Με δύο μεγάλα μέτωπα ανοιχτά ξεκινά μία κρίσιμη εβδομάδα για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς την ώρα που το μυαλό όλων βρίσκεται στις επαφές του οικονομικού επιτελείου με κοινοτικούς εκπροσώπους για την αξιολόγηση, στο εσωτερικό κορυφώνεται η διαδικασία δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών.
Το ελληνικό οικονομικό επιτελείο μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με συγκεκριμένα αιτήματα πέραν των ήδη γνωστών (άμεση ρύθμιση χρέους και μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 όπως τόνισε και ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του), για γρήγορο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και ηπιότερη αντιμετώπιση των αλλαγών στην εργασιακή νομοθεσία στη χώρα μας.
Ωστόσο, το βλέμμα της Ηρώδου Αττικού είναι «καρφωμένο» στις Βρυξέλλες για ακόμα έναν λόγο, καθώς από την κρίση των πιστωτών αναμένεται να περάσουν και προτάσεις της κυβέρνησης, τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να εντάξει στις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ. Συγκεκριμένα, στο κυβερνητικό επιτελείο προσδοκούν σε πράσινο φως για αιτήματα που άπτονται της κοινωνικής πολιτικής με στόχο, αφενός την ανακούφιση των πολιτών και αφετέρου την αύξηση των δημοσίων εσόδων μετά και τη υστέρηση που παρουσίασαν τον Ιούλιο. Ένα από αυτά, πιθανότατα και το βασικότερο, είναι η επαναφορά της ρύθμισης των 100 δόσεων, στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς και ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη της περασμένης εβδομάδας στο Μαξίμου. Επί τάπητος θα τεθεί και το «παγωμένο» νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη καταθέσεων, το οποίο αν και είχε εξαγγελθεί από τον Ιούνιο και είναι έτοιμο, ακόμα δεν έχει έρθει στη Βουλή καθώς φέρεται να έχει «παγώσει» από τους δανειστές. Με ενδιαφέρον αναμένουν επίσης τις επαφές για επενδυτικές πρωτοβουλίες που έλαβε το υπουργείο το τελευταίο διάστημα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και την πορεία ταχείας ενεργοποίησης του νέου ΕΣΠΑ και επιτυχούς ολοκλήρωσης του προηγούμενου.
Οι συναντήσεις των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γιώργου Σταθάκη και Γιώργου Χουλιαράκη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες, οι οποίες θα κρίνουν εν πολλοίς τη στάση των δανειστών για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και θα δώσουν μία πρόγευση των προθέσεών τους για τη δεύτερη αξιολόγηση, θα γίνουν στη βαριά σκιά της υπόθεσης της ΕΛΣΤΑΤ. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο μετά και την ολιγόλεπτη επαφή που είχαν την Παρασκευή στο Παρίσι οι Αλέξης Τσίπρας και Πιερ Μοσκοβισί εκτιμούν πως εφόσον επισήμως δεν υπάρχει αμφισβήτηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, δεν θα δοθεί συνέχεια στο θέμα.
Ως εκ τούτου στο Μαξίμου αρκούνται να τονίζουν πως η υπόθεση βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση και παραπέμπουν την Κομισιόν μετά την επιστολή της στην ελληνική Δικαιοσύνη.
Ωστόσο, με αφορμή το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί για την υπόθεση Γεωργίου ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στη Real έστειλε μήνυμα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, απαντώντας επί της ουσίας σε όσους διαβλέπουν υπόγειους διαύλους επικοινωνίας με τον Κώστα Καραμανλή. Αναφερόμενος έτσι στην ένταση στη ΝΔ τόνισε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε υπόγειες συμμαχίες με οποιονδήποτε. Εμείς δεν κινούμαστε υπόγεια. Κάνουμε πολιτική ανοικτά και δημόσια, χωρίς να φοβόμαστε ούτε τις συγκλίσεις ούτε τις αντιπαραθέσεις».
Κορύφωση για τις άδειες
Την ίδια ώρα στο μέτωπο των τηλεοπτικών αδειών, με τη διαδικασία να ξεκινά την Τρίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου στηλιτεύουν σε κάθε ευκαιρία τη στάση της ηγεσίας της ΝΔ, επιχειρώντας μάλιστα να την διεμβολίσουν εκ δεξιών με αναφορές στις προσπάθειες της κυβέρνησης Καραμανλή να χτυπήσει τα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Ως εκ τούτου από το Μαξίμου, εκτιμώντας πως το συγκεκριμένο πεδίο είναι προνομιακό, εντείνουν τη ρητορική περί ταύτισης της γαλάζιας ηγεσίας με συγκεκριμένα μιντιακά συγκροτήματα.
Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, που τόνισε πως «δυστυχώς για το παρακράτος της διαπλοκής ο διαγωνισμός θα γίνει, και θα γίνει με τον πλέον αδιάβλητο και διαφανή τρόπο».