Η κατακόρυφη αύξηση των ντεσιμπέλ για το προσφυγικό στη ΝΔ τείνει να ξεθωριάσει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Μία ημέρα μετά την πρώτη δημόσια παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά μετά την παραίτησή του, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό τη βαριά σκιά εμπλοκής στη Σύνοδο ρέπει προς τη σκληρή «σαμαρική» ρητορική.
Η τακτική αυτή, η οποία έχει οδηγήσει σε συνεχείς μετωπικές συγκρούσεις με το Μέγαρο Μαξίμου να κατηγορεί για μικροκομματικές σκοπιμότητες, ικανοποεί εξ όσων φαίνεται πρωτίστως την εσωκομματική τάση της σκληρής Δεξιάς. Βασικός πυλώνας της γαλάζιας ρητορικής είναι η έγκαιρη ενεργοποίηση των αντανακλαστικών της ΝΔ στις μονομερείς ενέργειες των χωρών του Βίζενγκραντ, την οποία φρόντισε να επαναφέρει στο προσκήνιο με δηλώσεις του τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο επικεφαλής του γραφείου του, Μακάριος Λαζαρίδης σε απάντηση στον ισχυρισμό του Νίκου Παππά για ταύτιση της ΝΔ με τις χώρες αυτές.
Ενδεικτικό πάντως της μετωπικής για το προσφυγικό είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να σχολιάσει πως το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου, το οποίο εν συνεχεία απορρίφθηκε, κινείται εκτός της μίνιμουμ συμφωνίας της περασμένης Παρασκευής. «Το προσχέδιο περνάει κάτω από τον χαμηλό πήχη που βάλαμε εμείς στον Πρωθυπουργό στα πλαίσια της συζήτησης που είχαμε στο Προεδρικό Μέγαρο την Παρασκευή. Η ΝΔ από την πρώτη στιγμή, έχει τηρήσει μια εξαιρετικά υπεύθυνη στάση, έχει αναζητήσει πλαίσιο συναίνεσης και με τη δική της στρατηγική έχει φέρει τον Πρωθυπουργό σε γραμμή ρεαλισμού και κοινής λογικής» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Παράλληλα, χαρακτήρισε ως απαράδεκτο το δίλημμα «ανθρωπισμός ή ακροδεξιά» του πρωθυπουργού στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι ανθρωπισμός αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ειδομένη όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες χωρίς απολύτως καμία μέριμνα; Είναι ανθρωπισμός η μέχρι χθες εικόνα της πλατείας Βικτωρίας;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως τέτοιου είδους διχαστικά διλήμματα δεν βοηθούν στο δημόσιο διάλογο. «Μεταξύ του ανθρωπισμού και της ακροδεξιάς υπάρχει κοινή λογική» είπε, ξεκαθαρίζοντας πως στη ΝΔ δεν υπάρχει ακροδεξιά.
Πέραν τούτου, στη ΝΔ επιμένουν στη κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και τον διαχωρισμό προσφύγων από παράτυπους μετανάστες, διαμηνύοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να μετατραπεί σε ένα απέραντο hotspot, αλλά πρέπει η κυβέρνηση να βρει τρόπους να διασφαλίσει το προσωρινό της παραμονής τους στην Ελλάδα.
Στη Νέα Δημοκρατία διαβλέπουν πως μεγάλος κερδισμένος της Συνόδου Κορυφής σε βάθος χρόνου θα είναι η Άγκυρα και ως εκ τούτου τηρούν αποστάσεις ασφαλείας από τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Την ίδια ώρα έκδηλη είναι η ανησυχία στη Συγγρού για το «ανατολίτικο» παζάρι που έχει ξεκινήσει η Τουρκία εκβιάζοντας ολόκληρη την Ευρώπη. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη δεν έκρυβαν το άγχος τους για τυχόν νέες αιτιάσεις της Άγκυρας πάνω σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και τους χειρισμούς που θα τύχουν αυτά από τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο χαρακτηρίζουν πλέον καθημερινά.
Παράλληλα στη Συγγρού κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για άμεση συσχέτιση του προσφυγικού με την αξιολόγηση, καθώς κάτι τέτοιο όπως τονίζουν εγκυμονεί κινδύνους για ολέθριες συνέπειες στη χώρα.
Το παράδειγμα της Κύπρου στην έξοδο από τα μνημόνια
Την ίδια ώρα και ενώ αποφασίστηκε στο Eurogroup η επιστροφή του κουαρτέτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντησή του με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε ότι η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Κύπρο, δυστυχώς, «βρίσκεται ακόμα στη μέγγενη ενός τρίτου προγράμματος, από το οποίο δεν προβλέπεται να εξέλθουμε σύντομα».
Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε πως «είναι εξαιρετικά σημαντικό να πάρουμε μαθήματα από την Κύπρο, να δούμε τι έκαναν σωστά οι Κύπριοι αδερφοί μας, πώς, κυρίως, εφάρμοσαν με συνέπεια ένα πρόγραμμα λέγοντας την αλήθεια στους πολίτες», πώς δημιούργησαν διακομματική συναίνεση στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και πώς πέτυχαν δημοσιονομική εξυγίανση χωρίς να αυξάνουν φόρους.
«Τα μηνύματα αυτά θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικά και για τη χώρα μας. Και εμείς, ως ΝΔ, θα μελετήσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή τη μεγάλη επιτυχία του ΔΗ.ΣΥ, του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, του προέδρου και φίλου μου, Αβέρωφ διότι σήμερα πράγματι είναι μια σημαντική ημέρα για την Κύπρο», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.