Πληθαίνουν οι πιέσεις στην Αθήνα να επισπεύσει την λήψη νέων μέτρων ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήρθε σήμερα να διαψεύσει επισήμως την κυβέρνηση στα όσα είπε περί «προγραμματισμένης και άνευ σημασίας αποχώρησης των εκπροσώπων της τρόικα».

Κι όχι μόνο. Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών είπε ευθέως ότι η επόμενη δόση θα καταβληθεί μόνο αν δοθεί το πράσινο φως από την τρόικα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ουσιαστικά μέσα σ’ αυτή την εβδομάδα και πριν λήξει η δεκαήμερη προθεσμία που δόθηκε από τους επικεφαλείς της τρόικα, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ψηφίσει νόμους και να έχει πάρει τα μέτρα που της ζητήθηκαν.

Μεταξύ αυτών είναι η ακόμα δραστικότερη συρρίκνωση του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα με ότι σημαίνει αυτό για το εργασιακό στάτους των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και για την ποιότητα πλέον των παρεχόμενων υπηρεσιών σε τομείς όπως η υγεία και η παιδεία. Ας σημειωθεί ότι χθες και ο Τρισέ « αποκάλυψε» ότι οι αξιωματούχοι της τρόικας, έδωσαν στην κυβέρνηση τον χρόνο να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις.

«Ο χρόνος είναι προφανώς εξαιρετικά σύντομος, για να πάρει η ελληνική κυβέρνηση τις αποφάσεις που απαιτούνται από τις τρέχουσες συνθήκες», δήλωσε ο κ. Τρισέ και συμπλήρωσε με νόημα: «Αυτό που ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση είναι να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα, τίποτε περισσότερο».

«Ξόδευαν περισσότερο από τα έσοδά τους και αυτό δεν ήταν δυνατό να συνεχισθεί. Υπάρχει ακόμη χρόνος για επιστροφή σε μία φυσιολογική κατάσταση, αλλά μένει ακόμη να υιοθετηθούν τα μέτρα».