Ο,τι δεν έκανε τα δύο προηγούμενα χρόνια κατά την ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, προετοιμάζεται να κάνει σήμερα το βράδυ στην ομιλία του, στο «πολιορκημένο» – όπως προβλέπεται – από χιλιάδες διαδηλωτές Βελλίδειο ο Γιώργος Παπανδρέου.
Στην ομιλία του, για την οποία χρησιμοποιούνται προκειμένου να συγγραφεί το τελικό κείμενο τέσσερα ή πέντε σχέδια, αναμένεται, σύμφωνα με έγκυρες πηγές που επικαλούνται «Τα Νέα», «να μιλήσει με απόλυτη ειλικρίνεια» για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, τους κινδύνους που υπάρχουν και τις προοπτικές και τις ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν από την ίδια την κρίση. Παράλληλα θα αποφύγει κάθε ωραιοποίηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί σχετικά με την οικονομία της χώρας, όπως και θα αποφύγει, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, να δημιουργήσει «ανεδαφικές ελπίδες» τόσο για τη φύση της κρίσης όσο και για την έξοδο από αυτήν.
«Δεν οδηγεί πουθενά εδώ που έχουμε φτάσει οποιαδήποτε ωραιοποίηση της κατάστασης» αναφέρεται από τις ίδιες πηγές και προστίθεται ότι «αν θέλουμε, έστω και τώρα, να κερδίσουμε τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας, πρέπει να το κάνουμε λέγοντας αλήθειες για το πού βρίσκεται η οικονομία και το πού οδεύει η χώρα. Αλλιώς θα μας γυρίσουν την πλάτη ακόμη και αυτοί που αναγνωρίζουν ότι κάτι πρέπει να γίνει σ’ αυτόν τον τόπο, και στηρίζουν τις μεταρρυθμιστικές αλλαγές».
Δείγμα γραφής για το τι πρόκειται να πει ο Πρωθυπουργός στην αποψινή του ομιλία έδωσε χθες το απόγευμα στην πολύωρη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, παρουσία πολλών κυβερνητικών στελεχών. Ο Γ. Παπανδρέου, όπως και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα σε συνδυασμό με τις τεράστιες πιέσεις που δέχεται από μεγάλες χώρες της ευρωζώνης αλλά και την τρόικα. Τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και ο Ε. Βενιζέλος υπογράμμισαν ότι η χώρα βρίσκεται σε οριακή στιγμή και απαιτείται συστράτευση όλων των δυνάμεων για να διασωθεί.
Το «πώς φτάσαμε ως εδώ» θα είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ομιλία του Πρωθυπουργού, ο οποίος, όπως επισημαίνεται θα μιλήσει επίσης για τις σαθρές δομές του κράτους, τα πολυποίκιλα και πολυπλόκαμα συμφέροντα που νέμονται τη χώρα, την ανομία, την ατιμωρησία, τη φοροδιαφυγή και τη φοροκλοπή, και θα επισημάνει τη «συνευθύνης» όλων στο να χτυπηθούν αυτά τα φαινόμενα που έχουν φέρει την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο Γιώργος Παπανδρέου θα κηρύξει «εθνική συστράτευση» στέλνοντας μήνυμα προς τη «δημιουργική Ελλάδα» (πολίτες, επιχειρηματίες, φορείς), σε μια τελευταία προσπάθεια να υπάρξει ενός είδους επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Δηλώνεται ότι ο κ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει πάντως να δώσει και μια προοπτική για τη συνέχεια, και όπως σημειώνουν συνεργάτες του θα παρουσιάσει έναν «οδικό χάρτη» για την έξοδο από την κρίση. Ενας οδικός χάρτης σημειώνεται «θα παράσχει ασφάλεια και ελπίδα στην ελληνική οικογένεια, η οποία πλήττεται ιδιαίτερα από τα μέτρα που ελήφθησαν το τελευταίο διάστημα».