Τις «εργώδεις» προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για ταχεία δημοσιονομική προσαρμογή αναγνώρισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Τεχνολογίας της Γερμανίας Στέφαν Καπφέρερ σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε με τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδης.
Όπως τόνισε, η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τις προσπάθειες της Ελλάδας και του ελληνικού λαού για δημοσιονομική εξυγίανση. «Υποκλινόμεθα σε αυτές», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, ο Γερμανός αξιωματούχους σημείωσε πως οι περιοριστικές πολιτικές δεν αρκούν και πως μακροπρόθεσμα θα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη.
«Η Γερμανία είναι διατεθειμένη να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε προσθέτοντας πως αυτήν την περίοδο γίνεται μία επενδυτική επίθεση προς την Ελλάδα. Αναφερόμενος στους τομείς προτεραιότητας, δήλωσε τη στήριξη να εστιάσει στην παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς και στην εμβάθυνση της συνεργασίας στο σκέλος των επενδύσεων.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε ότι με τη γερμανική πλευρά μετά την 21η Ιουλίου έχει χτιστεί μία γέφυρα ανάπτυξης καθώς η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να προέλθει μόνο από περιοριστική πολιτική, αλλά κυρίως από τις επενδύσεις, του κοινοτικούς πόρους και την ενίσχυση των εξαγωγών. «Η Γερμανία είναι ο πιο σημαντικός μας στρατηγικός εταίρος», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας πως πλέον δίνεται προτεραιότητα στην εμβάθυνση της συνεργασίας.
Αναφερόμενος από την πλευρά του στις προτεραιότητες της ελληνογερμανικής σύμπραξης, εστίασε:
1. Στην παροχή τεχνογνωσίας στους τομείς των εξαγωγών, του εμπορίου, του ανταγωνισμού και της ρευστότητας
2. Στην αναζήτηση πόρων μέσω της ευρωπαϊκής τράπεζας επενδύσεων, της κρατικής γερμανικής τράπεζας επενδύσεων (ΚWS) αλλά και του υπο σύσταση ελληνικού χρηματοοικονομικού σχήματος για την στήριξη της ρευστότητας.
3. Στην χαρτογράφηση των ελληνικών αναπτυξιακών ευκαιριών.
«Στους τρεις αυτούς τομείς θα εργαστούμε εντατικά», είπε ο υπουργός.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας τόνισε ότι για την ανάπτυξη της ρευστότητας στην ελληνική αγορά βολιδοσκοπούνται πολλά μοντέλα. Ερωτηθείς πότε εκτιμά ότι η Eλλάδα θα επιστρέψει στις αγορές δήλωσε ότι θα ήταν τολμηρό να επιχειρήσει μια τέτοια πρόβλεψη, και προσέθεσε ότι η επιστροφή στις χρηματαγορές θα συνδυαστεί με την ανάκτηση της αναπτυξιακής δυναμικής.