Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων από τα ασφαλιστικά ταμεία, εξαπέλυσε στη Βουλή ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Συγκεκριμένα την κατηγόρησε ότι «σύρει με βία τις διοικήσεις των ταμείων προκειμένου να μπουν στο κούρεμα των ομολόγων» και πρότεινε «αντί να εκποιηθούν 50 δισ. δημόσιας περιουσίας, να μεταφερθεί μέρος μετοχών των δημόσιων επιχειρήσεων που είναι κερδοφόρες, στα ασφαλιστικά ταμεία», επισημαίνοντας ότι αυτή η επιλογή θα ήταν «πράξη κοινωνικής και πατριωτικής ευθύνης».

Απαντώντας, ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει κούρεμα ομολόγων», διευκρινίζοντας ότι τα ταμεία θα ανταλλάξουν ομόλογα στην ονομαστική τους αξία, προκειμένου να υπάρξει διασφάλιση της περιουσίας τους.

Σχολιάζοντας τις αναφορές του κ. Τσίπρα περί οριζόντιας μείωσης των συντάξεων, υποστήριξε ότι «σε αυτή την συγκυρία είναι σημαντικό που τις καταβάλλουμε, χωρίς καθυστερήσεις» και επεσήμανε το γεγονός ότι τα ταμεία «δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους επειδή 1 στους 3 δεν πληρώνει εισφορές».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το αίτημα του για εκλογές, καλώντας την κυβέρνηση να παραδεχθεί την αποτυχία της και να παραδώσει την εντολή στον λαό, για να λάβει την απάντηση από τον κ. Κουτρουμάνη ότι «για την κυβέρνηση δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από την υλοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου».

Πηγή: 24h.gr