Μια ακόμη δήλωση πρόσθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, στη μακριά λίστα των δηλώσεων για την δίκη της Χρυσής Αυγής που ξεκίνησε, μετ’ εμποδίων, μετά από διακοπή περίπου τεσσάρων μηνών , λόγω αποχής των δικηγόρων. Μετά την δυσφορία που εξέφρασε, από έδρας , η πρόεδρος του Δικαστηρίου Μαρίας Λεπενιώτη για τις λίγες συνεδριάσεις που ορίστηκαν για τον μήνα Ιούνιο και το «πάγωμα» της μεταφοράς της δίκης σε άλλη αίθουσα αλλά και τις καταγγελίες της πολιτικής αγωγής για υπονόμευση από την κυβέρνηση και τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας ο υπουργός πήρε τη σκυτάλη για να υπερασπιστεί την κυβέρνηση αλλά και τις ενέργειες του υπουργείου ώστε να βρεθεί λύση στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.
Ο υπουργός για μια ακόμη φορά διευκρινίζει πως «ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής κάθε συγκεκριμένης δίκης εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ίδιας της Δικαιοσύνης» και συμπληρώνει ότι «γραπτό αίτημα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων από τον Διευθύνοντα το Εφετείο Αθηνών σχετικά με τον ορισμό άλλης αίθουσας διεξαγωγής της συγκεκριμένης δίκης ουδέποτε έχει διαβιβασθεί». «Επομένως,- καταλήγει ο υπουργός- οι απόπειρες μετακύλησης της ευθύνης για την καθυστέρηση στον Υπουργό είναι άστοχες και επί της ουσίας καλούν σε ανεπίτρεπτη ανάμειξη του Υπουργείου στο έργο της Δικαιοσύνης».
Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου έχει ως εξής:
«Με αφορμή διαρροές στον Τύπο σχετικά με δηλώσεις της Προέδρου του Δικαστηρίου ενώπιον του οποίου δικάζονται μέλη της Χρυσής Αυγής ο Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Νίκος Παρασκευόπουλος δήλωσε τα ακόλουθα:
– Η επιτάχυνση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης αποτελεί κύριο στόχο της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό ισχύει κατ’ εξοχήν για δίκες με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους, όπως αυτή που διεξάγεται με κατηγορούμενους μέλη της Χρυσής Αυγής.
– Το ΥΔΔΑΔ θυμίζει ότι στη χώρα μας υπάρχει διαχρονικά ζήτημα έλλειψης μεγάλων αιθουσών, πράγμα που δυσκολεύει τη διεξαγωγή πολυπληθών δικών. Οι προσπάθειες ανταπόκρισης στην ανάγκη αυτή είναι συνεχείς και έχουν ξεκινήσει έγκαιρα. Ήδη, μάλιστα, από τις 05/10/2015 ολοκληρώθηκαν τα έργα που αφορούσαν την ασφάλεια της αίθουσας Τελετών του Εφετείου Αθηνών, ώστε πλέον αυτή είναι δυνατό, σε έκτακτες περιστάσεις, να χρησιμοποιείται για τον ίδιο σκοπό. Επιπλέον, δρομολογήθηκε η ετοιμασία ακόμη μιας αίθουσας στο χώρο του ισογείου του Εφετείου Αθηνών, η οποία ήδη δημοπρατείται. Είναι, τέλος, γνωστή η πρόσφατη προσπάθεια του Υπουργείου για εξεύρεση αιθουσών σε κτίσμα στο Φάληρο. Η προσπάθεια αυτή δεν απέδωσε καρπούς, όμως το Υπουργείο ήδη έχει προσανατολιστεί σε άλλα κτίρια.
– Ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής κάθε συγκεκριμένης δίκης εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ίδιας της Δικαιοσύνης. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, παρότι βαρύνεται με τη γενική ευθύνη για την παροχή των κτιριακών υποδομών της Δικαιοσύνης, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να ορίσει τον συγκεκριμένο τόπο διεξαγωγής μιας δίκης, όταν, δηλαδή, υπάρχει διαρκής αντικειμενική αδυναμία πραγματοποίησης των συνεδριάσεων του δικαστηρίου και μόνο εφόσον υποβληθεί σε αυτόν σχετικό αίτημα διά του διευθύνοντος το οικείο δικαστήριο (ά. 18 παρ. 3 ν. 1756/1988).
– Στη συγκεκριμένη περίπτωση, γραπτό αίτημα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων από τον Διευθύνοντα το Εφετείο Αθηνών σχετικά με τον ορισμό άλλης αίθουσας διεξαγωγής της συγκεκριμένης δίκης ουδέποτε έχει διαβιβασθεί. Επομένως, οι απόπειρες μετακύλησης της ευθύνης για την καθυστέρηση στον Υπουργό είναι άστοχες και επί της ουσίας καλούν σε ανεπίτρεπτη ανάμειξη του Υπουργείου στο έργο της Δικαιοσύνης».