«Η έκθεση του ΔΝΤ ενόψει της συζήτησης στο Εurogroup για το χρέος, αποτυπώνει με σαφήνεια το αδιέξοδο στο οποίο κινδυνεύει να βρεθεί η χώρα τα επόμενα χρόνια», επισημαίνει το Ποτάμι και τονίζει: «Αν δεν υπάρξει ένα μεταρρυθμιστικό σοκ καμία ανάπτυξη δεν θα έρθει. Ο μόνος δρόμος αντιστροφής αυτής της τάσης είναι μια μεγάλη συμφωνία (ένα new deal) μεταξύ πολιτικών δυνάμεων, και κοινωνικών εταίρων για μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα ανατρέψουν τις δυσμενείς προβλέψεις».
Σύμφωνα με το Ποτάμι, η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη, αλλά δεν αρκεί κι ούτε πρέπει να μετατραπεί σε άλλον έναν επικοινωνιακό μύθο. «Για να έρθει ανάπτυξη χρειάζεται σχέδιο και σοβαρότητα, πράγματα ασύμβατα με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», αναφέρει και τονίζει ότι «πρέπει να επιδιώξουμε μεγαλύτερη στήριξη από την ΕΕ και συμμαχίες με δυνάμεις που πιέζουν για μια πιο γενναία ρύθμιση του χρέους, όχι μόνο με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κι επέκταση της περιόδου χάριτος, αλλά και με τη μετατροπή των επιτοκίων από μεταβλητά σε σταθερά Γι’ αυτό η κυβέρνηση ας σταματήσει τους επικοινωνιακούς πανηγυρισμούς».
Το Ποτάμι παρατηρεί ότι οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που προβλέπει το Ταμείο και η διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα, δείχνουν ότι η Ελλάδα θα σέρνεται και η κοινωνία δεν θα σηκώσει κεφάλι.
«Η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ στην ευκολία στο επιχειρείν και σε δείκτες που αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξη (γραφειοκρατία, ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης κλπ). Και θα χάνει συνεχώς έδαφος αν η κυβέρνηση συνεχίσει το ίδιο βιολί. Αλλά μέχρι πρότινος η κυβέρνηση, δείχνοντας για άλλη μια φορά πολιτική μυωπία, δεν ήθελε καν στο πρόγραμμα το ΔΝΤ που είναι ο μεγαλύτερος μοχλός πίεσης προς την ΕΕ για γενναία μείωση του χρέους», παρατηρεί το Ποτάμι.