Γυναίκες που κρατούνται ενώ έχει συμπληρωθεί ένα εξάμηνο κράτησης, μακροχρόνια διαμένουσες στην Ελλάδα που δεν διαθέτουν την απαραίτητη νομική συνδρομή, μία ανήλικη και άλλες ευάλωτες περιπτώσεις γυναικών, εντόπισε κατά τη χθεσινή επίσκεψή της στο κέντρο κράτησης γυναικών Ελληνικού αντιπροσωπεία του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.
Η επίσκεψη των βουλευτών Βασιλικής Κατριβάνου, Ελένης Σταματάκη και Γιώργου Ψυχογιού, της συντονίστριας του Τμήματος, Κατερίνας Κνήτου και του μέλους, Σωτηρίας Χήρα, έγινε προκειμένου να διαπιστωθούν οι όροι και οι συνθήκες κράτησης.
Όπως περιγράφεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, χθες στο κέντρο κρατούνταν 41 γυναίκες διαφόρων εθνικοτήτων και σύμφωνα με τον διευθυντή του κέντρου, 31 κρατούμενες έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου και περιμένουν την απόφαση. Η αντιπροσωπεία εντόπισε μία ανήλικη από τη Συρία, δύο γυναίκες που παραμένουν στο κέντρο και μετά την πάροδο του εξαμήνου, όπως και τη Σανάα Τάλεμπ, η οποία έχει συμπληρώσει δωδεκάμηνο κράτησης. Γι’ αυτές τις τέσσερις περιπτώσεις τα μέλη του Τμήματος ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους.
Επίσης, η αντιπροσωπεία διαπίστωσε ότι «πολλές από τις κρατούμενες βρίσκονται, ήδη, πολλά χρόνια στην Ελλάδα και ενώ θα μπορούσαν να αιτηθούν άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς ή εξαιρετικούς λόγους, δεν διαθέτουν την απαραίτητη νομική ενημέρωση και συνδρομή. Εξάλλου, στο κέντρο κράτησης δεν υπάρχουν μόνιμοι γιατροί, διερμηνείς, κοινωνικοί λειτουργοί και δικηγόροι. Αυτές τις υπηρεσίες παρέχει από τον περασμένο Οκτώβριο η ΜΚΟ Praksis, ωστόσο, όπως τονίζουν, το πρόγραμμα λήγει στο τέλος Απριλίου 2016 και αν δεν ανανεωθεί το πρόβλημα θα είναι οξύ.
Τέλος, ιδιαίτερο ζήτημα εντόπισαν ότι υπάρχει με ασθενείς που πάσχουν από ψυχικές νόσους και παραμένουν κρατούμενες χωρίς να παρακολουθούνται, καθώς και με διαβητικές που δεν έχουν δυνατότητα ειδικής διατροφής.
Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αντίθεσή του στην ύπαρξη κέντρων κράτησης και υπογραμμίζει ότι σε κάθε περίπτωση και με βάση τη νομοθεσία η κράτηση είναι μέτρο έσχατο και εξατομικευμένο και δεν μπορεί να υπερβαίνει το διάστημα των έξι μηνών.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, χθες το βράδυ η Σανάα Τάλεμπ αποφυλακίστηκε, ενώ και η ανήλικη Σύρια αφέθηκε ελεύθερη και ξεκίνησε η διαδικασία επανένωσής της με τον πατέρα της, ο οποίος ζει στη Γερμανία.