Τα «περί επαναδιαπραγμάτευσης» με την τρόικα για το χρονοδιάγραμμα και τους στόχους του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας και τις ιδιωτικοποιήσεις, που κυκλοφορούν σήμερα σε μεγάλη μερίδα του Τύπου, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών με σχετική ανακοίνωση: «Η Ελλάδα πρέπει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει διεθνώς και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργηθεί η αίσθηση της χαλάρωσης».

Παραπέμποντας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πρόσφατα τη Δευτέρα 22 Αυγούστου, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει πως «ιδίως τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μία πάρα πολύ λεπτή και σκληρή διαπραγμάτευση για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, η Ελλάδα πρέπει να κάνει τα πάντα ώστε να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει διεθνώς και δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να δημιουργηθεί η αίσθηση της χαλάρωσης».

Για την ερχόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί συζήτηση με την τρόικα με θέμα τα μακροοικονομικά δεδομένα τα οποία έχουν διαμορφωθεί τους πρώτους οκτώ μήνες του 2011 «και επί τη βάση αυτών προφανώς θα αξιολογηθούν οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας».

Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Βενιζέλος επαναλαμβάνει ότι στη πρώτη φάση των ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνονται δικαιώματα και περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου τα οποία μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν με γρήγορες διαδικασίες, ενώ «όπου συμμετέχει η παράμετρος της χρηματιστηριακής αξίας θα διαμορφωθούν μηχανισμοί ενσωμάτωσης μελλοντικών αναβαθμίσεων της».

Αφορμή για τη δήλωση του ΥΠΟΙΚ αποτέλεσαν σημερινά δημοσιεύματα ή σχόλια, σύμφωνα με τα οποία, από τις χθεσινές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ προκύπτει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να «επαναδιαπραγματευθεί» με την τρόικα το χρονοδιάγραμμα και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής και στήριξης της ελληνικής οικονομίας ή ότι θα αλλάξει το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.