«Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να κάνει από το παράθυρο αυτά που του ζητήσαμε να κάνει από την πόρτα. Τώρα φτιάχνει ένα καινούριο συντονιστικό όργανο στο οποίο θα είναι αυτός ο επικεφαλής. Αυτά δεν του λέγαμε; Να φτιάξει ένα υπέρ-υπουργείο το οποίο θα συντονίζει το θέμα; Και επειδή δε θέλει να καταφύγει στην πρόταση του Ποταμιού- στην οποία αργά ή γρήγορα θα καταφύγει- αναλαμβάνει ο ίδιος αυτό το ρόλο», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εκπομπή «Ημερολόγιο» στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ σχετικά με την πρόσφατη συμφωνία για το προσφυγικό – μεταναστευτικό.
«Γίνεται με καθυστέρηση δύο εβδομάδων αυτό που είχε συμφωνηθεί στη συνάντηση των Πολιτικών Αρχηγών. Αυτή η συμφωνία που έγινε δεν είναι μια κακή συμφωνία απλώς, είναι μια καθυστερημένη συμφωνία. Αν είχε γίνει πριν από κάποιους μήνες, και θα μπορούσε να έχει γίνει αν η Ελλάδα επέμενε σε αυτές τις λύσεις, τα πράγματα σήμερα θα ήταν καλύτερα για τη χώρα. Τώρα πρέπει να δούμε πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία γιατί δεν θα είναι εύκολο. Έχω την ίδια ανησυχία που είχα και πριν καθώς δεν υπάρχει ένας άνθρωπος να διοικήσει όλο αυτό το σύστημα ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα», πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού σχολιάζοντας την απάντησή του στην επιστολή της αρχηγού του ΠΑΣΟΚ είπε: «Αρχικά πρέπει να δώσουμε μια απάντηση στον κόσμο που λέει: “μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο σ’ αυτή τη χώρα”. Άρα, ναι, να συζητήσουμε να κάνουμε διάλογο με όλες τις προοδευτικές κεντρώες δυνάμεις της χώρας για να δούμε αν μπορούμε να φτιάξουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για τον ελληνικό λαό, κάτι καινούργιο όμως. Το καινούριο δεν είναι η κυρία Γεννηματά, ο κύριος Παπανδρέου και ο κύριος Θεοδωράκης. Το καινούριο στην πολιτική ζωή θα έρθει αν προστεθεί μια κρίσιμη μάζα από την κοινωνία. Γι’ αυτό έχουμε αφήσει άδειες τις πρώτες καρέκλες αυτής της προσπάθειάς μας γιατί αν έρθουμε εμείς και στρογγυλοκαθίσουμε στις καρέκλες αυτές ο κόσμος δεν θα πιστέψει στο εγχείρημα. Δε θέλουμε μια συμφωνία κορυφής αλλά μια συμφωνία με όλους τους πολίτες που θεωρούν ότι πρέπει να αναμειχθούν επιτέλους στην πολιτική».
Στη συνέχεια έθεσε και μια ακόμη παράμετρο στη συζήτηση λέγοντας: «Έπειτα υφίσταται μια πολιτική προϋπόθεση. Εμείς δε θεωρούμε πως αυτή τη στιγμή είμαστε στην ίδια όχθη με το ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, δεν τίθεται θέμα συζήτησης με το ΣΥΡΙΖΑ για τις μεταρρυθμίσεις γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται σε μια αντι-μεταρρυθμιστική δύναμη. Άρα, εμείς δεν εντάσσουμε το ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την κουβέντα».
Μιλώντας για την τρέχουσα αξιολόγηση ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε: «Υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις. Θυμάστε τι έλεγε ο κ. Τσακαλώτος; Ότι δεν πρέπει να φτάσουμε στο Καθολικό Πάσχα; Φτάσαμε! Εμείς όμως διαπιστώνουμε και μία ανικανότητα του κ. Τσίπρα, να εφαρμόσει αυτά που συμφωνεί. Πάντως τους Ευρωπαίους τους διαβεβαιώνει ότι θα τα εφαρμόσει. Και προσέξτε, λέει: “Θα τα εφαρμόσω και δε θα καίγεται και η Αθήνα”. Δηλαδή οι Ευρωπαίοι νιώθουν μια σιγουριά ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση κάποιοι δε θα είναι στους δρόμους επειδή αυτοί που ήταν στους δρόμους, είναι αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση ή διορίζονται σε διάφορες θέσεις στα υπουργεία».
Ερωτώμενος για το «θέμα Μουζάλα» και την ενδοκυβερνητική κρίση που προκάλεσε είπε: «Το Ποτάμι τόλμησε και διαφοροποιήθηκε από τα υπόλοιπα κόμματα που προσπάθησαν να κάνουν εθνικό θέμα ένα σαρδάμ ενός υπουργού. Ήταν γελοιότητα και για τη ΝΔ και για ένα μέρος του ΠΑΣΟΚ η στάση που τήρησαν. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη εκκρεμότητα με τα Σκόπια την οποία πρέπει να επιλύσουμε αλλά δεν μπορούμε να επιστρέφουμε σε αυτό το πρόβλημα, συζητώντας κάποια άλλα προβλήματα. Γι’ αυτό είπαμε ότι δεν ζητάμε γι’ αυτό το λόγο την παραίτηση του κ. Μουζάλα. Η κυβέρνηση έχει πολλές αδυναμίες και θα έπρεπε οι υπουργοί να παραιτηθούν για άλλους λόγους, αλλά γι’ αυτό το θέμα δεν ζητάμε την παραίτηση Μουζάλα. Εμείς δεν παίζουμε θέατρο στην πολιτική. Αυτό όμως δεν σημαίνει, με κανέναν τρόπο, ότι κάνουμε ένα θετικό νεύμα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε ξεκάθαροι και το λέω με τον πλέον απόλυτο τρόπο, δεν αισθάνομαι ότι με τον κ. Τσίπρα αυτή τη στιγμή ότι είμαστε στην ίδια όχθη. Είμαστε απέναντι, σε όλα τα τμήματα της πολιτικής του».
Αναφερόμενος στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή για θέματα Δικαιοσύνης είπε: «Είμαστε πιο έτοιμοι απ’ όλους για μια συζήτηση, η οποία δεν αφορά τις δικές μας μέρες. Προφανώς αφορά κάποιες μέρες του ΠΑΣΟΚ, κάποιες μέρες της ΝΔ και αφορά και τις μέρες του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Εμείς, λοιπόν, που είμαστε το καινούργιο και το καθαρό θα πούμε στη Βουλή τα πράγματα με το όνομά τους. Γιατί προσπαθούν κάποιοι να αποδείξουν ότι “ο άλλος είναι το τέρας”. Τα τέρατα όμως υπάρχουν και στη σημερινή πολιτική και στην πολιτική του χθες. Η διαφθορά δεν έχει μόνο την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ, έχει την υπογραφή και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Υπάρχει μεγάλη ευθύνη στο πολιτικό σύστημα».