Αναμνηστική πλάκα στη μνήμη των Ελληνίδων που βρήκαν τον θάνατο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ράβενσμπρουκ, αποκαλύφθηκε χθες, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη, στο πλαίσιο της τελετής μνήμης που πραγματοποιήθηκε, όπως κάθε χρόνο, για την απελευθέρωση των κρατουμένων από τον Κόκκινο Στρατό (30.4.1945).
Ο κ. Ξυδάκης, στην ομιλία του, ανέδειξε την απόσταση που χωρίζει τα ανθρωποκεντρικά ιδεώδη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, που συμπεριελάμβανε -δεν απέκλειε- τον ξένο, από την ναζιστική ιδεολογία. Αυτή την ανθρωπιστική παρακαταθήκη, τόνισε ο υπουργός, «την βλέπουμε καθημερινά στη στάση των Ελλήνων έναντι των προσφύγων». Τι θα αποτελούσε όμως πραγματική δικαίωση για τα θύματα του Ράβενσμπρουκ, διερωτήθηκε ο κ. Ξυδάκης, για να τονίσει: «Η δικαίωση όλων αυτών των ανθρώπων μπορεί να είναι μόνο αποτέλεσμα μιας πολιτικής στάσης προσώπων, κυβερνήσεων και θεσμών που στο επίκεντρό της έχει τον άνθρωπο και όχι το κέρδος. Μόνο όταν ως πολίτες, αλλά και ως μέλη κυβερνήσεων σεβαστούμε χωρίς περιορισμούς την ανθρώπινη ύπαρξη και αναγνωρίσουμε στον “ξένο” τα ίδια δικαιώματα όπως στον εαυτό μας και στον εαυτό μας τις ίδιες υποχρεώσεις που απαιτούμε από τους άλλους, τότε ίσως θα έχουμε κάνει ένα μικρό βήμα προς έναν ειρηνικό και πιο δίκαιο κόσμο».
Κατά τη διάρκεια της τελετής των αποκαλυπτηρίων διαβάστηκαν από τους παρευρισκόμενους τα ονόματα των φυλακισμένων του Ράβενσμπρικ, όπως τα συγκέντρωσε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φίλων του Ράβενσμπρικ, μια πρωτοβουλία Ελλήνων της Γερμανίας. Επίσης, η τελετή, στην οποία συμμετείχαν αντιπροσωπείες από πολλές χώρες της Ευρώπης, εκπρόσωποι της καθολικής και της εβραϊκής εκκλησίας, αντιφασιστικοί σύλλογοι και εκπρόσωποι κινημάτων για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, περιλάμβανε ομιλίες από επιζώντες ή απόγονους επιζώντων του στρατοπέδου, τον δήμαρχο της πόλης και μέλη της τοπικής κυβέρνησης. Επιπλέον οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση μνήμης απόθεσαν τριαντάφυλλα στη λίμνη όπου ριχνόταν η στάχτη των θυμάτων των κρεματορίων του στρατοπέδου, λίμνη της οποίας την ύπαρξη, σύμφωνα με μαρτυρίες, αγνοούσαν οι κρατούμενοι του στρατοπέδου.
Στο πλαίσιο της τελετής, ο κ. Ξυδάκης επισκέφτηκε τους χώρους του πρώην στρατοπέδου συγκέντρωσης, ξεναγούμενος από την Ελένη Βίνκελ, εκπρόσωπο του Συνδέσμου Φίλων του Ράβενσμπρικ στο Βερολίνο, και στάθηκε στο κελί όπου εκτίθενται αντικείμενα των Ελλήνων κρατούμενων.
Με την τελετή των αποκαλυπτηρίων στο Ράβενσμπρικ ολοκληρώθηκε τριήμερη επίσκεψη του ΑΝΥΠΕΞ στο Βερολίνο.
Συναντήσεις στο Βερολίνο για το προσφυγικό
Η προσφυγική κρίση ήταν όμως στο επίκεντρο και των συναντήσεων που είχε ο κ. Ξυδάκης κατά την παραμονή του στο Βερολίνο, με την υφυπουργό Εσωτερικών Έμιλι Χάμπερ, αλλά και με τον υφυπουργό Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ.
Η κ. Χάμπερ, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, διετύπωσε κάποιες επιφυλάξεις για τον κίνδυνο «ο μακρύς κατάλογος εξαιρέσεων στην νομοθεσία για το άσυλο να δημιουργήσει μπλοκαρίσματα και πολλές παραμονές και όχι επιστροφές» μεταναστών.
«Εφαρμόζουμε τον νόμο, τον οποίο σέβεστε κι εσείς, σεβόμαστε κι εμείς. Δεν έχουμε μικρότερο κράτος Δικαίου από την Γερμανία», ήταν η απάντηση του κ. Ξυδάκη, ο οποίος εξήγησε ότι σε μεγάλο βαθμό οι νόμοι που εφαρμόζονται αφορούν Διεθνές Δίκαιο, ενώ ενσωματώνουν και ευρωπαϊκές οδηγίες. «Θα κάνουμε αυτό που πρέπει, γρήγορα και σωστά», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τη βοήθεια που χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση, ο κ. Ξυδάκης επισήμανε στο γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε μεταφραστές/διερμηνείς και ειδικούς ασύλου, τους οποίους έχει ζητήσει από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες. Όπως εξήγησε ο υπουργός, η ελληνική Υπηρεσία Ασύλου προσλαμβάνει ήδη προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με στόχο να φθάσει τους 1.000-1.500, προκειμένου να μπορεί να διεκπεραιώσει στον προβλεπόμενο χρόνο τον όγκο των αιτημάτων.
Αναφερόμενος στο Σχέδιο Δράσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, ο κ. Ξυδάκης διευκρίνισε ότι «δεν μπορούμε να σταματήσουμε τώρα την συμφωνία, την έχουμε κάνει και πρέπει να δούμε πώς θα δουλέψει». Έκανε πάντως λόγο για «πολύ εύθραυστη, πολύ δύσκολη συμφωνία, με υψηλές τεχνικές απαιτήσεις και πολιτικά ρίσκα» και σημείωσε ότι «η Τουρκία είναι σε μια αμφίβολη κατάσταση, χρειάζεται την Ευρώπη και η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα».
Κληθείς να σχολιάσει τον ρόλο των Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων, δήλωσε ότι έχουν κι αυτές το δικό τους δίκιο και τη δική τους οπτική, αλλά «δεν πρόκειται ποτέ να φροντίσουν αν ένα κράτος καταρρεύσει από ένα ιστορικό φαινόμενο ή όχι». Έχει διαφορετική ευθύνη έναντι των πολιτών του και της ιστορίας ένα κράτος από μια ΜΚΟ, η οποία δεν λογοδοτεί σε κανέναν, συνέχισε ο υπουργός, για να καταλήξει λέγοντας ότι πρέπει και οι πολίτες να ασκήσουν κριτική στις ΜΚΟ, για το πόσα χρήματα λαμβάνουν και από πού και για το πώς τα διαθέτουν. «Υπό μια έννοια, η κρίση είναι Raison d’ Etre (λόγος ύπαρξης) για τις ΜΚΟ», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην διαδικασία αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου, ο κ. Ξυδάκης δήλωσε ότι η Αθήνα τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης νέου, κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, στο οποίο θα πρέπει να αλλάξουν ριζικά κάποιες παραδοχές. Ένας άνθρωπος που εισέρχεται στην ΕΕ και ζητεί άσυλο, πρέπει να μπορεί να το κάνει στη χώρα εισόδου, αλλά η αίτηση να εξετάζεται και να κατανέμεται, εφόσον γίνει αποδεκτή, σε όλα τα κράτη-μέλη, με σύστημα ποσοστώσεως».