Επίσκεψη αυτοψίας στο Ελληνικό όπου βρίσκονται περίπου 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες έκανε το πρωί ο Σταύρος Θεοδωράκης, συνοδευόμενος από τους τρεις δημάρχους της περιοχής: τον Γιάννη Κωνσταντάτο, δήμαρχο Ελληνικού- Αργυρούπολης, τον Ανδρέα Κονδύλη, δήμαρχο Αλίμου και τον Γιώργο Παπανικολάου, δήμαρχο Γλυφάδας.
Κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι παρά τις προσπάθειες των δήμων υπάρχουν ανυπέρβλητα προβλήματα που δεν θα λυθούν αν ο χώρος δεν αποσυμφορηθεί. Παρ’ όλα αυτά, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού, η κυβέρνηση έχει σκοπό να φέρει στο Ελληνικό επιπλέον 500 μετανάστες. «Οι δήμοι όλους αυτούς τους μήνες, χωρίς οικονομική βοήθεια από την κεντρική εξουσία, προσπαθούν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες ζωής με τη συνεργασία λίγων εθελοντών και κάποιον ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται ακόμα στην περιοχή». Όπως επεσήμανε ο κ. Θεοδωράκης, η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει τα στρατόπεδα του υπουργείου Εθνικής άμυνας που δεν χρησιμοποιούνται ώστε να δημιουργηθούν μικρότερα και επαρκέστερα κέντρα φιλοξενίας.
Ο δήμαρχος Ελληνικού- Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος από την πλευρά του σημείωσε ότι: «Αυτό που συμβαίνει είναι προσβολή και για τους ίδιους τους μετανάστες και για τις τοπικές μας κοινωνίες», ενώ ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης τόνισε: «Η κατάσταση στο Ελληνικό εκθέτει διεθνώς τη χώρα με άθλιες συνθήκες διαμονής». Τέλος, ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου προσέθεσε: «Η κατάσταση πλέον είναι απολύτως επικίνδυνη για την δημόσια υγεία και την δημόσια ασφάλεια».
Ολόκληρη η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη:
«Διαπιστώσαμε με τους δημάρχους της περιοχής ότι αυτό που φοβόμασταν έχει ήδη γίνει. Υπάρχουν εδώ 4.000 – 4.500 άνθρωποι και η περιοχή έχει μεταβληθεί σ’ ένα γκέτο. Είναι λογικό να μην μπορεί να φροντίσει, ο κάθε δήμος αυτούς τους ανθρώπους. Ζητάμε από την κυβέρνηση να πάρει κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις. Αντί να αποσυμφορήσει το χώρο και να οδηγήσει αυτούς τους ανθρώπους σε άλλες δομές, έχουμε αναφέρει συγκεκριμένα ποιες δομές καθώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα κλειστά στρατόπεδα και να δημιουργηθούν εκεί καλύτερες συνθήκες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, μαθαίνουμε τώρα ότι φέρνουν καινούργιο κόσμο από τον Πειραιά. Η Κυβέρνηση παίζει μονόπολη με τους πρόσφυγες. Αυτό το παιχνίδι όμως πρέπει να σταματήσει γιατί είναι επικίνδυνο. Και για τους ίδιους τους ανθρώπους, οι συνθήκες το καλοκαίρι θα είναι πολύ πιο δύσκολες, αλλά και για την περιοχή. Δεν μπορούμε να έχουμε στην παραλιακή λεωφόρο ένα γκέτο που προσβάλλει και τους Έλληνες και την υπόθεση της προσφυγιάς και των μεταναστών».
Αναλυτικά οι δηλώσεις των τριών δημάρχων:
Γιάννης Κωνσταντάτος – δήμαρχος Ελληνικού- Αργυρούπολης
«Αυτό που συμβαίνει στο Ελληνικό έχει να κάνει με την αξία του ανθρωπισμού και πάνω απ’ όλα πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας το ρόλο του μέσα σ΄ αυτό. Εμείς ως δήμοι κάναμε το καθήκον μας από τη πρώτη στιγμή, έχουμε υποστηρίξει στο μέγιστο δυνατό βαθμό χωρίς καμία απολύτως ανταπόδοση και βοήθεια από το κράτος τους ανθρώπους αυτούς. Αλλά αυτό που συμβαίνει είναι προσβολή και για τους ίδιους τους μετανάστες και για τις τοπικές μας κοινωνίες. Εδώ και τώρα το Ελληνικό πρέπει να κλείσει, όχι να αποσυμφορηθεί αλλά να κλείσει».
Ανδρέας Κονδύλης – δήμαρχος Αλίμου
«Η κατάσταση στο Ελληνικό ξεκίνησε πριν από εννέα μήνες ως μια προσωρινή λύση. Έχει εξελιχθεί σε μια μόνιμη λύση που εκθέτει διεθνώς τη χώρα με άθλιες συνθήκες διαμονής για τους ανθρώπους που φιλοξενούνται εδώ και με πολύ κακές συνθήκες και κινδύνους για τη δημόσια υγεία και τη δημόσια ασφάλεια. Περιμένουμε να μάθουμε από την κυβέρνηση πότε θα σταματήσει αυτό το αίσχος».
Γιώργος Παπανικολάου – δήμαρχος Γλυφάδας
«Σε συνέχεια των επιστολών που έχουμε στείλει στην κυβέρνηση και στους πολιτικούς αρχηγούς, επί τόπου σήμερα, εξηγήσαμε και στον κ. Θεοδωράκη, στον επικεφαλής του Ποταμιού την κατάσταση που επικρατεί σήμερα εδώ. Πλέον μετά τους μήνες που πέρασαν δεν υπάρχει κανένα άλλο περιθώριο για οποιαδήποτε ανοχή, αντοχή, από την πλευρά μας και οποιαδήποτε κατανόηση, στα ψεύδη και τη κοροϊδία που έχουμε υποστεί το προηγούμενο διάστημα. Η κατάσταση πλέον είναι απολύτως επικίνδυνη για την δημόσια υγεία και την δημόσια ασφάλεια».
Τον επικεφαλής του Ποταμιού συνόδευσε η Ολυμπία Αναστασοπούλου, υπεύθυνη του τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης.