«Είμαστε περήφανοι για αυτή τη μάχη. Κάναμε τον αναγκαστικό συμβιβασμό του Ιουλίου για να μείνουμε όρθιοι για την επόμενη μάχη, ενός πολέμου που δεν τελειώνει σε ένα μήνα και που έχει γεωπολιτικό χαρακτήρα και ξεπερνά, κατά πολύ, τα όρια της χώρας», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Κατρούγκαλος – κατά την τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα – και κάλεσε την αντιπολίτευση να μην προσπαθεί να επενδύσει στα τάχα ενοχικά σύνδρομα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
«Γιατί είμαστε περήφανοι για τον ρόλο που παίξαμε και για τον ρόλο που θα διαδραματίσουμε και στο μέλλον» επέμεινε απέναντι στις σφοδρές αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι «ξεψηφίζουν» κι εκείνα τα λίγα θετικά μέτρα για τους νέους επαγγελματίες και τους αγρότες και την προστασία των επαγγελματιών, σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων.
«Είναι επιπολαιότητα και ανευθυνότητα, δεν θα τους καταλογίσω σκοπιμότητα», είπε ο κ. Κατρούγκαλος για τους βουλευτές που επικρίνουν την πολιτική του στο ασφαλιστικό και το εργασιακό. Ζήτησε δε, ειδικώς από την αξιωματική αντιπολίτευση, να δηλώσει αν θεωρεί εθνική θέση την κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων, ως βάση της διαπραγμάτευσης για το εργασιακό ή αν θεωρεί ότι οι απόψεις του ΔΝΤ για τις διαρθρωτικές αλλαγές είναι αυτές που πρέπει να υποστηριχθούν.
Όπως δήλωσε ο υπουργός, οι θεσμοί ζήτησαν, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, «να τα πάρουμε όλα πίσω, να μην έχουν ειδική προστασία οι άνθρωποι στα μικρά χωριά και τις κωμοπόλεις» και ανέφερε πως η κυβέρνηση το απέκρουσε.
Ενημέρωσε πως η κυβέρνηση, δέχθηκε μόνο μια περίπτωση, για εκείνους που δεν είναι αγρότες και ενοικιάζουν 10 δωμάτια σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων και εντάσσονται στο γενικό ασφαλιστικό καθεστώς, ότι η ελάχιστη ασφαλιστική τους υποχρέωση είναι 7.000 ευρώ το χρόνο.
Ο υπουργός Εργασίας, απέρριψε και τα όσα ακούστηκαν ότι χάνουν τις εκπτώσεις οι νέοι επαγγελματίες και αγρότες, δηλώνοντας ότι «παραμένει η ειδική μεταχείριση». Εξήγησε πως η μόνη εξαίρεση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, είναι ότι νέοι επαγγελματίες και αγρότες αποδίδουν εισφορές, όχι με το ελάχιστο του ανειδίκευτου εργάτη, αλλά στο 70% του ποσού αυτού. «Το μόνο που ήρθε είναι μία προθεσμία για το 2017, από το 2019 που ήταν στην αρχική διατύπωση του νόμου» είπε και διευκρίνισε ότι αυτό έγινε γιατί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν ήταν εφαρμογή μνημονίου κι έπρεπε να εξουδετερωθούν οι νεοφιλελεύθερες αιχμές του μνημονίου.
Ο Γ. Κατρούγκαλος είπε επίσης πως στην Ευρώπη, που σήμερα υπάρχει σύγκρουση του νεοφιλελευθερισμού με τις δυνάμεις της κοινωνικής Ευρώπης, «εμείς είμαστε με τον κόσμο της εργασίας και προσπαθούμε να διαμορφώσουμε αυτό το μέτωπο με τη σοσιαλδημοκρατία».
Το εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων
Μπορούμε, ενδεχομένως, να δούμε τη μεταβατικότητα της ειδικής ρύθμισης που ισχύει για τους ξενοδοχοϋπάλληλους, λόγω της εποχικότητας εργασίας τους, δεν είναι δυνατόν, όμως, να έχουμε επιμέρους ρυθμίσεις για επιμέρους κλάδους, όταν αυτό δεν δικαιολογείται από πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, αναφερόμενος στο θέμα των εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων. «Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισονομίας κι είμαστε περήφανοι γι’ αυτήν», σημείωσε ο υπουργός.
Ο κ. Κατρούγκαλος εξήγησε ότι για το ζήτημα του εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν υπάρχει ειδική ρύθμιση στον νόμο, «υπάρχει ο γενικός κανόνας ισονομίας, σύμφωνα με τον οποίο το εφάπαξ δίδεται ως συνταξιοδοτική παροχή μετά το τέλος του εργάσιμου βίου» και εξειδίκευσε πως υπήρχε ειδική ρύθμιση για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, λόγω της εποχικότητας.
«Μπορούμε να δούμε, ενδεχομένως, τη μεταβατικότητα αυτής της ρύθμισης, δεν είναι δυνατόν, όμως, να έχουμε επιμέρους ρυθμίσεις για επιμέρους κλάδους, όταν αυτό δεν δικαιολογείται από πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.