«Είχαμε μια χαμένη άνοιξη. Και πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε και ένα χαμένο φθινόπωρο. Στην επόμενη αξιολόγηση τον Οκτώβριο τα ίδια θα γίνουν. Η ανικανότητα να σχεδιαστούν λύσεις είναι φανερή σε όλους τους τομείς», τονίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο EurActiv.gr.
Ο ίδιος σημειώνει ακόμη πως το Ποτάμι «θα συνεχίσει να είναι η χρήσιμη δύναμη έχοντας στο νου τη χώρα και όχι τις δημοσκοπήσεις. Οι περισσότεροι Έλληνες – πολλοί περισσότεροι από όσους μας ψηφίζουν – αναγνωρίζουν ότι ποτέ δε μασήσαμε τα λόγια μας. Ούτε συμβιβαστήκαμε, ούτε τα κάναμε πλακάκια. Προφανώς κάναμε λάθη αλλά δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς. Δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής».
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, «χρειαζόμαστε μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Αλλά αυτές φοβίζουν τα κόμματα της παλιάς πολιτικής». Συμπληρώνει πως «η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παθαίνει αναφυλαξία με το άκουσμα και μόνο της λέξης μεταρρύθμιση».
Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Θεοδωράκη:
Η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup είναι ένα φως στο τούνελ της ελληνικής κρίσης;
Το θέμα είναι να σπάσουμε το τούνελ και όχι να το φωτίσουμε. Μετά από 6 χρόνια κρίσης και 12 αξιολογήσεις οι Έλληνες θέλουν να πάψουν να βλέπουν τη ζωή μέσα από τούνελ. Αλλά αυτό απαιτεί σχέδιο και τολμηρούς πολιτικούς και από αυτά πάσχουμε.
Θα επιμείνω. Η απόφαση του Eurogroup είναι μια θετική εξέλιξη για τη χώρα;
Μα κανείς δεν αμφισβητεί ότι έπρεπε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Όμως για άλλη μια φορά χάσαμε χρόνο και χρήμα. Είχαμε μια χαμένη άνοιξη. Και πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε και ένα χαμένο φθινόπωρο. Στην επόμενη αξιολόγηση τον Οκτώβριο τα ίδια θα γίνουν. Η ανικανότητα να σχεδιαστούν λύσεις είναι φανερή σε όλους τους τομείς.
Ο Γκι Φέρχοφσταντ στην κοινή σας συνέντευξη στις Βρυξέλλες είπε ότι τα μνημόνια δεν έχουν αποτελέσματα στην Ελλάδα γιατί «οι κυβερνήσεις ψηφίζουν αλλά δεν υλοποιούν». Είστε σύμφωνος με αυτή την θεώρηση;
Ο Γκι είπε αυτό που λέμε όλοι στην Ελλάδα. Ότι δεν αρκούν οι οριζόντιες περικοπές και οι φόροι για να βγει μια χώρα από την κρίση. Χρειαζόμαστε μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Αλλά αυτές φοβίζουν τα κόμματα της παλιάς πολιτικής. Η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παθαίνει αναφυλαξία με το άκουσμα και μόνο της λέξης μεταρρύθμιση. Τι σημασία έχει αν πάνε τον ΦΠΑ στο 24% και αυξήσουν λίγο ακόμη τον ΕΝΦΙΑ; Αυτά είναι αποφάσεις λογιστών όχι πολιτικών.
Τι μεταρρυθμίσεις όμως; Φιλελεύθερες όπως αυτές που λέει ο αρχηγός του Alde ή αριστερές όπως αναγγέλλει ο κ. Τσίπρας;
Ποιες είναι οι αριστερές μεταρρυθμίσεις; Τα όσα κάνουν στην παιδεία, είναι οπισθοδρόμηση. Το ίδιο και στη δικαιοσύνη. Ή μήπως οι τοποθετήσεις κολλητών στα κρίσιμα πόστα είναι μεταρρυθμίσεις; Η χώρα έχει ανάγκη από μεγάλες αλλαγές που προϋποθέτουν συγκρούσεις με τις κακές συνήθειες του παρελθόντος.
Η κυβέρνηση πάντως υποστηρίζει ότι αποκαθιστά αδικίες δεκαετιών. Και μετακυλά τα βάρη από τους φτωχούς στους πλούσιους.
Μόλις χθες αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να ξεπλύνει τους υπουργούς, τους βουλευτές και τα μεγαλοστελέχη του κράτους που κατέχουν offshore. Και την περασμένη εβδομάδα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αντί να κόψουν συγκεκριμένες σπατάλες του κράτους όπως του έχουμε υποδείξει, πρόσθεσαν άλλες 75 καλοπληρωμένες θέσεις στις κορυφές των υπουργείων. Έχουμε το πιο σπάταλο πολιτικό σύστημα.
Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όλα τα άλλα είναι μπουρδολογία με αριστερή χρυσόσκονη.
Συμφωνείτε όμως ότι η χώρα χρειάζεται πλέον πολιτική σταθερότητα προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα και να προσελκύσουμε επενδύσεις;
Οι επενδύσεις, έχετε δίκιο, είναι το μεγάλο ζητούμενο. Αλλά παρά το γεγονός ότι έχουν πέσει οι τιμές, τα μεροκάματα, οι αξίες, επενδύσεις δεν έρχονται. Είναι μόνο το 10% του ΑΕΠ όταν στην Ευρώπη είναι κατά μέσο όρο το 20%. Η χώρα πρέπει να φύγει από την γκρίζα ζώνη της αβεβαιότητας. Να υπάρξει σταθερότητα στην οικονομία αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν την επαύριον της ψήφισης ενός νόμου βγαίνουν τα πρωτοκλασάτα στελέχη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και λένε ότι «αυτά που ψηφίσαμε συνιστούν έγκλημα» και οι φόροι που βάζουμε είναι άδικοι. Αυτό είναι κάλεσμα για φοροδιαφυγή. Με πoιο κουράγιο θα συνεχίσει ο πολίτης να προσφέρει;
Ποια είναι τα επόμενα βήματα για το Ποτάμι; Τι θα αλλάξετε προκειμένου να επανέλθει στα πρώτα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά του;
Το Ποτάμι θα συνεχίσει να είναι η χρήσιμη δύναμη έχοντας στο νου τη χώρα και όχι τις δημοσκοπήσεις. Οι περισσότεροι Έλληνες – πολλοί περισσότεροι από όσους μας ψηφίζουν – αναγνωρίζουν ότι ποτέ δε μασήσαμε τα λόγια μας. Ούτε συμβιβαστήκαμε, ούτε τα κάναμε πλακάκια. Προφανώς κάναμε λάθη αλλά δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς. Δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής.
Είμαστε 3.000 πολίτες σε όλη την Ελλάδα που τολμάμε – συγκρουόμαστε – προτείνουμε. Ούτε διαφημιστικά γραφεία έχουμε, ούτε χρηματοδοτήσεις. Ελπίζω όλα αυτά να αναγνωριστούν και από τους ψηφοφόρους. Θα προτιμούσα στην παρούσα ζωή.
Σε συνεντεύξεις σας σε διεθνή ΜΜΕ επαναλάβατε την πρόταση σας για ένα New Deal. Σε ποιους απευθύνεστε; Είναι μια κίνηση προς τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων; Αυτούς καλείτε σε ένα New Deal;
Είναι μια πρόταση στην ελληνική κοινωνία. Αν δεν υπάρξει μια μεγάλη συμφωνία των υγιών δυνάμεων της οικονομίας, της κοινωνίας, του πολιτισμού, δεν θα βγούμε ποτέ από την κρίση. Δέκα μεγάλες αλλαγές και δύο χρόνια χωρίζουν την γκρίζα Ελλάδα από την Ελλάδα που θέλουμε, την Ελλάδα που αξίζει να παραδώσουμε στα παιδιά μας. Αρκεί να το πάρουμε απόφαση, να συνεργαστούμε παραμερίζοντας τους λαϊκιστές και τους οπισθοδρομικούς.
Η μετεγκατάσταση των προσφύγων συναντά αντιδράσεις σε πολλές χώρες της ΕΕ. Πως θα πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα που δέχτηκε το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα;
Οι Έλληνες φιλοξένησαν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και αυτό θα πρέπει να μην το ξεχνούν οι άλλοι λαοί της Ευρώπης. Το κοινό μας σπίτι δεν είναι μόνο μια νομισματική ένωση είναι μια ήπειρος αλληλεγγύης και πολιτισμού. Ας κάνουμε λοιπόν όλοι το καθήκον μας και ας αφήσουμε τις υπεκφυγές. Ας αποδείξουμε ότι θέλουμε μια πραγματικά ενωμένη Ευρώπη και όχι μια συμμαχία μόνο για τα εύκολα.
Η ακροδεξιά ανεβαίνει σε όλη την Ευρώπη, με πρόσφατο παράδειγμα την Αυστρία. Πολλοί λένε ότι ευθύνονται οι πολιτικές της λιτότητας και το προσφυγικό. Ποια είναι η δική σας εξήγηση;
Η φτώχεια δεν σε κάνει ακροδεξιό. Η απουσία πολιτικής, η απουσία αποφάσεων, η απουσία σχεδιασμού είναι αυτές που δημιουργούν φόβο στην κοινωνία. Και μετά έρχεται ο λαϊκισμός που είναι διάσπαρτος στο ίντερνετ, στα κοινωνικά δίκτυα, σε πολλά νέα Μέσα και θρέφει την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Όταν λοιπόν νικάει η παραπολιτική, η αδράνεια και ο λαϊκισμός τότε οι ακραίοι και οι συνωμοσιολόγοι αλωνίζουν. Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε και όχι μόνο στην Αυστρία αλλά δυστυχώς και στην Κύπρο και βέβαια στην Ελλάδα.