Ολοκληρώθηκε μετά από 8 ώρες η συνεδρίαση του συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο. Μετά από μαραθώνια σύσκεψη, τελικά οι αρχηγοί κατάφεραν να βγάλουν ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο όπως δήλωσε ο Πάνος Καμμένος, συνυπογράφουν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ. Την ανακοίνωση δεν υπέγραψαν ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων, με τον κ. Λεβέντη να ζητά να γίνει συζήτηση και για άλλα θέματα εκτός του προσφυγικού, όπως για οικουμενική κυβέρνηση, δίχως να βρίσκει όμως συμμάχους μεταξύ των υπολοίπων αρχηγών.
Η καθυστέρηση στην έκδοση του κοινού ανακοινωθέντος φαίνεται πως οφείλεται εν μέρει και στις ενστάσεις της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, η οποία ζητούσε να καταγραφεί πως οι αποφάσεις του συμβουλίου μπορούν να επιτευχθούν μόνο με οικουμενική κυβέρνηση.
Τελικά οι ενστάσεις της κας Γεννηματά κάμφθηκαν και με την επιμονή των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι είχαν συμφωνήσει σε μια κοινή γραμμή.
Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν
Το κοινό ανακοινωθέν περιλαμβάνει τρία σημεία για τα όσα πρέπει να κάνει η Ελλάδα, πέντε σημεία που αφορούν στις υποχρεώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και το αίτημα να αναθεωρηθεί η συμφωνία του Δουβλίνου II.
Σύμφωνα λοιπόν με το ανακοινωθέν, η Ελλάδα θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της, όπως καθορίζονται από τα όργανα της ΕΕ, θα φυλάξει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και θα ενισχύσει τις ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και κέντρων παράτυπων μεταναστών. Ειδικότερα όσον αφορά στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, το ανακοινωθέν στέκεται στη συνεργασία με τη Frontex, στην ενίσχυση και μετατροπή της σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή η οποία μάλιστα μπορεί να εδρεύει στη χώρα μας, και στη συνεργασία με το ΝΑΤΟ υπό τον όρο ότι η Τουρκία σέβεται τις υποχρεώσεις της.
Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να επιβάλει σε όλα τα κράτη-μέλη τον σεβασμό των υποχρεώσεών τους, «καθιστώντας σαφές ότι μονομερείς ενέργειες δεν είναι επιτρεπτές και ότι όσοι τις επιλέγουν θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες», καθώς κι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναλάβει όλο το βάρος φιλοξενίας των προσφύγων. Επιπλέον, οι αρχηγοί που υπογράφουν την ανακοίνωση, ζητούν από την ΕΕ την προώθηση του προγράμματος επιστροφών παράτυπων μεταναστών, τη συνεργασία με την Τουρκία προκειμένου να ανακοπεί η προσφυγική ροή και τη δημιουργία μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την ΕΕ. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη, η ανάγκη παροχής από την Ευρώπη της απαιτούμενης συνδρομής προς την Ελλάδα για την περίθαλψη των προσφύγων, και η ανάληψη πρωτοβουλιών για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.
Η ανακοίνωση κλείνει με τη διευκρίνιση ότι το κείμενο «εκφράζει τον ελάχιστο κοινό τόπο συμφωνίας των αρχηγών των κομμάτων που την αποδέχονται».
«Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν, καθένα με τον δικό του τρόπο, τις επιφυλάξεις τους για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, οι οποίες και καταγράφηκαν στα πρακτικά», σημειώνεται, ενώ η ανακοίνωση κλείνει με την επισήμανση της διαφωνίας των κ.κ. Λεβέντη και Κουτσούμπα.
Αναλυτικά το κοινό ανακοινωθέν
«Τα γεγονότα που μεσολάβησαν, ύστερα από την Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών της 28ης Νοεμβρίου 2015, όχι μόνον επιβεβαίωσαν αλλά και ενίσχυσαν καταλυτικώς την διαπίστωση πως το Προσφυγικό ζήτημα είναι κοινό -κατ’ ουσίαν υπαρξιακό- όλων των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
I. Στο πλαίσιο τούτο η Ελλάδα:
Α. Με πνεύμα Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης έναντι των Προσφύγων αλλά και θωρακίζοντας την ασφάλεια του Ελληνικού Λαού, θα σεβασθεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, με τον τρόπο που αυτές καθορίζονται από τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Β. Φυλάσσει και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπ’ αυτό το πνεύμα όχι μόνον συνεργάζεται με την Frontex, αλλά επιζητεί και επιδιώκει την δραστική ενίσχυσή της και την τελική ταχύτατη μετεξέλιξή της σ’ Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, πάντοτε με σεβασμό της εθνικής της κυριαρχίας ως προς την διασφάλιση των συνόρων της. Και ύστερα από μια τέτοια κατάληξη δηλώνει πρόθυμη να φιλοξενήσει την έδρα της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Περαιτέρω δε συνεργάζεται πλήρως στο πεδίο των συμπεφωνημένων αποστολών του ΝΑΤΟ και υπό τον αυτονόητο όρο ότι και η Τουρκία σέβεται τις δικές της αντίστοιχες υποχρεώσεις.
Γ. Ενισχύει τις ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας Προσφύγων, παραλλήλως προς την ενίσχυση των προαναχωρησιακών κέντρων παράτυπων μεταναστών.
II. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει:
Α. Να επιβάλλει σ’ όλα, ανεξαιρέτως, τα Κράτη-Μέλη της τον πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεών τους, ως προς τον δίκαιο και αναλογικό επιμερισμό των Προσφύγων, καθιστώντας σαφές ότι μονομερείς ενέργειες δεν είναι επιτρεπτές και ότι όσοι τις επιλέγουν θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλει επίσης να καταστήσει σαφές προς όλα τα Κράτη-Μέλη ότι οι χώρες πρώτης γραμμής, και ειδικότερα η Ελλάδα, δεν μπορούν ν’ αναλάβουν όλο το βάρος της φιλοξενίας των Προσφύγων που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μόνο το βάρος που τους αναλογεί με βάση τον πληθυσμό τους. Στο ίδιο πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιταχύνει την εφαρμογή των αποφάσεων για μετεγκατάσταση των Προσφύγων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία.
Β. Να προωθήσει, το ταχύτερο δυνατόν, προγράμματα επιστροφών παράτυπων μεταναστών, ενεργοποιώντας υφιστάμενες Συμφωνίες Επανεισδοχής και συνάπτοντας νέες.
Γ. Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία, προκειμένου αυτή αφενός ν’ ανακόψει αμέσως τις ροές Προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, αφετέρου, ν’ αναλάβει, επίσης αμέσως, την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει σοβαρώς υπόψη ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, τις οποίες ανέλαβε κατά την Σύνοδο Κορυφής της 29ης Νοεμβρίου 2015.
Δ. Να παράσχει, εγκαίρως, την απαιτούμενη συνδρομή προς την Χώρα μας, κυρίως ως προς την συνεχή οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των Προσφύγων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα υφίσταται, περισσότερο από κάθε άλλο Κράτος-Μέλος, τις επιπτώσεις του Προσφυγικού.
Ε. Να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία -ο οποίος και αποτελεί την σημαντικότερη αιτία δημιουργίας και διαιώνισης του Προσφυγικού- προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή των Προσφύγων στις εστίες τους.
III. Η τρέχουσα συγκυρία αποδεικνύει την ανάγκη ν’ αναθεωρηθεί καταλλήλως η Συμφωνία Δουβλίνο ΙΙ, ακόμη κι αν η αναθεώρηση αυτή έχει αρχικώς μεταβατικό χαρακτήρα λόγω επείγοντος, έως ότου προετοιμασθεί πλήρως και ολοκληρωθεί οριστικώς».
Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας εκφράζει τον ελάχιστον κοινό τόπο συμφωνίας των Αρχηγών των Κομμάτων που την αποδέχονται. Τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης εξέφρασαν, καθένα με τον δικό του τρόπο, τις επιφυλάξεις τους για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς και την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης, οι οποίες και καταγράφηκαν στα Πρακτικά.
Στην έκδοση της ανακοίνωσης αυτής δεν συμφώνησαν, για τους λόγους που εξέθεσαν και καταγράφηκαν στα Πρακτικά, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλειος Λεβέντης».
Η «κοινή γραμμή» και το «μίνιμουμ της συνεννόησης»
«Είναι σημαντικό ότι τη Δευτέρα το πρωί ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες έχοντας στα χεριά του μια κοινή γραμμή για το προσφυγικό, μια κοινή γραμμή στα ελάχιστα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, κάτι που επιβεβαίωσε και ο κ. Θεοδωράκης.
«Μετά κόπων και βασάνων καταφέραμε να χαράξουμε το μίνιμουμ της εθνικής συνεννόησης για το προσφυγικό: Πρώτον, αλληλεγγύη και φροντίδα στους πρόσφυγες. Δεύτερον, επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στις χώρες τους ή έστω στις χώρες απ’ όπου πέρασαν στην Ελλάδα. Τρίτον, ασφάλεια για τους κατοίκους των νησιών», δήλωσε ο πρόεδρος του Ποταμιού
Οι διαφωνούντες
Ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας αποχώρησε πρώτος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους της σύσκεψης, διαμηνύοντας πως το κόμμα διαφωνεί με τη στάση της κυβέρνησης. «Δεν υπήρχε ουσιαστικός ρόλος του ΚΚΕ και για αυτό αποχώρησα. Το ΝΑΤΟ μόνο προβλήματα φέρνει με την παρουσία του στην περιοχή. Δεν συζητήσαμε άλλα θέματα», τόνισε, στις δηλώσεις του ο κ. Κουτσούμπας.
Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε από τη μεριά του και ο κ. Λεβέντης της Ένωσης Κεντρώων, καθώς αν κι έκατσε και στο δεύτερο μέρος της σύσκεψης για κοινή ανακοίνωση, τελικά διαφώνησε και δεν την υπέγραψε. «Σήμερα έγινε μία συζήτηση – φιάσκο. Δεν συζητήσαμε για τις συντάξεις, για τα προβλήματα του ελληνικού λαού. Ο λαός πεινάει και εμείς ασχοληθήκαμε με τους πρόσφυγες», δήλωσε ο κ. Λεβέντης.
Τι συζητήθηκε στο συμβούλιο
Στην αρχή του συμβουλίου, ο πρωθυπουργός έκανε μία πρώτη γενική τοποθέτηση για το προσφυγικό. Ακολούθησαν διευκρινιστικές ερωτήσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς. Η δευτερολογία του κ. Τσίπρα, έγινε λίγο πριν τις 2:00 το μεσημέρι, όποτε και ζήτησε τη μίνιμουμ συναίνεση των πολιτικών αρχηγών προκειμένου όπως είπε «να πάμε πιο δυνατοί στη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου».
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Νέα Δημοκρατία «υπήρξε κλίμα σύγκλισης καθώς ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε αρκετές από τις πάγιες θέσεις του Μητσοτάκη». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε μεταξύ άλλων:
– Την ανάγκη λειτουργίας κλειστού τύπου προαναχωρησιακών κέντρων για τους παράνομους μετανάστες. Μάλιστα στη ΝΔ δε μιλάνε μόνο για τα υπάρχοντα κέντρα (το μοναδικό ουσιαστικά, της Κορίνθου) αλλά για δημιουργία νέων κέντρων κι επιμένουν ότι η κυβέρνηση τα έχει δεχθεί.
– Τον αυστηρό και αποτελεσματικό διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών.
– Την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.
Από την πλευρά τους οι κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως:
– Η ταυτοποίηση στα hotspots σημαίνει αυτομάτως και διαχωρισμό.
– Η δημιουργία κλειστών κέντρων είναι πολύ πιθανό να αντίκειται και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. «Είναι κάτι που και αν μπορείς να το κάνεις, πρέπει να γίνει με πάρα πολύ μεγάλη φειδώ» πρόσθετε η ίδια πηγή.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ζήτησε να μπουν στην ατζέντα και άλλα θέματα εκτός του προσφυγικού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε το αίτημα του κ. Λεβέντη σε ψηφοφορία, αλλά καταψηφίστηκε από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς και ξεκαθάρισε πως δεν θα υπογράψει κοινό ανακοινωθέν. «Αν δεν γίνει σήμερα οικουμενική δεν προχωράει καμία συζήτηση για το προσφυγικό», είπε ο κ. Λεβέντης.
Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών έξω από το Προεδρικό Μέγαρο
Καμμένος: Καταλήξαμε σε κοινή ανακοίνωση
«Καταλήξαμε σε μια κοινή ανακοίνωση που θα βγει σε λίγο από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Τη συνυπογράφουμε ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν υπογράφουν την ανακοίνωση το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων», δήλωσε εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου ο Πάνος Καμμένος.
«Είναι σημαντικό ότι τη Δευτέρα το πρωί ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες έχοντας στα χεριά του μια κοινή γραμμή για το προσφυγικό, μια κοινή γραμμή στα ελάχιστα. Υπήρξαν διαφωνίες όσον αφορά γενικότερα κυβερνητικά θέματα», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας πως «ο ελληνικός λαός έχει υποστεί τη μεγαλύτερη πίεση από την προσφυγική κρίση απ’ όλη την Ένωση».
Όπως εξήγησε ο κ. Καμμένος, ο πρωθυπουργός πάει πλέον στις Βρυξέλλες «ζητώντας να εφαρμοστούν όλες οι κοινές συμφωνίες: αυτή του ΝΑΤΟ, αυτή με την Τουρκία, δημιουργία της ακτοφυλακής της ΕΕ της μετατροπής δηλαδή της Frontex σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή με έδρα την Ελλάδα».
Στόχος, όπως διεμήνυσε ο κ. Καμμένος, είναι με «απόλυτο σεβασμό στις διεθνείς συμβάσεις να φτάσουμε πλέον σε μια ευρωπαϊκή λύση του προσφυγικού».
«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για τα εύσημα που έδωσαν στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Θέλω δημόσια ως υπ. Άμυνας να συγχαρώ τους αρχηγούς των επιτελείων και κάθε άντρα και γυναίκα των ενόπλων δυνάμεων που κατάφεραν μέσα σε λίγες μέρες να ανταποκριθούμε σε λίγες μέρες στις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η χώρα», κατέληξε ο κ. Καμμένος, ενώ ερωτώμενος σχετικά, εξήγησε πως στο κοινό ανακοινωθέν δεν θα συμπεριληφθούν οι προτάσεις που κατέθεσε η κα Γεννηματά.
Λεβέντης: Φιάσκο η σημερινή συζήτηση
Βαριές κατηγορίες εξαπέλυσε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης και τόνισε πως δεν υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν.
«Η Ένωση Κεντρώων ζήτησε να μην κινηθεί μόνο γύρω από το προσφυγικό αλλά να συζητηθεί και η δημιουργία οικουμενική κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ.Παυλόπουλος ζήτησε να γίνει ψηφοφορία για το ζήτημα. αλλά δεν το δέχτηκαν οι άλλοι αρχηγοί. Σήμερα έγινε μία συζήτηση – φιάσκο. Δεν συζητήσαμε για τις συντάξεις, για τα προβλήματα του ελληνικού λαού. Στη Βουλή θα εξηγήσω τι έγινε απόψε. Ο λαός πεινάει και εμείς ασχοληθήκαμε με τους πρόσφυγες. Είπαν ψέματα ότι οι πρόσφυγες είναι μόνο 28 χιλιάδες, είναι πολύ περισσότεροι. Λυπούμαι για το πολιτικό σύστημα, είναι κατώτερο του ελληνικού λαού», τόνισε οργισμένος ο Βασίλης Λεβέντης.
Θεοδωράκης: Μετά κόπων και βασάνων καταφέραμε να χαράξουμε το μίνιμουμ της εθνικής συνεννόησης
«Μετά κόπων και βασάνων καταφέραμε να χαράξουμε το μίνιμουμ της εθνικής συνεννόησης για το προσφυγικό. Η συνεννόηση αυτή έχει τρεις βασικούς άξονες. Πρώτον, αλληλεγγύη και φροντίδα στους πρόσφυγες. Δεύτερον, επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στις χώρες τους ή έστω στις χώρες απ’ όπου πέρασαν στην Ελλάδα. Τρίτον, ασφάλεια για τους τους κατοίκους των νησιών» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου και συμπλήρωσε πως «οι εξελίξεις στο προσφυγικό ανάγκασαν την κυβέρνηση να μετατοπίσει τις θέσεις προς το ρεαλιστικότερο»!
Παράλληλα, ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι: «πρότεινα την τοποθέτηση ενός υπουργού κοινής αποδοχής για το προσφυγικό. Η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από τον κ. Τσιπρα. Δεν είχε καμία διάθεση να συζητήσει κάτι τέτοιο. Εγώ ήμουν έτοιμος να προτείνω και συγκεκριμένο πρόσωπο αλλά υπό αυτές τις συνθήκες δεν το έκανα» και συμπλήρωσε: «Αισθανόμαστε νικητές επειδή αρκετές από τις θέσεις μας έγιναν αποδεκτές και θα αποτυπωθούν στο κοινό ανακοινωθούν. Η Ελλάδα δίνει σήμα πως δεν μπορεί να φιλοξενήσει τους μετανάστες όλου του πλανήτη».
Σε ότι αφορά το κλίμα που επικρατούσε εντός του προεδρικού μεγάρου ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε πως: «Είμασταν αυστηροί για όσα δεν έγιναν το 2015. Είπα στον πρωθυπουργό να αλλάξει την πολιτική που ακολουθούσε μέχρι τώρα» και κατέληξε αναφερόμενος στη πιθανότητα η Ελλάδα να θέσει βέτο στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό: «Στο κοινό ανακοινωθέν θα γίνεται σαφές πως οι χώρες που διαφοροποιούνται θα έχουν συνέπειες και καλούμε την ΕΕ να κάνει συγκεκριμένες τις κυρώσεις αυτές. Ο κ. Τσίπρας είπε πως το βέτο είναι πάντα πάνω στο τραπέζι. Αλλά ούτε ο ίδιος είπε πως θέλει να το χρησιμοποιήσει αλλά ούτε και εμείς συμφωνήσαμε κάτι τέτοιο».
Τέλος ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε πως θα ήταν «προσβολή για την Ελλάδα και τους Έλληνες να συζητήσουμε την σύνδεση του προσφυγικού με το οικονομικό και να ζητήσουμε από την Ευρώπη ανταλλάγματα».
Γεννηματά: Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση εθνικής ενότητας
Στην ανάγκη μιας ισχυρής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αναφέρθηκε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο. «Εκτιμούμε ότι η χώρα χρειάζεται μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας», τόνισε συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί το προσφυγικό.
«Ο Μάρτιος 2016 δεν είναι Ιούλιος 2015. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή», σημείωσε και προειδοποίησε ότι η διάθεση για συνεννόηση δεν σημαίνει και ανοχή στα λάθη. «Υποστηρίζουμε την άμεση μετεγκατάσταση, επιστροφή παράτυπων και άμεση οικονομική ενίσχυση της χώρας», ανέφερε η κ. Γεννηματά ενώ αναγνώρισε και τις ευθύνες της Ευρώπης «όμως η χώρα δεν πρέπει να απομονωθεί. Χρειάζεται συμμαχίες».
Μητσοτάκης: Με καθυστέρηση η κυβέρνηση προσαρμόζει τη στρατηγική της στο ρεαλισμό
«Μετά την 8ωρη συνάντηση ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς αποφασίσαμε να βγάλουμε ένα κοινό ανακοινωθέν. Η ΝΔ άσκησε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό αλλά και στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο μείζον θέμα του προσφυγικού.
Έστω και με μεγάλη καθυστέρηση η κυβέρνηση προσαρμόζει τη στρατηγική της στο ρεαλισμό και συμφωνήσαμε σε ένα ελάχιστο κοινό πλαίσιο ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας. Διατηρώ τις έντονες επιφυλάξεις μου κατά πόσο ο πρωθυπουργός μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.