Για το απόγευμα της Πέμπτης, ημέρα του κρίσιμου δημοψηφίσματος στη Βρετανία, οριστικοποιείται το ραντεβού που θα έχουν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου για τον νέο εκλογικό νόμο, ενώ στο τραπέζι των διαβουλεύσεων θα τεθεί και η επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Εξερχόμενος της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε σε δημοσιογράφους την εκπεφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης για τις δύο θεσμικές αλλαγές, καθώς όπως τόνισε, αμφότερες ήταν τόσο στις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης το Σεπτέμβριο.
Πριν τη συνάντηση Τσίπρα – Μητσοτάκη, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να έχει αποκρυσταλλώσει τη στάση που θα κρατήσουν τα άλλα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης απέναντι στην πρωτοβουλία για τον εκλογικό νόμο.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση Τσίπρα στους πολιτικούς αρχηγούς για τον εκλογικό νόμο, για την διερεύνηση ευρύτερων συναινέσεων, θα συνοψίζεται σε απλή αναλογική δίχως μπόνους, σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και πιθανή μείωση του ορίου εισόδου στη Βουλή από το σημερινό 3%.
Η κυβερνητική πρόταση φέρνει όπως όλα δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε δυσχερή θέση, καθώς τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης επί της αρχής τάσσονται θετικά, με εξαίρεση το Ποτάμι, με τις αμφιβολίες να εκφράζονται χθες διά στόματος Σταύρου Θεοδωράκη.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να συγκεντρωθούν οι απαιτούμενοι από το Σύνταγμα 200 ψήφοι, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος εκλογικός νόμος από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Βάρος στη Συνταγματική Αναθεώρηση ρίχνει η ΝΔ
Την ίδια ώρα πηγές της Συγγρού αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προσέλθει στη συνάντηση κυρίως για να συζητήσει με τον κ. Τσίπρα τη συνταγματική αναθεώρηση, που «πρώτος έχει βάλει στο τραπέζι από τον περασμένο Ιανουάριο πριν καν εκλεγεί στη θέση που βρίσκεται σήμερα, και δευτερευόντως για τον εκλογικό νόμο».
Σημειώνουν ότι οι θέσεις του προέδρου της ΝΔ και συνολικά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ξεκάθαρες.
«Ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δυο φορές», λένε στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να στερήσει από τη ΝΔ την αυτοδυναμία, καθώς η νίκη είναι δεδομένη όποτε και να γίνουν οι εκλογές».
Μάλιστα συγκρίνουν τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο (έχει αναλάβει την πρόταση για τον εκλογικό νόμο) και φυσικά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό με τον Μένιο Κουτσόγιωργα, που με τον εκλογικό νόμο που είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ το 1989 δυσκόλεψε σημαντικά στο να γίνει πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Τότε η ΝΔ, στις τρίτες εκλογές με ποσοστό 47% είχε 150 έδρες και κυβέρνησε επί τριάμισι χρόνια με την ψήφο του Θ. Κατσίκη.
Σε ό,τι αφορά την συνταγματική αναθεώρηση, ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με συνεργάτες του, έχει σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο, πριν έξι μήνες, αναφερθεί στην αναγκαιότητα συνταγματικής αναθεώρησης αναπτύσσοντας σχετικές πρωτοβουλίες. Αυτό το ζήτημα είχε θέσει και στον κ. Τσίπρα ο οποίος, σημειώνουν, σιωπούσε επί μήνες γι’ αυτό το θέμα.
«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που η πρόταση αυτή έχει σημαντική απήχηση και επιτέλους και ο κ. Τσίπρας, ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες και τους τακτικισμούς του, προσχωρεί στην πολιτική πρωτοβουλία της ΝΔ και αποδέχεται την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος», αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της Συγγρού.