Επίθεση στην κυβέρνηση, κυρίως για το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα της χώρας, εξαπέλυσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντας την ότι διακατέχεται από ιδεοληψίες, ενώ τής καταλόγισε αδράνεια, ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να διαμορφωθεί μια εθνική στρατηγική στο προσφυγικό. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, ζήτησε και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό επιρρίπτοντας του ευθύνες ότι δεν κατάφερε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών να πάρει γραπτές εγγυήσεις σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις που λήφθηκαν και αφορούν την Ελλάδα.
«Σας άκουσα να λέτε ότι δεν πρόκειται να κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας. Και δεν σας κρύβω ότι ανησυχώ ιδιαίτερα, γιατί σας θυμάμαι πριν από λίγους μήνες από αυτό το βήμα να λέτε ότι αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει μνημόνιο», είπε χαρακτηριστικά η Γεννηματά και συνέχισε:
«Μπορούμε να ελπίζουμε ότι τα σύνορά μας για τις επόμενες 15 ημέρες θα παραμείνουν ανοιχτά. Αν μέχρι σήμερα είχατε μια ολοκληρωμένη πολιτική στο προσφυγικό, θα μπορούσατε να απαιτήσετε από τους ομόλογους σας να δεσμευτούν γραπτά ότι δεν θα υπάρχουν μονομερείς αποφάσεις για κλείσιμο συνόρων. Θα μπορούσατε να απαιτήσετε επιτάχυνση των διαδικασιών για τη σύσταση Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Για να μη χρειάζεται η Ευρώπη το ΝΑΤΟ. Να πιέσετε τους εταίρους για να αναλάβουν γρήγορα το μερίδιο που τους αναλογεί στη μετεγκατάσταση προσφύγων. Όλα αυτά θα ήταν στα χτεσινά Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής αν είχατε κάνει το καθήκον σας. Αντί γι’ αυτό πήραμε μια παράταση «ζωής» για 15 μέρες. Και ο χρόνος για τις δεκαπέντε μέρες άρχισε να μετράει αντίστροφα».
Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολούθησε στο προσφυγικό «μια ιδεοληπτική πολιτική των δήθεν ανοιχτών συνόρων, δεν αξιοποίησε έγκαιρα όλα τα εργαλεία της ΕΕ ούτε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, αλλά και δεν τήρησε τα χρονοδιαγράμματα στα οποία είχε δεσμευτεί». Τόνισε ακόμα ότι έχει μεγάλες ευθύνες που άφησε την Τουρκία να μεταφέρει τα σύνορα της στο Αιγαίο, ενώ κατέστησε τα Σκόπια προνομιακό συνομιλητή.
«Κανείς δεν απαλλάσσει τους Ευρωπαίους από τις ευθύνες τους», είπε η κ. Γεννηματά και αναφέρθηκε στις δικές της προσπάθειες και πρωτοβουλίες για να είναι στο πλευρό της χώρας για το προσφυγικό οι εταίροι μας, ενέργειες, όπως είπε, που απέδωσαν καρπούς.
«Μιλάτε για πατριωτική πολιτική, για πατριωτική ταυτότητα. Το ερώτημα είναι τι κερδίζει ο τόπος. Δεν μάθατε τίποτα από τα λάθη σας. Αυτό όμως που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση σας είναι η αδράνεια, η αμηχανία, οι ιδεοληψίες, η ανικανότητα και η αναποτελεσματικότητα. Πάθατε εσείς, αλλά έπαθε και η Ελλάδα» είπε, ενώ απευθυνόμενη προσωπικά στον πρωθυπουργό, ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Είχατε Βαρουφάκηδες στο κόμμα σας στο προσφυγικό. Με τις ιδεοληψίες τους διέλυσαν τις δομές που υπήρχαν. Αντί να ζητήσουμε έγκαιρα βοήθεια από τους Ευρωπαίους, έλεγαν θα σας γεμίσουμε με πρόσφυγες. Αυτά έλεγαν. Πόσους μικρούς Βαρουφάκηδες έχετε; Ως πότε θα τους ρίχνετε τις ευθύνες. Αναλάβετε, κύριε πρωθυπουργέ, επιτέλους την ευθύνη για τα λάθη σας».
Σχολιάζοντας το «παράλληλο πρόγραμμα», η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μίλησε για σχέδιο νόμου που είναι «λίθοι και πλίνθοι ατάκτως ειρημένα, χωρίς αρχή και τέλος, με μικροεξυπηρετήσεις και ρουσφέτια».
Η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει μια δήθεν εικόνα ευαισθησίας, τονίζοντας ότι αν πραγματικά το επιθυμεί θα πρέπει να υιοθετήσει την πρόταση του κόμματος της, που προβλέπει μεταξύ άλλων την επαναφορά και την επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και τα προνοιακά επιδόματα
Παράλληλα, την κατηγόρησε ότι ενώ υποτίθεται ότι ήρθε να φέρει το νέο, δεν έκανε τίποτα για τις ευάλωτες ομάδες, τους πολίτες που έχουν ανάγκη, ζουν κάτω από ακραία φτώχεια, την ίδια ώρα που λιμνάζουν τα χρήματα στο ευρωπαϊκό γραφείο απόρων. «Από τις πράξεις μας θα κριθούμε όλοι μας και όχι από τα λόγια» κατέληξε η κ. Γεννηματά.