Οι περισσότεροι άνδρες θα αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους προβλήματα με την τριχόπτωση. Το BBC διαπίστωσε πως ορισμένοι ιστότοποι «συνταγογραφούν» στους άνδρες ένα φάρμακο για το πρόβλημα της τριχόπτωσης που έχει δυνητικά επικίνδυνες παρενέργειες, αν δεν γίνονται τακτικά έλεγχοι ασφαλείας.

Η φιναστερίδη είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα χάπια για την τριχόπτωση, το οποίο λαμβάνουν δεκάδες χιλιάδες άνδρες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και διατίθεται μόνο με ιδιωτική συνταγή.

Λειτουργεί σταματώντας τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε μια άλλη ορμόνη, που ονομάζεται διυδροτεστοστερόνη (DHT), και μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη των μαλλιών.

Ο Κάιλ, ο οποίος είναι 26 ετών και κατάγεται από το Wakefield, είπε στο BBC ότι μετανιώνει που αγόρασε τα χάπια μέσω διαδικτύου, αφού συμπλήρωσε μια φόρμα βάζοντας απλώς τικ στα κουτάκια. Ο 26χρονος άρχισε να παίρνει φιναστερίδη την περασμένη άνοιξη για περίπου έξι εβδομάδες, αλλά το σταμάτησε αφού αντιμετώπισε προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων σκέψεων αυτοκτονίας.

Λέει ότι έκανε λίγη έρευνα εκ των προτέρων, αλλά η αγορά του συγκεκριμένου φαρμάκου στο διαδίκτυο ήταν απλή.

«Απλώς το πληκτρολόγησα στο Google και μου εμφανίστηκαν όλα αυτά τα διαδικτυακά φαρμακεία», είπε ο Κάιλ, χαρακτηρίζοντας εύκολη την εύρεση του φαρμάκου.  

Τα προϊόν έφτασε στην πόρτα του μέσα σε μία εβδομάδα από την παραγγελία του.

Ο νεαρός αναφέρει πως δεν είχε καμία επικοινωνία με γιατρό και πως δεν χρειάστηκε να στείλει φωτογραφίες για να βεβαιωθούν οι ενδιαφερόμενοι ότι όντως έχει φαλάκρα.

«Το ξεκίνησα και, ναι, αυτό ήταν το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου».

Από τότε που πήρε το φάρμακο, ο Κάιλ λέει ότι αντιμετωπίζει προβλήματα με τη σεξουαλική, ψυχική και σωματική του υγεία – προβλήματα που δεν είχε βιώσει ποτέ πριν και τα οποία επιμένουν, παρότι σταμάτησε το φάρμακο.

«Η ζωή μου φαίνεται μαύρη. Είναι σαν να ευνουχίζει τα συναισθήματά μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Απλώς μου αφαίρεσε τα πάντα – όλη μου την προσωπικότητα και τα πάντα. Σταμάτησα να βγαίνω με τους φίλους μου, σταμάτησα να παίζω ποδόσφαιρο και άρχισα να έχω όλα αυτά τα προβλήματα».

Το BBC αναφέρει πως οι παρενέργειες της φιναστερίδης μπορεί να περιλαμβάνουν σκέψεις αυτοκτονίας και σεξουαλική ανικανότητα, ωστόσο ορισμένες μεγάλες εταιρείες στέλνουν τα χάπια με το ταχυδρομείο, χωρίς προηγουμένως να δουν ή να συνομιλήσουν με τον πελάτη.

Στα τέλη Απριλίου του 2024, οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ανέλαβαν επείγουσα δράση για τη φιναστερίδη, λέγοντας ότι οι συσκευασίες πρέπει να περιέχουν ειδική σήμανση για την ασφάλεια, η οποία προειδοποιεί για τον κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκτονικών σκέψεων και της σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Ένας εργαζόμενος στο BBC αγόρασε το φάρμακο από τρεις κορυφαίους διαδικτυακούς παρόχους, για να ελέγξει αν γίνονται ειδικοί έλεγχοι και περιλαμβάνονται σχετικές προειδοποιήσεις για παρενέργειες.

Ο διαδικτυακός συνταγογράφος Hims ανέφερε τις παρενέργειες. Η Superdrug προσέφερε επίσης τη δυνατότητα συνομιλίας με γιατρό – που κόστιζε ωστόσο επιπλέον. Μόνο το φαρμακείο Boots ζήτησε μια φωτογραφία της τριχόπτωσης.

Όταν έφτασαν τα πακέτα, κανένα δεν περιείχε τη νέα σήμανση προειδοποίησης ασθενών, που κλήθηκαν να προσθέσουν οι κατασκευαστές φαρμάκων.

Ο Οργανισμός Ρύθμισης Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) αναφέρει ότι οι κατασκευαστές έχουν προθεσμία έως ένα έτος για να συμμορφωθούν, αλλά ενίοτε μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Οι εταιρείες Boots, Hims και Superdrug λένε ότι οι διαδικτυακοί αγοραστές φιναστερίδης καλούνται να επιβεβαιώσουν ότι έχουν διαβάσει και κατανοήσει τους πιθανούς κινδύνους.

Εξηγούν επίσης ότι έως ότου οι ειδικές σημάνσεις προειδοποίησης «κυκλοφορήσουν» και τοποθετηθούν στις συσκευασίες, οι χρήστες μπορούν να διαβάσουν το μακροσκελές φυλλάδιο πληροφοριών για τον ασθενή, που περιλαμβάνεται ήδη στο κουτί με φάρμακο, για να μάθουν για τις παρενέργειες.

Η Royal Pharmaceutical Society αναφέρει ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για πολλούς ασθενείς, ιδίως αν ντρέπονται να επισκεφθούν τον γιατρό. Αλλά οι έλεγχοι πρέπει να είναι πολύ αυστηροί.

Η Βρετανική Ένωση Χειρουργικής Αποκατάστασης Μαλλιών (BAHRS) πιστεύει ότι οι ασθενείς δεν θα πρέπει να λαμβάνουν το φάρμακο απλώς συμπληρώνοντας μια ηλεκτρονική φόρμα.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων πραγματοποιεί τη δική της ανασκόπηση σχετικά με την ασφάλεια της φιναστερίδης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στην απαγόρευση.

Όσο για τον 26χρονο Κάιλ, το BBC αναφέρει πως σχεδόν έναν χρόνο μετά την πρώτη παραγγελία του φαρμάκου, δηλώνει βαθιά μετανιωμένος για τη λήψη της φιναστερίδης.

«Είναι απλώς ένα μικρό χάπι. Το παίρνεις και δεν σκέφτεσαι πραγματικά τι μπορεί να σου κάνει», είπε. «Κάθε μέρα τα βάζω με τον εαυτό μου λέγοντας: “Είχες μια τέλεια ζωή, δεν χρειαζόταν να ρισκάρεις τόσο πολύ για τα μαλλιά”».

«Ήταν ματαιόδοξο εκ μέρους μου, αλλά όταν είσαι ανασφαλής κάνεις ηλίθια πράγματα. Αν είχα ενημερωθεί για το τι μπορεί να συμβεί, δεν θα το έκανα ποτέ», σημείωσε ο 26χρονος.