Την ανάγκη ταχείας, ενιαίας και ομοιόμορφης εφαρμογής των αποφάσεων που λαμβάνονται στο υψηλότερο επίπεδο της ΕΕ, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης, σε παρέμβασή του στο άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Άμστερνταμ με πρωτοβουλία της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ.

«Η σημερινή μας συζήτηση λαμβάνει χώρα εντός ενός ευρύτερου πλαισίου, όπου οι φόβοι που εκφράζουν οι ευρωπαίοι πολίτες για το μέλλον της ΕΕ έχουν αποκτήσει χαρακτηριστικά καταιγίδας», σημείωσε και επισήμανε πως «πρέπει να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, στην προσφυγική/μεταναστευτική κρίση, στην οικονομική και νομισματική κρίση με την παρατεταμένη υψηλή ανεργία, την επιβράδυνση της ανάπτυξης, και την ταχέως αυξανόμενη φτώχεια, καθώς και τις τρομοκρατικές επιθέσεις με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι».

Στη σημερινή συνεδρίαση συζητήθηκε η πρόταση για την ενίσχυση του ρόλου του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στην προετοιμασία και παρακολούθηση των αποφάσεων των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων καθώς και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020, σε συνέχεια σχετικής διάσκεψης που διοργάνωσε η Ολλανδική Προεδρία στο Άμστερνταμ στις 28 Ιανουαρίου.

Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Ξυδάκης ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τα πρόσφατα περιστατικά στην Ειδομένη.