Την επόμενη μέρα του εκλογικού νόμου κοιτούν ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο στόχος των 200 εδρών για την άμεση εφαρμογή της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών και της απλής αναλογικής αποτελεί και επίσημα παρελθόν.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Στο κυβερνητικό επιτελείο υπογραμμίζουν ότι εξαρχής η κυβέρνηση δεν προσδοκούσε τη στήριξη των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, με την οποία ουδέποτε ούτως ή άλλως μπήκε σε διάλογο για το υπό συζήτηση στην Ολομέλεια σχέδιο νόμου. Ωστόσο, μετά και την ανακοίνωση της αποχής της ΧΑ, είναι δεδομένο ότι ο νέος εκλογικός θα τεθεί σε εφαρμογή από την μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας στο newsbeast τόνιζε ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν εξαρχής η επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων και η ενίσχυση της κουλτούρας των συνεργασιών, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι η απλή αναλογική αποτελεί πάγιο αίτημα της Αριστεράς και η κυβέρνηση εμφανίζεται πιστή στις δεσμεύσεις της. Την ίδια ώρα κομματικές πηγές σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή έκαναν λόγο για “αναβίωση των παλαιών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής που λειτούργησε ως γαλάζια… εφεδρία”.

Την ίδια ώρα, ικανοποίηση πάντως επικρατεί στην Ηρώδου Αττικού για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους Γιώργο Παπανδρέου, Φώτη Κουβέλη και αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πρασίνων. Συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογράμμιζαν το βράδυ της Τρίτης ότι οι συναντήσεις αυτές με την εξωκοινοβουλευτική Κεντροαριστερά επιβεβαίωσαν την πολιτική απομόνωση – κυρίως του ΠΑΣΟΚ και λιγότερο του Ποταμιού – το οποίο όπως τονίζουν “σέρνεται για ακόμα μία φορά ως ουρά πίσω από τη Νέα Δημοκρατία”.

Παράλληλα, επί τάπητος τέθηκαν για πρώτη φορά και επίσημα οι προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τις οποίες αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την ερχόμενη εβδομάδα. Η πρώτη δέσμη μέτρων που έπεσαν στο τραπέζι από τους αρμόδιους Γιώργο Κατρούγκαλο και Χριστόφορο Βερναρδάκη, όπως αυτές προέκυψαν από την Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ήδη βρίσκονται υπό επεξεργασία. Από το πρωθυπουργικό επιτελείο επισημαίνουν ωστόσο ότι “ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα διεξαχθεί μία μεγάλη συζήτηση με κοινωνικούς φορείς, πολιτικά κόμματα αλλά και πάνω από όλα την ίδια την κοινωνία”.

Ως επιστέγασμα αυτού του διεξοδικού διαλόγου, ο οποίος θα κρατήσει σχεδόν ένα έτος, θα έρθει πιθανότατα ένα δημοψήφισμα συμβουλευτικού χαρακτήρα, για το οποίο προϊδέασε εξάλλου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ, το οποίο θα έχει πολλαπλά ερωτήματα. Στο Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην προοπτική ενός τέτοιου δημοψηφίσματος για την αμεσότερη συμμετοχή της κοινωνίας, καθώς σηματοδοτεί την ούτως ή άλλως εκπεφρασμένη πρόθεση για ενίσχυση του θεσμού του δημοψηφίσματος στο νέο Σύνταγμα.

Εν τω μεταξύ, στο κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζονται πυρετωδώς για το αυριανό τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου. Το ταξίδι του κ. Λιου κανονίστηκε κατά την συνάντηση που είχε ο Μπαράκ Ομπάμα με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της διάσκεψης του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία. Το μείζον θέμα που “καίει” την κυβέρνηση είναι η όσο το δυνατόν αμεσότερη υλοποίηση της δέσμευσης για το χρέος, καθώς και τα εργασιακά, με το αίτημα της Αθήνας για παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών στο ΔΝΤ ώστε να μετριαστούν οι αξιώσεις του να θεωρείται δεδομένο.