«Ας περιμένουμε ως το τέλος του μήνα (Ιουλίου) που θα συζητηθούν στη Βουλή τα περί ευθυνών που λέει η Ν.Δ. πως υπάρχουν. Θεωρώ πως είναι λάθος να αλλοιώνεται η ουσία της επετείου του δημοψηφίσματος. Αυτό που αξίζει να θυμόμαστε από την περσινή χρονιά είναι ότι ο ελληνικός λαός μετά από πέντε μνημονιακά χρόνια σήκωσε ανάστημα και προέβαλε ένα βροντερό «ΟΧΙ» στα τελεσίγραφα» ανέφερε η Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου σε παρέμβασή της στον τ/σ Kontra Channel.
«Επί πέντε μνημονιακά χρόνια υπήρχε μια απίστευτη πολιτική λιτότητας και ακραίου νεοφιλελευθερισμού σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο για την οποία δεν μιλούσε κανείς. Το ζήτημα της Ελλάδας διεθνοποιήθηκε από αυτή την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Εστάλη ένα ισχυρότατο μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα ότι δεν μπορεί να συνεχίζονται τέτοιου είδους πολιτικές» είπε η κ. Παπαδοπούλου.
Χαρακτήρισε ως «μελανό σημείο» την στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης «τα οποία ακόμη και σήμερα κατασυκοφαντούν και απαξιώνουν έναν απόλυτα δημοκρατικό θεσμό, όπως είναι αυτός του δημοψηφίσματος» και επισήμανε ότι «το ερώτημα που τέθηκε δεν ήταν «ναι» ή «όχι» στο ευρώ, όπως έλεγε η αντιπολίτευση και ορισμένα μέσα ενημέρωσης. Ο πρωθυπουργός δεν έδωσε ποτέ αυτή την ερμηνεία. Το δημοψήφισμα παρερμηνεύτηκε σκοπίμως από την αντιπολίτευση».
«Ο ελληνικός λαός είπε «ΟΧΙ» στο εκβιαστικό τελεσίγραφο των δανειστών. Ήταν μήνυμα απέναντι στους εκβιασμούς και την τακτική του ευρωιερατείου τεχνοκρατών και τραπεζιτών που ήθελαν να επιβάλουν τις δικές τους πολιτικές. Ουδέποτε η κυβέρνηση είχε εντολή εξόδου από το ευρώ. Ουδέποτε έθεσε τέτοιο ερώτημα στο λαό», ανέφερε επιπλέον η Εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.
«Μετά το δημοψήφισμα οι επιλογές για την κυβέρνηση ήταν τρεις: το σχέδιο Σόιμπλε για έξοδο από το ευρώ, η άτακτη χρεοκοπία και τρίτη επιλογή ήταν να υπάρξει μια συμφωνία. Η συμφωνία με τους δανειστές ήταν προϊόν συμβιβασμού. Μπορεί να μην ήταν αυτό που ευχόμασταν, αλλά με αυτή απετράπησαν ορισμένα πράγματα, όπως για παράδειγμα το αγγλικό δίκαιο», πρόσθεσε.
Επισήμανε επίσης ότι «επί μήνες η αντιπολίτευση κινδυνολογούσε για τις τραπεζικές καταθέσεις με δηλώσεις στελεχών της, όπως του σημερινού αντιπροέδρου της και άλλων, που έλεγαν πως κινδύνευαν οι καταθέσεις στις τράπεζες και παρότρυναν τον κόσμο να βγάλει τα χρήματά του έξω. Έχει απόλυτο μερίδιο ευθύνης με τη στάση της και για τα capital controls που επιβλήθηκαν στη συνέχεια».
Σε ότι αφορά το εκλογικό σύστημα και την απλή αναλογική, η Εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ είπε ότι «ο πολίτης πρέπει να έχει δικαίωμα στην αντιπροσωπευτικότητα και το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα έχει έντονες στρεβλώσεις. Από εκεί και πέρα είναι ζήτημα ωριμότητας του πολιτικού συστήματος να δημιουργεί συγκλίσεις και να λειτουργεί υπέρ του εθνικού συμφέροντος και όχι προς χάριν του κομματικού συμφέροντος».