Μπορεί στο Μαξίμου να έχουν πάρει «φωτιά» μέσα στο Σαββατοκύριακο για την προτετοιμασία της ατζέντας του Αλέξη Τσίπρα για τη ΔΕΘ, ωστόσο βαρύνουσας σημασίας θεωρείται για το κυβερνητικό επιτελείο και η ευρωμεσογειακή Σύνοδος της Παρασκευής κατόπιν πρωτοβουλίας του Έλληνα πρωθυπουργού.
Του Νίκου Ανδριόπουλου
Στην Ηρώδου Αττικού στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού «πλέκουν» την ομιλία του στο Βελλίδειο Ίδρυμα, έχοντας σε περίοπτη θέση το «όπλο» των 246 εκατ. ευρώ που μπήκαν στα κρατικά ταμεία από τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών. Ήδη, ο Αλέξης Τσίπρας από το Δερβένι ανακοίωσε πως το σύνολο του ποσού θα διοχετευθεί για την ελάφρυνση των χαμηλότερων κοινωνικά στρωμάτων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Με αυτόν τον τρόπο στο κυβερνητικό επιτελείο επιχειρούν να δώσουν ένα σαφές στίγμα των προθέσεών τους αναφορικά με το «κοινωνικό μέρισμα» και τη «δίκαιη ανάπτυξη», η οποία αποτελεί και το κεντρικό σύνθημα της ατζέντας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.
Μέχρι την Πέμπτη αναμένεται να έχουν οριστικοποιηθεί όλες οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες και να έχει τεθεί επί τάπητος το τριετές πλάνο για την ανάπτυξη, την οικονομία και την κοινωνική πολιτική που θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ. Συνεργάτες του υπογραμμίζουν ότι το πλάνο που θα παρουσιάσει θα βασίζεται στη… realpolitik και δεν θα εμπεριέχει στοιχεία παροχολογίας, αφενός διότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης αφετέρου διότι οι όποιες πρωτοβουλίες θα αφορούν θεσμικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα συνδράμουν στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, δη των ασθενέστερων.
Λίγο πριν ωστόσο «ανηφορίσει» ο πρωθυπουργός για τη Θεσσαλονίκη, το βλέμμα όλων στρέφεται στην ευρωμεσογειακή Σύνοδο, την οποία έχει συγκαλέσει στην Αθήνα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Από μόνη της η πρωτοβουλία αποτελεί σημαντικό γεγονός, καθώς πρέπει να ανατρέξει κανείς αρκετά χρόνια πίσω για να φτάσει σε σχετική ελληνική πρωτοβουλία διεθνούς πολιτικού ενδιαφέροντος.
Η διάσκεψη της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβας (16 Σεπτεμβρίου), όπου εκεί υπάρχει η φιλοδοξία να γίνει η επίσημη πρώτη των κοινών θέσεων του «Μετώπου του Νότου», μια απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ από τις ώς τώρα εφαρμοζόμενες πολιτικές.
Πέραν τούτου, με τα μέτωπα τόσο της αξιολόγησης, όσο κυρίως του χρέους και των «ασφυκτικών» πρωτογενών πλεονασμάτων να είναι ανοιχτά και να αποτελούν το μεγάλο βραχνά του Μαξίμου, η Σύνοδος των Ευρωπαίων Ηγετών του Νότου αποτελεί σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές το «απαύγασμα της όσμωσης του ευρωπαϊκού νότου και της πολιτικής συμμαχιών που ακολουθεί η Αθήνα μέσα και έξω από τις πόρτες των Βρυξελλών».
Στόχος της Συνόδου, η οποία ακολουθεί αντίστοιχη πορεία με τις φυγόκεντρες δυνάμεις των προοδευτικών δυνάμεων απομάκρυνσης από το Βερολίνο, είναι να καταφέρουν να αποτυπώσουν τη δική τους οπτική στην συνολική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αιχμή του δόρατος θα είναι η αλλαγή ρότας της ΕΕ και η στροφή σε μία πολιτική που θα εξυπηρετεί πρωτίστως την κοινωνική συνοχή, θα συνδράμει στην αποκλιμάκωση της ανεργίας και την προσέλκυση επενδύσεων, ζητήματα τα οποία σε κάθε ευκαιρία θέτει επί ευρωπαϊκού τάπητος και ο Αλέξης Τσίπρας. Με τον τρόπο αυτό η Αθήνα επιχειρεί να συνασπίσει σε πρώτη φάση γύρω από το Παρίσι και τη Ρώμη τον ευρωπαϊκό Νότο, αποσκοπώντας σε ένα αντίβαρο στις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις του ευρωπαϊκού Βορρά.
Πέραν όμως αυτών, η ατζέντα της Συνόδου θα έχει και έντονο γεωπολιτικό «άρωμα», αφού θα περιέχει και ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας εν μέσω τρομοκρατικής απειλής σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο, καθώς και την εξέταση της συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη διαχείρηση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.
Στη Σύνοδο θα μετέχουν εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα ο Ματέο Ρέντσι, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα και ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόσεφ Μουσκάτ. Την Ισπανία θα εκπροσωπήσει τελικά εκπρόσωπος υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης, καθώς ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ενημέρωσε μετά το νέο αδιέξοδο στο σχηματισμό κυβέρνησης ότι δεν θα προσέλθει στη Σύνοδο.