Το Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης και Νέας Σμύρνης του Δήμου Νέας Σμύρνης εγκαινίασε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος υπογραμμίζοντας ότι είναι μία πραγματική κοσμηματοθήκη της Ιστορίας μας και της Εθνικής μας Κληρονομιάς. «Απ΄ αυτό το Μουσείο, απ΄ αυτή την κοσμηματοθήκη ιστορίας, θέλω να συγκρατήσουμε δύο μηνύματα τα οποία αποτελούν σταθμά χρέους για μας αλλά και δείκτες πορείας γι΄ αυτά που πρέπει να υπερασπισθούμε στο δύσκολο μέλλον το οποίο μας περιμένει» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.
Όπως ανέφερε «Πριν απ΄ όλα οφείλουμε να θυμόμαστε την προσφορά της Ιωνίας στο Πνεύμα και τον Πολιτισμό, από την Αρχαία Ελλάδα», καθώς επίσης και το γεγονός ότι από τον ίδιο χώρο, μέσ΄ από τον κουρνιαχτό της Μικρασιατικής Καταστροφής, ήρθε ένα άλλο κύμα ανθρώπων του πνεύματος, που μπόλιασε ξανά, στον 20ο αιώνα πια, τον Πολιτισμό μας και την Ιστορία μας. «Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε την συνεισφορά των Ελλήνων της Μικράς Ασίας -και της ίδιας της Σμύρνης- στην αναγέννηση του Σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού» ανέφερε ο Πρόεδρος.
Παράλληλα, επισήμανε ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχνάμε τι συνέβη στην Σμύρνη, στην Μικρά Ασία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Όπως δεν πρέπει να ξεχνάμε την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων, μιας και μιλάμε για μια Πόλη που φιλοξενεί αρκετούς από εκείνους που κουβαλάνε αντίστοιχες μνήμες. «Να θυμόμαστε λοιπόν το αίμα που χύθηκε, το αίμα όλων εκείνων των ανθρώπων όχι γιατί θέλουμε να πάρουμε εκδίκηση. Σας διαβεβαιώ ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε και την Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας είναι γιατί η προστασία του Ανθρώπου, η υπεράσπιση του Ανθρώπου, δεν είναι δεδομένη σήμερα. Το βλέπουμε, το ζούμε» υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στο Προσφυγικό ζήτημα, επισήμανε ότι υπάρχουν κάποιοι -ακόμη και εταίροι μας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης- οι οποίοι επιδεικνύουν φοβικά και αντιδημοκρατικά σύνδρομα, εντελώς αντίθετα προς τις αρχές και τις αξίες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και τόνισε ότι «Εμείς, οι Έλληνες, οι οποίοι έχουμε την παράδοση των Ικετών της Αρχαιότητας, μπορούμε και πρέπει να τους διδάξουμε με το παράδειγμά μας -και το πράττουμε καθημερινά- με ποιον τρόπο οφείλουμε να υπερασπισθούμε τον ‘Ανθρωπο και την αξία του».
Πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ‘Ανθρωπος κινδυνεύει σήμερα από την απειλή της νέας βαρβαρότητας, που έχει αυτή την μορφή της τρομοκρατίας η οποία διαπράττει εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. «Με δεδομένο λοιπόν, ότι η υπεράσπιση του Ανθρώπου, τούτη την ώρα δεν είναι αυτονόητη για πολλούς, εμείς θα θυμόμαστε το αίμα που χύθηκε, ακριβώς για να υπερασπισθούμε τον ‘Ανθρωπο. Όχι μόνο τον Έλληνα, αλλά τον ‘Ανθρωπο γενικά, σε μια από της πιο κρίσιμες φάσεις της Ανθρωπότητας» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.
Η έκθεση που παρουσιάζεται στο Μουσείο, διακρίνεται σε τέσσερις περιοχές: H πρώτη αφορά σε μια γνωριμία με τους τόπους, τα μακροσκοπικά γεωπολιτικά χαρακτηριστικά και την ιστορική τους εξέλιξη. Η δεύτερη αφορά στην ιστορική εξέλιξη και στην μετάβαση από τη Σμύρνη στη Νέα Σμύρνη με ενδιάμεσο σταθμό την καταστροφή και την προσφυγιά των Σμυρνιών. Η τρίτη αφορά στην ιστορία της Νέας Σμύρνης και στην κληρονομιά της Σμύρνης και το πολιτιστικό μνημονικό απόθεμα και το σύστημα αξιών που δημιουργήθηκε στη Σμύρνη και μεταλαμπαδεύτηκε στη διάδοχο πόλη. Τέλος, η τέταρτη περιοχή περιλαμβάνει τις δράσεις εκείνες που στηρίζονται στη συμμετοχή των πολιτών.