«Το ζήτημα της ασφάλειας ανάγεται σε ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα, που μόνο με περισσότερη δημοκρατία μπορεί κανείς να το υπερασπιστεί» δήλωσε σήμερα, με αφορμή τα γεγονότα στη Νίκαια, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος επισκέφθηκε τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και συναντήθηκε με τον γενικό επιθεωρητή της Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη.

Ο υπουργός εξέφρασε τη θλίψη και την αγανάκτησή του για τα το φοβερό και αδίστακτο, όπως είπε, έγκλημα στη Γαλλία, είπε ότι είναι συγκλονισμένος και δήλωσε τη συμπαράστασή του στη δοκιμασία του φίλου γαλλικού λαού. «Δεν πιστεύω ότι τα κλειστά σύνορα, η λογική του φόβου, η λογική του να κλεινόμαστε στον εαυτό μας και να καταστήσουμε τα σπίτια μας φυλακές που θα αυτοφυλακιζόμαστε, είναι αυτό που αξίζει σε μία πολιτισμένη κοινωνία. Θα πρέπει λοιπόν να λειτουργήσουμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, με αλληλεγγύη απέναντι σε αυτά τα φρικτά φαινόμενα» πρόσθεσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «ο ελληνικός λαός όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης αλλά και ιδιαίτερα με το ξέσπασμα του προσφυγικού απέδειξε ότι έχει αποθέματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης και το μεγαλύτερο όπλο που θα αναχαιτίζει τέτοια φαινόμενα όπως το χθεσινό είναι να κυριαρχήσει στη χώρα η λιακάδα της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της αγάπης».

Σε αυτό το πλαίσιο εξήρε «την ψυχραιμία την ευγένεια και την ανθρωπιά που επέδειξε η ελληνική αστυνομία» ξεκινώντας από τα νησιά του Αιγαίου μέχρι τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ και πρόσθεσε: «πολλοί ανέφεραν πως θα γίνει το Βατερλώ της κυβέρνησης», ωστόσο «αντιμετωπίστηκε ένα ζήτημα σε μερικούς μήνες, όταν σε άλλες χώρες κράτησαν τέτοια φαινόμενα 7 χρόνια και αντιμετωπίστηκαν με πολύ βίαιο τρόπο».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την κατάσταση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, λόγω της διοργάνωσης No Border Camp, τόνισε πως κατανοώ τις αντιδράσεις για το θέμα του ΑΠΘ, όμως ανέφερε ότι ακούει δηλώσεις «που έχουν μέσα τους το στοιχείο της αγκύλωσης, της κλειστοφοβίας, του πανικού».

«Με περισσότερη δημοκρατία θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα» είπε και εκτίμησε ότι η παρουσία όσων βρίσκονται εκεί μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάλογο, με ανοχή προκειμένου να πειστούν ότι η Ελλάδα πληρώνει τις συνέπειες των κλειστών συνόρων. «Αν χρειαστεί, όπου χρειαστεί, η αστυνομία βρίσκει τον τρόπο και έχει την ικανότητα και τη γνώση. Ας μην προτρέχουν κάποιοι», είπε χαρακτηριστικά.