«Το hotspot στην Κω θα φτιαχτεί, όπως ήδη έχουν φτιαχτεί και λειτουργούν στη Χίο, τη Λέρο, τη Σάμο και τη Μυτιλήνη. Αυτό είναι προς όφελος και των υποχρεώσεων της Ελλάδας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προς όφελος της ίδιας της χώρας και του νησιού», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Αθήνα 984».
«Έχει μεγάλη σημασία να γίνεται με τακτοποιημένο τρόπο ο έλεγχος, η καταγραφή και η ταυτοποίηση, και μέσα σε 48 ώρες οι πρόσφυγες και οι παράτυποι μετανάστες να περνούν στην ηπειρωτική Ελλάδα και από εκεί να έρχονται στα relocation camps, δηλαδή σε εκείνα τα σημεία απ’ όπου θα γίνεται η μεταφορά σε άλλες χώρες του εξωτερικού που είναι ο προορισμός τους», προσέθεσε και τόνισε πως στο Σχιστό είναι πλήρως έτοιμο και παραδίδεται έως αύριο. «Όσοι το έχουν δει έχουν εντυπωσιαστεί και δεν μιλώ μόνο για Έλληνες. Προχτές το επισκέφτηκε ο Αυστριακός πρεσβευτής, ο οποίος έμεινε εντυπωσιασμένος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βίτσας είπε ακόμη ότι ήδη έχουν γίνει ορισμένες εργασίες για το hotspot στα Διαβατά, στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου. «Νομίζω ότι έχουν καταλάβει λάθος ότι κάτι τέτοιο είναι υποβάθμιση της περιοχής… Μιλώ για το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού που έχει μια φοβία σε σχέση με αυτά τα πράγματα. Θα τους στείλουμε να δουν και φωτογραφίες από το Σχιστό. Ίσα-ίσα είναι άνθρωποι με τις οικογένειες τους που ζούσαν μια χαρά στην Συρία και διώχτηκαν λόγω πολέμου και περνούν με χίλια ζόρια -δεν θέλουν να είναι πρόσφυγες- για να ξεφύγουν από τον πόλεμο» είπε για τις διαμαρτυρίες. Σημείωσε δε ότι οι προτάσεις που έγιναν για άλλα σημεία δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.
Ερωτηθείς για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Σένγκεν ή κλείσιμο των συνόρων είπε: «Καταρχήν, οι ενέργειες γίνονται για να αποτραπεί μια τέτοιου είδους λογική περί “Ευρώπης-φρούριο”. Εδώ πρέπει να είναι καθαρό ότι τα σύνορα της Ευρώπης δεν είναι τα σύνορα των Σκοπίων, αλλά της Ελλάδας… Νομίζω ότι εκτός από τις ακραίες φωνές σαν αυτή του υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας, υπάρχουν φωνές και σκέψεις στην Ευρώπη που αντιλαμβάνονται ότι η κατάργηση de facto της συνθήκης Σένγκεν βάζει φιτιλιά στην ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ενωμένης Ευρώπης. Αυτό είναι το ένα και το βασικό ζήτημα. Άρα, το δουλεύουμε σε πολιτικό επίπεδο και νομίζω ότι θα μπορέσουμε να το επιτύχουμε, να μην συμβεί πουθενά κλείσιμο συνόρων».
Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον έλεγχο των προσφυγικών ροών ανέφερε: «Έχω την αίσθηση ότι αυτή η διαδικασία που αφορά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε επίπεδο ελέγχου των προσφυγικών ροών και λαμβάνοντας υπόψη ότι είχαμε μια σημαντική μείωση τις τελευταίες ημέρες μετά και από αυτή την ανακοίνωση, είναι μια ενέργεια στην προσπάθεια να μην υπάρχουν διαδικασίες κλειστού χαρακτήρα. Αυτό είναι το βασικό. Βεβαίως, δεν αρκεί μια απόφαση. Χρειάζεται να δούμε και ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο πάνω στο οποίο δουλεύουν οι υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ».
Εξήγησε ότι ο βασικός άξονας είναι ότι η τουρκική ακτοφυλακή και ο αντίστοιχος στόλος επιχειρούν στα τούρκικα χωρικά ύδατα και ο ελληνικός στόλος στα ελληνικά χωρικά ύδατα. «Αυτά είναι σαφώς ξεκαθαρισμένα και έχουν να κάνουν με την έρευνα και τη διάσωση και όχι τη φύλαξη των συνόρων -τα σύνορά μας τα φυλάμε μια χαρά και με όλες μας τις δυνάμεις. Και συνδράμουν σε αυτό άλλες χώρες που είναι μέλη…», τόνισε, ενώ για την αποτροπή είπε πως «πρέπει κάπως να την ορίσουμε. Εννοώ ότι πρέπει να το ορίσουμε ως εξής. Έρευνα, διάσωση και επιστροφή μέσα από κάποιες διαδικασίες στα τούρκικα παράλια. Αυτό έχει να κάνει και με την πληροφόρηση και για δράση».
Σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις σχετικά με το ασφαλιστικό ανέφερε πως «υπάρχουν δίκαια αιτήματα, αλλά υπάρχουν και ασαφή και λάθος αιτήματα» και συμπλήρωσε: «Προσπαθώ όμως να δω πώς ή τι βγαίνει από αυτή τη διαδικασία σε σχέση με τη συνολική εικόνα της χώρας. Βλέπω ότι έτσι όπως το συζητάμε, στο τέλος η μεν τρόικα μας λέει “κόψτε συντάξεις”, και από την άλλη η αδιαφορία σε σχέση με το να μην κόψουμε συντάξεις αλλά “να μην δώσω εγώ κάτι παραπάνω”, πάλι θα οδηγήσει σε αυτό. Αποτελεί κόκκινη γραμμή μας ότι οι κύριες συντάξεις δεν πρόκειται και δεν πρέπει -όχι μόνο για ανθρωπιστικούς, αλλά και για οικονομικούς λόγους-, να μειωθούν».
Ανέφερε ακόμη ότι η αντίδραση από τον περισσότερο κόσμο είναι αγνή και εξήγησε: «θίγεται ο άλλος οικονομικά, αντιδρά. Υπάρχουν και κάποια στοιχεία που υποκινούνται από την πολιτική τους άποψη… Δεν μπορεί να πει κανείς ότι αυτό χαρακτηρίζει όλη τη διαδικασία. Άλλο πράγμα είναι να είσαι στο Αμύνταιο και να πηγαίνεις στην Κοζάνη να διαμαρτυρηθείς ξαφνικά -δεν έχω καταλάβει τι μπλόκο είναι- και είναι άλλο πράγμα να πηγαίνουν οι αγρότες από την Κοζάνη και να διαμαρτύρονται. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Από την άλλη μεριά, στο Χαϊδάρι προχτές -οι φωτογραφίες είναι δεδομένες- κάποιες ακραίες αντιδράσεις υπήρξαν από ανθρώπους που έχουν συμμετάσχει σε πολιτικές εκδηλώσεις ακροδεξιών σχηματισμών. Αυτό είναι φανερό. Δεν τις έκανε ο κόσμος ο πολύς».