βασικό στόχο. Να μειώσουμε δραστικά το χρέος μας και να βγούμε τώρα από το Μνημόνιο και την ασφυκτική επιτήρηση των δανειστών μας.
Το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει την εκχώρηση σε τρίτους δημόσιας περιουσίας μας και την πώλησή της, χωρίς όμως ουσιαστική ελληνική συμμετοχή. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε.
Το σχέδιο αυτό πρέπει να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί όπως πραγματικά πρέπει. Με ελληνική συμμετοχή και βέβαια, οι όποιες ιδιωτικοποιήσεις γίνουν να γίνουν στην πραγματική τους αξία.
Έτσι η χώρα μας θα μπορέσει να εξοφλήσει άμεσα το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους της και ταυτόχρονα να τερματίσει την ασφυκτική παρουσία των δανειστών στη χώρα μας.
Εάν αποδεχθούμε, ως χώρα και ως λαός, ότι για την υπέρβαση της σημερινής κρίσης απαιτούνται και ορισμένες θυσίες που θα επιτρέψουν, όμως, ένα νέο αναπτυξιακό ξεκίνημα και ότι η σημερινή συνταγή της τρόϊκας είναι άδικη και αναποτελεσματική, θα μπορούσε η ελληνοποίηση του σχεδίου αυτού να αποτελεί τη βάση για μια βιώσιμη λύση», κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.