Κατά τη διάρκεια αυτού του έτους η ΕΕ έπρεπε να εστιάσει την προσοχή της σε άλλες περιοχές της γειτονίας της και πιο συγκεκριμένα στον Νότο εξαιτίας των ιστορικών εξελίξεων στην περιοχή, ωστόσο παραμένει αναγκαιότητα, αλλά και εξαιρετική πρόκληση, να συνεχιστεί ταυτόχρονα η Εταιρική Σχέση της ΕΕ, ιχνηλατώντας τις προοπτικές και τις δυνατότητες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στην οποία έχουμε επενδύσει αρκετά, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου στη διάρκεια της παρέμβασης του, στο δείπνο εργασίας των εθνικών αντιπροσωπειών στην Σύνοδο για την Ανατολική Εταιρική Σχέση που πραγματοποιείται στην Βαρσοβία.

Στο δείπνο, το οποίο παρέθεσαν στις εθνικές αντιπροσωπείες ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τούσκ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάϊ, και το οποίο έλαβε χώρα στο Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας, «Κοπέρνικος», ο κ. Παπανδρέου συνεχάρη την Πολωνική Προεδρία της ΕΕ για την πρωτοβουλία σύγκλησης της Συνόδου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να επωφεληθεί από την σημαντική δουλειά που έχει γίνει για την Ανατολική Εταιρική Σχέση από το 2009 και τόνισε ότι, από τότε έως σήμερα έχουν προωθηθεί εταιρικές συμφωνίες, αλλά και ολοκληρωμένες ζώνες ελεύθερου εμπορίου με εντυπωσιακή πρόοδο σε ορισμένες περιπτώσεις.

Σημαντική πρόοδος έχει επίσης σημειωθεί, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, στα ζητήματα των διευκολύνσεων για την βίζα, γεγονός το οποίο θεωρεί ως καλό οιωνό για το μέλλον του εγχειρήματος.

Αναφορικά με τις πολυμερείς σχέσεις ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι σημαντικές οι τέσσερεις θεματικές «πλατφόρμες», όπως εκείνη για τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, εκείνη για το Euronest και το Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών.

(σ.σ. Σημειώνεται ότι το Euronest είναι ο κοινοβουλευτικός πυλώνας της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και αποτελείται από μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (60 μέλη) και των κοινοβουλίων της Ουκρανίας, Μολδαβίας, Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν και Γεωργίας, (10 μέλη) ενώ μέχρι τις εκλογές του 2010 συμμετείχε και η Λευκορωσία η οποία απεβλήθη από το Euronest, καθώς ο ΟΑΣΕ θεώρησε ως προβληματικές τις εκλογές που διεξήχθησαν τότε στη χώρα.

Στον επίσημο ιστοχώρο του Euronest, αναφέρεται ότι τα μέλη του Σώματος γίνονται δεκτά το ταχύτερο δυνατόν, εφόσον εκπληρώνουν τα πολιτικά κριτήρια μέλους του εν λόγω Σώματος.)

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η Ανατολική Εταιρική Σχέση βοήθησε όλες τις χώρες να προσεγγίσουν έτι περισσότερο την ΕΕ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα και τα διαφορετικά αποτελέσματα για κάθε χώρα, αναλόγως των περιστάσεων και της επιθυμία του κάθε εταίρου, δεδομένου ότι κάθε χώρα κινείται, όπως ανέφερε, με τον δικό της ρυθμό.

«Τούτων δοθέντων, πιστεύω πως είναι καιρός η Εταιρική Σχέση να προχωρήσει γρηγορότερα και να πραγματοποιήσει ένα ποιοτικό άλμα προς τα μπρος» υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες πρέπει να επιδιώκονται και να αναπτύσσονται περαιτέρω με σθένος στον βαθμό που «οι εταίροι μας προσεγγίζουν όλο και περισσότερο την ΕΕ και το πλαίσιο αξιών και κανόνων της».

«Αναμένουμε από την Σύνοδο της Βαρσοβίας να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα και με το βλέμμα προς το μέλλον κοινό πολιτικό μήνυμα, ικανό να κινητοποιήσει τους εταίρους μας να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Η σε νέα βάση Εταιρική Σχέση, θα ενισχυθεί πολύ από την νέα Ευρωπαϊκή Εταιρική Πολιτική (ENP) που υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2011 και από την έμφαση που δόθηκε στην οικοδόμηση ουσιαστικής δημοκρατίας και βιώσιμης κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης συνοδευόμενης από ισχυροποιούμενη κοινωνία των πολιτών, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Με την νέα Ευρωπαϊκή Εταιρική Πολιτική που βασίζεται στην αρχή «περισσότερα για περισσότερα», οι Ανατολικοί Εταίροι μπορούν να ανταμειφθούν περισσότερο, δεχόμενοι περισσότερη ειδική υποστήριξη, αν τα καταφέρουν καλύτερα σε διάφορους τομείς, όπως οι ολοκληρωμένες ζώνες ελεύθερου εμπορίου ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι εξίσου σημαντική η συνεργασία σε διάφορους τομείς, ιδιαίτερα σε ζητήματα μείζονος ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια, και ιδιαίτερα μέσω της Ενεργειακής Κοινότητας στην οποία ανήκουν ήδη η Μολδαβία και η Ουκρανία.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε πως υπάρχουν επίσης προβλέψεις για την υποστήριξη της Κοινωνίας των Πολιτών μέσω της δημιουργίας μιας «Διευκόλυνσης» για την Κοινωνία των Πολιτών (Civil Society Facility) και μιας Ευρωπαϊκής «Προικοδότησης» για την Δημοκρατία, (European Endowment for Democracy) καθώς και μέσω της διεύρυνσης της συμμετοχής των εταίρων σε ευρωπαϊκά προγράμματα. (σ.σ σε παρένθεση είναι οι όροι που χρησιμοποίησε ο κ. Παπανδρέου).

«Προκειμένου να δώσει νέα ώθηση στην Εταιρική Σχέση, η Σύνοδος της Βαρσοβίας πρέπει να επικεντρωθεί σε ένα μικρό αριθμό σημαντικών στόχων και πρωτοβουλιών και να εστιάσει στην εκπόνηση ενός «οδικού χάρτη» για την εφαρμογή τους, έως ότου συναντηθούμε ξανά το δεύτερο εξάμηνο του 2013» είπε ο κ. Παπανδρέου.

Αναφέροντας παραδείγματα τέτοιων στόχων ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για προώθηση της διαδικασίας απελευθέρωσης της βίζας «πάντα σύμφωνα με συγκεκριμένους αυστηρούς κανόνες κατά περίπτωση και πάνω στην βάση των δικών μας αξιών».

«Η προηγούμενη πείρα -πχ στα Δυτικά Βαλκάνια- έδειξε ότι μια τέτοια διαδικασία, αν συνοδεύεται από την αναγκαία αυστηρότητα, μπορεί όχι μόνο να θερμάνει τις καρδιές των ανθρώπων που από μόνο του είναι πολύ σημαντικό για την Ανατολική Εταιρική Σχέση, αλλά μπορεί να λειτουργήσει και ως παντοδύναμος καταλύτης για αλλαγή» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

«Είναι επίσης σημαντικό η Σύνοδος να επαναβεβαιώσει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ΕΕ για την περιοχή και να αναγνωρίσει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες, καθώς και το όραμα και την επιλογή μερικών από τους εταίρους μας» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτές οι φιλοδοξίες θα αντιμετωπισθούν από εντελώς διαφορετικό πρίσμα «όταν θα βγούμε επιτέλους στο ξέφωτο ξεπερνώντας την τεράστια πρόκληση της παρούσας τρομερής, πρωτοφανούς Ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».

«Προς το παρόν, ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας μαχόμενοι από κοινού την ύφεση, προωθώντας την βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη και ας επαναλάβουμε την δέσμευσή μας για το βάθεμα της οικονομικής μας ολοκλήρωσης και για την μακροπρόθεσμη προοπτική της πλήρους συμμετοχής των Εταίρων μας στην εσωτερική αγορά της ΕΕ» κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.