Για «καρικατούρα του δικομματισμού και της τεχνητής πόλωσης» που τελειώνει κάνει λόγο, σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.
«Εμείς θα σπάσουμε το αδιέξοδο δίπολο του αριστερού λαϊκίστικου κρατισμού του ΣΥΡΙΖΑ και του “μεταρρυθμιστικού” νέο- λαϊκισμού της ΝΔ από την άλλη», τονίζει, και λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός στις επόμενες εκλογές θα αξιολογήσει και θα κρίνει ποια πολιτική δύναμη είναι χρήσιμη, τονίζει: «Για να βγούμε από το αδιέξοδο της κρίσης πρέπει να ενώσουμε ξανά τη διχασμένη Ελλάδα, να στηρίξουμε τις παραγωγικές της δυνάμεις με ένα σχέδιο δημιουργικής συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, του κράτους με την αγορά προς όφελος της κοινωνίας. Εμείς έχουμε το “λογισμικό”, έχουμε την εμπειρία, έχουμε την αξιοπιστία να τρέξουμε αυτό το project και οι πολίτες το ξέρουν».
Για τη στάση του κόμματός της στο θέμα του εκλογικού νόμου, λέει ότι ήταν «πολιτική επιλογή- υπέρβαση, που έθετε τις προϋποθέσεις για ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα, με διασφάλιση της κυβερνησιμότητας και τη διαμόρφωση ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων» και κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «αρνήθηκε τον διάλογο και τη συνεννόηση για άλλη μια φορά», «για τον κ. Τσίπρα η απλή αναλογική ήταν μια μάχη πολιτικών και επικοινωνιακών εντυπώσεων και όχι ουσίας», αναφέρει, ενώ προσθέτει ότι και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνήθηκε κάθε συζήτηση, «ελπίζοντας ότι θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός με το μπόνους των 50 εδρών».
Σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ μπορεί να προσελκύσει ξανά τον κόσμο της Κεντροαριστεράς που στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι η σχέση πολιτικού- πολίτη χτίζεται και κρίνεται καθημερινά, και ότι «μάθαμε ότι ο μοναδικός τρόπος να ξανασυναντηθούμε με τον κόσμο της παράταξης είναι να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη του», «να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε μαζί τις μεγάλες αλλαγές και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που θα σηματοδοτήσουν το πέρασμα της Ελλάδας σε μια νέα εποχή, που θα αφήνει πίσω της την κρίση και όσα την προκάλεσαν» και εκτιμά ότι «κερδίζουμε ξανά τον κόσμο μας, αλλά και νέους ψηφοφόρους στη βάση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης και ειλικρίνεια και αφήνουμε στην άκρη τους καιροσκόπους που αναζητούν διαρκώς νέο πολιτικό στασίδι στην εκάστοτε εξουσία».
Για την Κεντροαριστερά
Η κ. Γεννηματά δηλώνει αισιόδοξη για την υπόθεση ενοποίησης της Κεντροαριστεράς, «παρά το γεγονός ότι έχω επίγνωση των δυσκολιών του εγχειρήματος» και σημειώνει: «Είναι μια προσπάθεια που δεν έχει να μοιράσει ρόλους αλλά ευθύνες. Δεν αφορά τις φιλοδοξίες των λίγων αλλά τα όνειρα των πολλών. Να ενώσουμε ξανά τις διάσπαρτες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και να δώσουμε το μήνυμα στην κοινωνία ότι η λεηλασία του χώρου τελείωσε. Ότι από εδώ και πέρα η παράταξη μόνο θα κερδίζει και δεν θα χάνει. Και μαζί της και η Ελλάδα. Αυτό είναι το μήνυμα και είναι τόσο δυνατό και αναγκαίο για τη χώρα και την παράταξη που οι προοδευτικοί πολίτες το έχουν κάνει δική τους υπόθεση».
Σχετικά με τη συζήτηση που διεξάγεται παράλληλα, για αυτοδιάλυση των υφιστάμενων κομμάτων και δημιουργία νέου φορέα με επικεφαλής κοινής αποδοχής, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δηλώνει κάθετα αρνητική: «Η μεγάλη Κεντροαριστερά ή θα είναι η Κεντροαριστερά των πολιτών ή δεν έχει λόγο ύπαρξης. Ούτε η χώρα έχει ανάγκη, ούτε οι προοδευτικοί πολίτες αναζητούν μια Κεντροαριστερά που θα κατασκευαστεί στο δοκιμαστικό σωλήνα οποιασδήποτε ελίτ. Για αυτό και παρόμοια εγχειρήματα δεν έχουν καμία τύχη. Τα κόμματα και οι ηγεσίες γεννιούνται στη μήτρα της κοινωνίας όχι σε παρασυναγωγές και κλειστά δείπνα», τονίζει.
Η κ. Γεννηματά αναφέρεται και στα επόμενα βήματα, για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος: «Άμεσα πρέπει να γίνει παρουσίαση, συζήτηση του πορίσματος θέσεων της επιτροπής διαλόγου μέσα από μια ανοιχτή διαδικασία στην κοινωνία και του φορείς της και θα ακολουθήσει εκλογή του επικεφαλής από ανοιχτή, δημοκρατική διαδικασία που θα συμμετάσχουν όλοι οι προοδευτικοί πολίτες που θα συγκροτήσουν και τη βάση του νέου σχήματος».
Ο εκλεγμένος επικεφαλής και ένα αναλογικής σύνθεσης συντονιστικό πολιτικό όργανο, θα οδηγήσει το νέο σχήμα σε ένα συνέδριο την ερχόμενη άνοιξη, ενώ το συνέδριο με δεδομένη σε πρώτη φάση την αυτονομία των κομμάτων, θα αποφασίσει για την οργάνωση, την λειτουργία του και θα εκλέξει τα συλλογικά του όργανα του νέου σχήματος, συμπληρώνει.
Σε ερώτηση για τη συμμετοχή του Ποταμιού και του Σταύρου Θεοδωράκη, σημειώνει ότι η ίδια με την πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στη συνεννόηση, τη συνεργασία και την συμπόρευση και πως «το ίδιο δηλώνει και ο κ. Θεοδωράκης» και προσθέτει: «Παράλληλες πορείες δεν οδηγούν στον στόχο που έχουμε θέσει, δεν υπάρχουν περιθώρια για τέτοιες επιλογές». «Τέλος Αυγούστου γίνονται οι τελικές συζητήσεις και συνεννοήσεις χωρίς κανένα περιθώριο αναβολών και καθυστερήσεων», τονίζει.
«Για εμάς είναι καθαρό. «Όσοι θέλουν και μπορούν προχωράμε μαζί. Χωρίς αποκλεισμούς, επετηρίδες και προαπαιτούμενα. Με τελικό κριτή τη βάση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Για όλους και για όλα. Είναι ώρα ευθύνης και αποφάσεων», συμπληρώνει απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου ή άλλων δυνάμεων.