«Κάναμε πράξη αυτό που προσπαθούσαμε εδώ και 3 μήνες. Να έχουμε μια κοινή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης η οποία δεν αφορά μόνο μια χώρα. Προφανώς απασχολεί ολόκληρη την ΕΕ και ως τέτοια έπρεπε να αντιμετωπιστεί» τόνισε σε συνέντευξή Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Αυτό που πριν από 11 ημέρες έμοιαζε σαν εγκαταλειμμένο σχέδιο, η κοινή λύση δηλαδή, και που οι περισσότεροι προσανατολίζονταν σε μονομερής ενέργειες και υπήρχε ο κίνδυνος η Ελλάδα να γίνει αποθήκη ψυχών, σήμερα γίνεται κοινή απόφαση και οι μονομερείς ενέργειες μπαίνουν στο ψυγείο. Αυτό είναι μια θετική εξέλιξη».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως: «Η Ελλάδα πέτυχε μια σημαντική διπλωματική επιτυχία. Όλες αυτές τις 10 ημέρες αθόρυβα αλλά σε διαρκή επικοινωνία με την Κυπριακή κυβέρνηση συνεργαστήκαμε για να αποκλείσουμε παράλογες απαιτήσεις της Τουρκικής πλευράς που μέσω του προσφυγικού ήθελε να βάλει στο τραπέζι το Κυπριακό. Αυτές οι απαιτήσεις έφυγαν από το τραπέζι. Ανοίγουν άλλα κεφάλαια, όπως το άνοιγμα της βίζας στους Τούρκους πολίτες προς την ΕΕ. Και θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Ολάντ που δέχθηκε το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 και να αφήσουμε τα υπόλοιπα που αφορούσαν την Ελλάδα και την Τουρκία».
Στέλνοντας μηνύματα στο εσωτερικό της χώρας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως: «Δεν περιχαρακωθήκαμε, δεν κλειστήκαμε στο καβούκι μας. Τολμήσαμε και πήραμε αυτό που θέλαμε. Την επιτάχυνση της διαδικασίας επανεισδοχής των παράτυπων μεταναστών. Όσα συμφωνήσαμε στη πρόσφατη επίσκεψη στη Σμύρνη σήμερα έγινα κομμάτι της συμφωνίας. Όποιος τολμά με σχέδιο έχει επιτυχίες. Όποιος περιχαρακώνεται πίσω από κορώνες δεν έχει επιτυχίες» και συμπλήρωσε: «Απαιτήσαμε από τους εταίρους μας η συμφωνία να είναι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Δεν θα κάναμε υποχωρήσεις σε αυτό το κομμάτι. Υπάρχει σαφής αναφορά στα συμπεράσματα της απόφασης πως η εξέταση τρων αιτημάτων για την παροχή ασύλου θα εξετάζονται μεμονωμένα ενώ απαιτήσαμε και κοινή αναφορά πως η όλη η διαδικασία θα είναι υπό την επίβλεψη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ».
Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε πως: «Απαιτήσαμε και πετύχαμε ενίσχυση των δομών της χώρα μας. Άμεσα θα έρθουν στην Ελλάδα 2300 άτομα και συγκεκριμένα 400 εμπειρογνώμονες σε θέματα ασύλου, 400 μεταφραστές και 1500 άτομα προσωπικό εξειδικευμένο σε θέματα ασφαλείας».
Στη συνέχεια αναφερόμενος σε αυτή καθαυτή τη συμφωνία ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι: «Χτυπάμε το δίκτυο των παράνομων διακινητών. Προσπαθούμε να καταργήσουμε κάθε οδό παράνομης εισόδου αλλά ταυτόχρονα δημιουργούμε και μια νόμιμη οδό για όσους χρειάζονται πραγματική προστασία. Η συμφωνία διαθέτει κάποια φίλτρα. Ένα από αυτά, που είναι κυρίως ευθύνη της Τουρκίας, Χτύπημα του δικτύου διακίνησης μεταναστών Το δεύτερο φίλτρο είναι το ΝΑΤΟ. Εκεί η Τουρκία δεσμεύεται να βοηθήσει και να άρει τα προβλήματα. Το τρίτο φίλτρο είναι αυτό που αποφασίστηκε σήμερα. Αν δεν αποδώσουν τα δυο πρώτα, δίνουμε κίνητρα αλλά και αντικίνητρα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες ώστε να μην επιλέγουν το πέρασμα στην Ελλάδα. Το μήνυμα που βγαίνει είναι η ενεργοποίηση των τριών φίλτρων ώστε να έχουμε άμεση μείωση των ροών».
Τέλος ο κ. Τσίπρας είπε πως: «Προϋπόθεση για να έχουν αντίκρισμα όλα αυτά είναι η άμεση έναρξη εφαρμογής των συμφωνηθέντων. Έχουμε δει και στο παρελθόν να μειώνονται οι ροές κατά τη διάρκεια των Συνόδων Κορυφής και μετά να αυξάνονται και πάλι. Άμεση προτεραιότητα για την Ελλάδα η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που προκλήθηκε από μονομερής ενέργειες χωρών που αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορά τους πέρα από κάθε Απευθύνουμε έκκληση σε όσους παραμένουν στην Ειδομένη να φύγουν από εκεί, η παραμονή τους εκεί εγκυμονεί κινδύνους για τους ίδιους, και να μεταφερθούν με ασφάλεια σε ανθρώπινα κέντρα υποδοχής που έχουμε δημιουργήσει και θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε».