Δριμύ κατηγορώ στην πολιτική που ακολουθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφορικά με το προσφυγικό, εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας και συνιδρυτής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Μπερνάρ Κουσνέρ, ο οποίος επισκέφθηκε τη χώρα μας στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποίησε το «New York College».

Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης

Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του στο ρόλο της Ευρώπης ευρύτερα αλλά και στη στάση της Γαλλίας ειδικότερα, αναφορικά με το προσφυγικό, στηλιτεύοντας και στις δύο περιπτώσεις την άσκηση πολιτικής. Παράλληλα δε δίστασε να κάνει λόγο για ηθική κατάπτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκφράζοντας τις αμφιβολίες του για το ζήτημα της επίτευξης της ευρωπαϊκής ενοποίησης αλλά και της αλληλεγγύης, και κατά πόσο αυτή επιτυγχάνεται μεταξύ των κρατών μελών.

Το κλείσιμο των συνόρων και η πιθανότητα εξόδου κρατών από την Ε.Ε.

Σε ερώτημα του newsbeast.gr σχετικά με το δικαίωμα κρατών να κλείνουν τα σύνορά τους, χωρίς να αντιμετωπίζουν καμία συνέπεια από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη στιγμή που η Ελλάδα αντιμετώπισε την απειλή του Grexit, όχι για ανθρωπιστικούς αλλά για οικονομικούς λόγους, σημείωσε: «Τι θα μπορούσα να πω; Φυσικά και είμαι ενάντια στο κλείσιμο των συνόρων. Κατηγορώ και τη γαλλική κυβέρνηση για την πολιτική που ακολούθησε στην υπόθεση που ονομάζεται προσφυγικό.

NY-College-6

Ίσως ξεχάσαμε όλοι κάποια στιγμή ότι η συνθήκη Σέγνκεν βρίσκεται ακόμα σε ισχύ. Ωστόσο η συνθήκη από μόνη της δεν αρκεί. Ας μην ξεχνάμε ταυτόχρονα το παράδειγμα της Αυστρίας. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν πρόκειται παρά για ξεπεσμένο όνειρο, το οποίο βάλλεται από την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Τι να πω επίσης, όταν εμείς – οι Γάλλοι -, πρώτοι απ’ όλους, εμφανιστήκαμε ανεπαρκείς.

Δεν ξέρω εάν η λύση θα ήταν η εκδίωξη κάποιων χωρών από την Ένωση. Ωστόσο οι έλεγχοι των συνόρων με ταυτόχρονη μεταρρύθμιση του κώδικα συνόρων της Σένγκεν τέθηκε σε εφαρμογή στη Γαλλία, η οποία υποτίθεται ότι ανησυχεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παρά το γεγονός ότι είμαστε υποχρεωμένοι και έχουμε το δικαίωμα να τους υποδεχτούμε… Αν και όχι όλους είναι η αλήθεια. Από την άλλη έχουμε υποχρέωση να ελέγξουμε από πού προέρχονται οι άνθρωποι αυτοί, να αναζητήσουμε τα χαρτιά τους. Παρόλ’ αυτά συμπεριφερθήκαμε διαφορετικά σε σχέση με τον τρόπο που θα οφείλαμε να συμπεριφερθούμε», συμπλήρωσε ο κύριος Κουσνέρ.

«Η στάση της Ευρώπης απέναντι στο προσφυγικό είναι ένα μεγάλο λάθος»

Στη συνέχεια της ομιλίας του, στόχευσε ενάντια στη λανθασμένη, όπως τη χαρακτήρισε πολιτική της Ε.Ε., σημειώνοντας: «H στάση της Ευρώπης ήταν ένα μεγάλο λάθος. Οι χώρες – μέλη δεν αποφάσισαν ποτέ να κάνουν κάτι ουσιαστικό για την προσφυγική κρίση. Είχαμε τη δυναμική να αντιμετωπίσουμε την κρίση, προτιμήσαμε όμως να δούμε ανθρώπους να πεθαίνουν μέσα στη θάλασσα».

«Η Γαλλία και η Ελλάδα, οι μεσογειακές χώρες, οι παραλίες στις οποίες παίζουν τα παιδιά μας, είναι οι παραλίες στις οποίες πεθαίνουν τα παιδιά άλλων χωρών», τόνισε.

NY-College-4

Συμπληρωσε ότι η μόνη που έσωσε την τιμή της Ευρώπης με την πολιτική της ήταν η Άγκελα Μέρκελ και στάθηκε στο γεγονός ότι, όπως είπε, η έξαρση του προσφυγικού ήταν η αρχή του τέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όχι με όρους γραφειοκρατίας, ούτε με όρους Βρυξελλών, Στρασβούργου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά σε επίπεδο μοραλιστικής και πολιτικής αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης. Σε αυτή τη λογική προσπάθησα να πείσω και τους ανθρώπους στη χώρα μου να κινηθούν. Και δυστυχώς απέτυχα».

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι για καμία χώρα δεν είναι εύκολο να υποδεχτεί εκατομμύρια Μουσουλμάνους, κάποιοι από τους οποίους είναι μέλη του ISIS. «Ωστόσο θα έπρεπε η αντιμετώπισή μας απέναντί τους να είναι εντελώς διαφορετική, αποφεύγοντας αρκετά από τα δεινά που ακολούθησαν».

«Όταν ήμουν νέος δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι θα έκλειναν σύνορα»

«Δημιούργησα όταν ήμουν νέος τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα. Τότε ήταν πολύ δύσκολο ακόμα και να σκεφτεί κανείς μία τέτοια κίνηση, να υπάρχουν χώρες που κλείνουν τα σύνορά τους. Θα έλεγα εν γένει πως αυτή που διανύουμε δεν είναι η καλύτερη περίοδος για έναν ειρηνιστή, έναν οπτιμιστή ή για έναν ακτιβιστή ο οποίος στηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα και τη στάση της απέναντι στο προσφυγικό, σημείωσε ότι οι Έλληνες υπήρξαν φιλικοί με τους πρόσφυγες. Παρόλ’ αυτά τόνισε για μία ακόμα φορά ότι η θετική διάθεση κάποιων δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Θέλω να ξέρετε ότι πήγα στη Λέσβο καθώς και σε άλλα ελληνικά νησιά. Οι άνθρωποι παλεύουν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες. Ωστόσο ο μεγάλος πληθυσμός ξένου πληθυσμού που εισέρρευσε το τελευταίο χρονικό διάστημα στα ελληνικά νησιά, είναι σε κάθε περίπτωση ένα ζήτημα για τους κατοίκους».

NY-College-3

Αναφερόμενος στις βασικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραδέχτηκε πως σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της ειρήνης στους κόλπους της, η πολιτική της ήταν επιτυχημένη μέχρι στιγμής. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τη δεύτερη προτεραιότητα που ήταν η αλληλεγγύη, εκτίμησε πως η Ευρώπη «δεν τα πήγε καλά σε αυτόν τον τομέα».

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θυμήθηκαν το πρόβλημα αφού πνίγηκε ο Αϋλάν»

Μεταξύ άλλων ο Μπερνάρ Κουσνέρ καταφέρθηκε των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Έφερε ως παράδειγμα τον πνιγμό του Αϋλάν στα παράλια της Τουρκίας και συγκεκριμένα σε μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της γείτονος, λέγοντας πως όλοι όσοι χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα, θυμήθηκαν εκ των υστέρων το πρόβλημα.

«Ο Τσίπρας είναι ένας επιτυχημένος πρωθυπουργός»

Τέλος, έκανε αναφορά στο πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού και στην πολιτική που ακολουθεί, λέγοντας ότι κατά την προσωπική του άποψη «ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας επιτυχημένος πρωθυπουργός».

NY-College-5