Το προσφυγικό πρόκειται για κλασικό παράδειγμα που δείχνει ότι η Ευρώπη μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να είναι σε θέση να δράσει συλλογικά και ενδίδει εύκολα σε εθνικές στρατηγικές απομόνωσης, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη παρουσίαση του βιβλίου του προέδρου της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών Γκι Φερχόφσταντ «Η ασθένεια της Ευρώπης».
Προσέθεσε επ´ αυτού ότι υπάρχει από τη μια πλευρά η άποψη που υποστηρίζει η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ότι το προσφυγικό πρέπει να λυθεί μέσα από την ΕΕ, και από την άλλη χώρες που είναι πρόσφατα μέλη της ΕΕ και οι οποίες περιχαρακώνονται σε εθνικές πολιτικές, πιστεύοντας ότι το θέμα δεν τους αφορά.
«Πιστεύω ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι θα φανεί αν η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει μια κρίση που την αφορά συνολικά.
«Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι να αντικαταστήσουμε την έλλειψη εθνικής στρατηγικής διαχείρισης της κρίσης με ένα νέο, εθνικό, ευρωπαϊκό, τσαμπουκά. Θα μας οδηγήσει με μαθηματική βεβαιότητα σε περαιτέρω απομόνωση από την Ευρώπη», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Επισήμανε παράλληλα ότι «δεν μπορεί να κρυβόμαστε από τις ευθύνες που έχουμε. Η αντιμετώπιση του προσφυγικού πρέπει να είναι εθνική και ευρωπαϊκή».
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι η προβληματική λειτουργία της ΕΕ δεν είναι άλλοθι για την προώθηση μεταρρυθμίσεων που πρέπει τα κράτη να προωθούν σε εθνικό επίπεδο.
Αναφερόμενος στον συγγραφέα, είπε πως πρόκειται για ισχυρή πολιτική προσωπικότητα, πολιτικός με Π κεφαλαίο.
«Ισχυρίζεται ότι η Ευρώπη είτε θα αλλάξει είτε θα πάψει να υπάρχει με τη σημερινή της μορφή», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και σημείωσε ότι ο κ. Φερχόφσταντ εντοπίζει ως αιτία του ευρωπαϊκού προβλήματος τον εθνικισμό που συνδέεται άμεσα και με το λαϊκισμό και σε ένα βαθμό και με μια τάση αυταρχισμού.
Αφήνοντας σαφείς αιχμές για την κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι τους τελευταίους μήνες γινόμαστε μάρτυρες μιας πολιτικής που αμφισβητεί αρχές του πολιτεύματος και σταθερές του Συντάγματος.
Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για παρεμβάσεις που έχουν σχέση με τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών, της Δικαιοσύνης, του στρατεύματος και έκανε λόγο για ολισθηρό δρόμο, εξηγώντας ότι μπορούμε να είμαστε πολύ επικριτικοί προς την Ευρώπη, αλλά δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε τον πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών.
«Μας επιτρέπει αυτό το βιβλίο να θεωρούμαστε ευρωσκεπτικιστές για τη βελτίωση τη Ευρώπης», συμπλήρωσε.