Δεδομένο θεωρεί ότι θα κλείσουν τα σύνορα, ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και Υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Πάνος Καμμένος.

Μιλώντας στο STAR τόνισε ότι δεν πρόκειται να διεξάγονται κοινές περιπολίες ελληνικών και τουρκικών πλοίων, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την παρουσία πλοίων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Ο υπουργός Άμυνας είπε ότι «θεωρώ δεδομένο πως θα κλείσουν τα σύνορα», διευκρινίζοντας στη συνέχεια, «τα σύνορα δυτικά από ορισμένες χώρες», καθώς, όπως είπε, γνωρίζω τις θέσεις ορισμένων χωρών, «ΠΓΔΜ, Αυστρία, Ουγγαρία».

Για το ΝΑΤΟ αποσαφήνισε ότι τα Δωδεκάνησα δεν εξαιρούνται, ότι δεν υπάρχει καμία «γκρίζα ζώνη», ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι η «μέση γραμμή» των συνόρων βάζει τα Ίμια στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Κατέστησε εξίσου σαφές ότι οι επιχειρήσεις θα διεξάγονται εντός των χωρικών υδάτων Ελλάδας και Τουρκίας αντιστοίχως, ενώ σκοπός της ΝΑΤΟικής επιχείρησης είναι η προειδοποίηση και η επίβλεψη της προσπάθειας μετακίνησης από τα παράλια της Μ. Ασίας προς το Αιγαίο.

Όπως είπε, η ΝΑΤΟική δύναμη θα ενημερώνει την τουρκική Ακτοφυλακή, προκειμένου αυτή να σταματήσει σκάφος ή βάρκα πριν αυτή ξεκινήσει από τα παράλια της Μ. Ασίας, ενώ όταν αυτά τα άτομα εντοπιστούν θα οδηγούνται πίσω στην Τουρκία με επιτήρηση της ΝΑΤΟικής δύναμης που θα παρακολουθεί.

«Οι Τούρκοι θα έχουν το ΝΑΤΟικό πλοίο που θα τους ειδοποιεί. Αν δεν τους σταματήσουν, τότε τα άτομα αυτά θα επιστρέφουν πίσω με ευθύνη του ΝΑΤΟ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά τις παραβιάσεις εκ μέρος της Τουρκίας, είπε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να παραβιάζει και κάθε φορά θα αναχαιτίζεται από την Ελλάδα».

Ερωτηθείς για τον λόγο που η ΝΑΤΟϊκή δύναμη πλέει κοντά στον 21ο Μεσημβρινό, «στην μέση του Αιγαίου» και αν αυτό σχετίζεται με τις απαιτήσεις της Τουρκίας, είπε ότι μόλις ολοκληρωθεί το επιχειρησιακό σχέδιο, η ΝΑΤΟική δύναμη θα μετακινηθεί ανατολικά των ελληνικών νησιών.

Ο κ. Καμμένος συμφώνησε με την παρατήρηση του συμμετέχοντος στην εκπομπή, καθηγητή Διεθνούς Δικαίου Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη, οτι το βασικό πρόβλημα της Τουρκίας, αυτή την στιγμή, είναι η Ρωσία και οι Κούρδοι, με τον κ. Γιαλλουρίδη να προσθέτει ότι η Τουρκία επιδιώκει την παρουσία του ΝΑΤΟ στην Συρία, λαμβάνοντας υπόψη οτι η Ρωσία έχει αυτή την στιγμή ναυτική δύναμη 22 σκαφών στην περιοχή.

Σε άλλη αποστροφή του ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι η Τουρκία έχει ανοιχτά θέματα στην Συρία και έπρεπε να υποχωρήσει τουλάχιστον στο μεταναστευτικό.

Ο υπουργός ‘Αμυνας ανέφερε ότι η αρχική ελληνική πρόταση, αλλά και πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η μετακίνηση της Frontex στα τουρκικά παράλια, με την διαφορά ότι αυτό απαιτεί την αλλαγή του εσωτερικού κανονισμού της Frontex ώστε να μετατραπεί σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή.