«Πρέπει με κάθε τρόπο πρόσφυγες και μετανάστες να αντιληφθούν, ότι η Ειδομένη είναι ένα απόλυτο αδιέξοδο για αυτούς. Δεν υπάρχει δρόμος προς τα εμπρός. Επειδή το 100% δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα, αλλά θέλει να προωθηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η λύση για αυτούς είναι μόνο τα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, που είναι απόλυτα οργανωμένα.
Μόνο από εκεί θα έχουν τις προϋποθέσεις να εξεταστεί και να γίνει δεκτό το αίτημά τους» δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ από την Ειδομένη, μετά την επίσκεψή του εκεί, καθώς και στις ανοιχτές οργανωμένες δομές της Νέας Καβάλας και του Χέρσου. Πρόκειται για επίσκεψη που οργανώθηκε από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, με τη συμμετοχή του προέδρου του ΕΚΕΠΥ Νίκου Παπαευσταθίου.
Πιεστικό και εκβιαστικό εις βάρος της πλειοψηφίας κυρίως προσφύγων, χαρακτήρισε ο Τέρενς Κουίκ, το καθεστώς παραπληροφόρησης που απορρέει από τα οργανωμένα συμφέροντα που διακινούν τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα.
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ επέρριψε στα συμφέροντα αυτά τόσο την ευθύνη για υποκίνηση απειλών για απεργία πείνας και ταραχές, όσο και για τον εγκλωβισμό στην Ειδομένη χιλιάδων οικογενειών.
«Δεν θα είχα αντίρρηση να αποδεχτώ, ότι αυτοί που εκβιάζουν τους νόμιμους, ελπίζοντας ότι κάποια ώρα θα ανοίξουν τα σύνορα, να είναι οι σκληροπυρηνικοί παράνομοι, πιστεύοντας ότι θα μπορούσαν να «χωρέσουν» και αυτοί στο πέρασμα των συνόρων» πρόσθεσε.
Ο Τέρενς Κουίκ είπε ότι επικοινώνησε σήμερα με τον Γιάννη Μουζάλα και τον κ. Τόσκα, προσθέτοντας «προσχωρώ στην άποψη του κ. Μουζάλα ότι η Ειδομένη μέσα στον επόμενο μήνα θα αδειάσει σταδιακά και ομαλά. Και έχει δίκιο που αυτής της άποψης είναι και ο κ. Τόσκας».
Απαντώντας σε όσους ρωτούν «γιατί δεν επεμβαίνει η Αστυνομία», ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ έθεσε, από την πλευρά του το ερώτημα «μπορεί να επέμβει με δυναμικό τρόπο η Αστυνομία (προφανώς αυτό ζητούν οι ακραίοι) όταν εδώ συνυπάρχουν 12.000 άνθρωποι, χιλιάδες γυναίκες και παιδιά και ανάμεσά τους μία ισχυρή αντιδραστική πολυπληθής ομάδα επικίνδυνη για όλα»;
Είπε ότι η Τουρκία «εφαρμόζει με πολλά κενά την συμφωνία που προβλέπει εμπλοκή του ΝΑΤΟ, επαναπροώθηση κ.λπ., που νομοτελειακά θα αποκλιμακώσει και την κατάσταση εδώ στην Ειδομένη».
Ο Τέρενς Κουίκ επισήμανε την σημαντική προσφορά των ΜΚΟ, «οι οποίες το μόνο που ζητούν -για να μπορούν να λειτουργούν- είναι ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον».
Έκανε λόγο για σημαντική συνεργασία με την εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και με τον εκπρόσωπο του Οργανισμού «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», όπως και με τον επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού και ευχαρίστησε όλους τους Ερυθροσταυρίτες και τις Ερυθροσταυρίτισσες όπως και τους Ερυθρούς Σταυρούς Γερμανίας και Φινλανδίας, των οποίων οι αποστολές έχουν ήδη εγκατασταθεί στην Βόρεια Ελλάδα.
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, διευκρίνισε ότι ο στρατός δεν υποκαθιστά, ούτε μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο των ΜΚΟ «και πόσο μάλλον στην Ειδομένη, που δεν είναι ένας επιλεγμένος και οργανωμένος χώρος από πλευράς ελληνικού κράτους, αφού αποτελεί αποκλειστική αυθαίρετη επιλογή προσφύγων και μεταναστών».
«Άρα, εκτός από την ενδεχόμενη αποστολή τροφίμων και αυτό σε πολύ περιορισμένη κλίμακα, οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να εμπλακούν με την Ειδομένη» τόνισε ο Τ. Κουίκ, μη παραλείποντας να αναφερθεί και στο πολύ μεγάλο σε όγκο έργο το οποίο έχει επιτελέσει το υπουργείο Άμυνας «του οποίου ηγείται ο υπουργός Πάνος Καμμένος» και ο στρατός «με συντονιστή τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Δημήτρη Βίτσα» σε πολύ ασφυκτικά χρονικά πλαίσια.
«Οφείλω να υπογραμμίσω την αμέριστη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και των τοπικών κοινωνιών, που δείχνουν όλα τα συναισθήματα αλληλεγγύης, που έχει η ψυχή της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα» κατέληξε ο Τέρενς Κουίκ, τον οποίο συνόδευε στην περιοδεία του το στέλεχος της γενικής γραμματείας Συντονισμού Σάντρα Φιλοσόφου, που είναι ο σύνδεσμός του με το υπουργείο Υγείας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό.