Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιχειρεί να ενισχύσει τις ευρωπαϊκές συμμαχίες του στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ΕΛΚ και της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες μετά το Brexit, ωστόσο το μυαλό όλων στη ΝΔ είναι στραμμένο παράλληλα και στις κινήσεις του Μαξίμου με φόντο τον εκλογικό νόμο που έρχεται στη Βουλή στο τέλος της εβδομάδας.
Οι θέσεις που έχει στις αποσκευές του ο κ. Μητσοτάκης για το φλέγον ζήτημα του Brexit και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί, συνοψίζονται στο ότι στο εξής η διαχείρισή του θέματος απαιτεί προσοχή, νηφαλιότητα, αποφασιστικότητα και διορατικότητα. Παράλληλα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά επίσης ότι, η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της για να μην επιτρέψει στις δυνάμεις του λαϊκισμού και της διάσπασης να ενισχύονται. Σε αυτή την κατεύθυνση στη Συγγρού εξέλαβαν ως ένα θετικό μήνυμα – ανάχωμα στις λαϊκιστικές φωνές την επικράτηση του Λαϊκού Κόμματος του Μαριάνο Ραχόι στην Ισπανία με την ταυτόχρονη υποχώρηση των ποσοστών του αδερφού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, Podemos.
Αισιοδοξία για τον εκλογικό
Στο εσωτερικό μέτωπο του εκλογικού νόμου, στο γαλάζιο επιτελείο μετά και τη χθεσινή ομιλία Θεοδωράκη επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα 2/3 της Βουλής, επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για «ομολογία ήττας στις επόμενες εκλογές « και «μικροκομματικό τακτικισμό προκειμένου να ανακόψει την πορεία της ΝΔ προς την αυτοδυναμία». Τούτων δοθέντων στη Συγγρού εκτιμούν ότι πιάνει τόπο το τελεσίγραφο για «εξοστρακισμό» από μελλοντικές συνεργασίες όσων στηρίξουν την κυβερνητική πρωτοβουλία.
Ενδεικτικά ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ σημείωσε πως «η απλή αναλογική αντιβαίνει αυτή τη στιγμή στην απλή λογική και τόνισε πως δεν υπηρετεί τις ανάγκες της χώρας για γρήγορες και καθαρές αποφάσεις». Επιπλέον συνεργάτες του κ. Μητοστάκη υπογραμμίζουν ότι η όλη συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος άνοιξε σε μία μη ουδέτερη πολιτική περίοδο με στόχο μονάχα να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από «τα καταστροφικά αποτελέσματα της διακυβέρνησης και της διαπραγμάτευσης Τσίπρα – Καμμένου».
Έτσι, τα μόνα θέματα τα οποία θέτει επί τάπητος για τον εκλογικό νόμο η ΝΔ είναι το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και η ψήφος των ομογενών.